Muslimsk kvinne kastet ut av opera i Paris

SVÆRT POPULÆR: La Traviata er en av de mer populære forestillingene som går på operaen i Bastaille i Paris. Mennesker fra hele verden kommer for å nyte forestillingen. Men nå har en kulturkollisjon utartet seg i den verdenskjente institusjonen.
SVÆRT POPULÆR: La Traviata er en av de mer populære forestillingene som går på operaen i Bastaille i Paris. Mennesker fra hele verden kommer for å nyte forestillingen. Men nå har en kulturkollisjon utartet seg i den verdenskjente institusjonen.

Det var den 3. oktober under en forestilling av La Traviata på operaen i Bastille i Paris at klesdramaet utspant seg. En muslimsk kvinne iført heldekkende antrekk, inkludert ansiktsdekke var en av tilskuerne til forestillingen. Kvinnen hadde kjøpt billett og var der sammen med en venn.

En av sangerne i forestillingen skal ha fått øye på kvinnen og reagerte sammen med andre medlemmer av oppsetningen kraftig på kvinnens klesdrakt.

– Flere av utøverne fortalte at de ikke ønsket å synge videre, forteller direktøren ved operaen i Bastille, Jean- Phillipe Thiellay, til mediene.

DD
MÅTTE HØRE PÅ SINE ANSATTE: Jean-Phillipe Thiellay hadde valget mellom å avslutte forestillingen eller å kaste ut den niqab-kledte kvinnen. Det endte med det siste. Nå blir saken omtalt i medier over hele verden.

Forbud mot niqab i 2011

Frankrike skal ha innført et forbud mot å dekke ansiktet sitt i det offentlige siden 2011. Det skal være vanlig med bøter til muslimske kvinner som går med ansiktet dekket i landet, men dette skal være den første gangen noen har blitt kastet ut av et kulturelt arrangement for den forbudte klesdrakten.

Kvinnen skal ha blitt kontaktet av en sikkerhetsvakt ved operaen som forklarte for kvinnen at det er forbudt å dekke til ansiktet i det offentlige i Frankrike.

– Sikkerhetsvakten spurte kvinnen om å reise seg og de forlot salen. Det var ubehagelig å få henne ut av salen. Men det var en misforståelse av loven, og kvinnen måtte enten respektere den eller forlate salen, avslutter Jean-Phillipe Thiellay.

Kvinnen skal ifølge kilder ha vært velstående og kommet fra en av de arabiske gulf-statene.

«Hvor er den franske toleransen?»

En trofast besøker til operaen, Guy Laurent, er imidlertid forferdet over behandlingen av den tilslørte kvinnen.

– Hva slags skade kan en kvinne som sitter stille blant publikum med ansiktet sitt dekket gjøre?

– Kvinnen må ha følt seg totalt ydmyket av det som skjedde – fransk kultur bør være mer tolerant.

HVOR ER DEN FRANSKE TOLERANSEN? Dette spør en av de faste besøkende til operaen i forbindelse med saken
HVOR ER DEN FRANSKE TOLERANSEN? Dette spør en av de faste besøkende til operaen i forbindelse med saken. Niqab har vært forbudt å bære offentlig i Frankrike siden 2011 og straffes med bøter for de som blir tatt i å bære det.

Teknisk sett skal kvinnen i tillegg til å bli kastet ut for å nekte å fjerne ansiktssløret også få en bot på rundt 1.800 kroner, men politiet skal ikke ha vært innblandet i saken. Kvinnen eller hennes venn skal heller ikke ha fått tilbake pengene for forestillingen.

Regjeringen i Frankrike jobber nå for å legge frem enda strengere regler for niqab-forbudet, som skal inkludere teatre, museer og andre offentlige bygninger.

Frankrike, med sine fem millioner muslimer, skal som det første landet i Europa ha innført forbudet.