Nasjonalsang og flagg forbudt ved skoleavslutning

Det var ved skolenes sommer- og vinteravslutning at fornektelsen av sitt eget opphav fikk en ny tradisjon ved klasse SA12B ved Sunnerborg videregående skole, i den svenske byen Ljungby.

Da ble det nemlig bestemt av skolens ledelse at man forbød både å spille nasjonalsangen og vifte med flagg på skoleavslutningene.

D
SUNNERBORG GYMNAS: Skolen ligger i den svenske byen Ljungby. Skolens ledelse har bestemt at alle skoleavslutninger skal være så politisk korrekte som mulige. Det betyr blant annet at nasjonalsangen forbys, da denne kan skape urolighet og misforståelse blant elevene.

Dette ble forsøkt endret og for å være helt sikre på at det hele foregikk så politisk korrekt som mulig, så ble det foreslått å spille den flerkulturelle fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic sin versjon av den svenske nasjonalsangen, samt å vifte med ulike nasjoners flagg.

Men også dette forslaget ble stemt ned av skoleledelsen.

Ifølge rektor Jimmie Nilsson så er det «en viktig debatt å føre, men ikke akkurat på denne dagen». Videre understreket rektoren at debatten rundt alle mennesker likeverd er viktig å fremføre – hva det nå har med skoleavslutning, nasjonalsangen og flaggvifting å gjøre – men bare at sammenhengen er feil.

– Vi er en flerkulturell klasse, og hadde ideen om at alle skulle vifte med sine hjemland sine flagg, forteller Tilda Ragnarsson, elev i klassen og formann i Moderata Ungdomsförbundet i Ljungby.

bb
FORBYR NASJONALSANGEN: Rektor Jimmie Nilsson har forbudt å avspille den svenske nasjonalsangen på skoleavslutninger på skolen sin. «Vi ønsker ingen diskusjon», svarer rektoren når han blir spurt om avgjørelsen.

Rektor Nilsson oppgir også at de har dårlige erfaringer av at «saker og ting lett misforstås» ved uteksamineringen av elevene og at man i flere år har hatt problemer med at enkelte elevgrupper skal skape oppstyr rundt feiringen.

På grunn av dette har man derfor innført flaggforbud siden 2014 og elevene har nå altså fått forbud mot å vifte med flagg fordi det ifølge rektoren kunne «misforstås» og at man «ikke ønsket å starte en diskusjon».

Jennie Lundgren, barn- og utdanningsnemndens viseordfører skrev i forbindelse med denne saken på sin Facebook-side:

– Er det så rart at flere og flere stemmer på Sverigedemokraterna når vår egen nasjonasang og flagg er tabu?! Når vi ikke kan være stolte av Sverige uten å være redde for å bli kalt rasister og skape diskusjoner?

For ordens skyld så legger vi ved den originale og riktige svenske nasjonalsangen her:

Relatert:

– Svensk skole forbyr det svenske flagget

– Sverigedemokraterna vant skolevalg – vil sende elevene på demokratikurs

– Multikulturell skole stengt etter trusler og voldsbruk