Muslimer ramponerte jødisk bydel i Paris

Det som startet som en demonstrasjon mot Israel’s bombing og bakkeoffensiv i Gaza den siste uken, forvandlet seg til skadegjørelse mot området som på folkemunne kalles «Lille Jerusalem». Bydelen som i all hovedsak er et arbeiderklassestrøk, er hjem til rundt en halv million jøder, noe som gjør den til det tredje største jødiske sentrum i verden etter Israel og USA.

I tillegg til biler og søpletønner som ble antent, så skal demonstrantene også ha satt fyr på butikker og knust vinduer. De skal også ha prøvd å angripe en lokal synagoge, men ble stoppet av opprørspolitiet. Ifølge en uoffisiell rapport skal det ha blitt kastet en bensinbombe mot en av bygningene.

RAMPONERT: Et butikkvindu er knust etter de voldelige demonstrasjonene som nå har spredt seg til jødiske områder utenfor Paris sentrum. (Foto: CC)
RAMPONERT: Et butikkvindu er knust etter de voldelige demonstrasjonene som nå har spredt seg til jødiske områder utenfor Paris sentrum. (Foto: CC)

«Hitler for president!»

Demonstrantene skal blant annet ha ropt: «Israel, mordere» og «Hitler for president

De franske myndighetene ser på søndagens angrep på den jødiske bydelen som et angrep på landets jøder. «Å angripe en synagoge, et kosher supermarked, er rett og slett antisemittisme«, uttalte statsminister Manuel Valls.

Opprøret var det tredje på åtte dager, hvor pro-palestinske demonstrasjoner fører til voldelige opptøyer. Det første var den 13 juli, hvor en større gruppe muslimer prøvde å storme en fullsatt synagoge i sentrum av Paris. Angrepet ble slått tilbake av opprørspoliti og synagogens egne vakter.

MUSLIMER ANGREP SYNAGOGER I PARIS: Titalls muslimske demonstranter skal ha brutt ut av den organiserte demonstrasjonen mot Gaza-konflikten og prøvde å storme en fullsatt synagoge i Paris. (Foto: Chabadinfo.com)
MUSLIMER ANGREP SYNAGOGER I PARIS: Titalls muslimske demonstranter skal ha brutt ut av den organiserte demonstrasjonen mot Gaza-konflikten og prøvde å storme en fullsatt synagoge i Paris for en ukes tid tilbake. (Foto: Chabadinfo.com)

Vi har tenkt på å flytte til Israel i en lenger stund, sier Daniel Ullmann, 58, en lærer. «Det er en del av Frankrike som er veldig rasistisk. Det er deler av befolkningen som ikke liker utlendinger

Mens læreren fortalte sin historie til en europeisk nettavis, skal en forbipasserende ha skreket: «Reis hjem til Israel!«.

Han fortsetter:

Vi vet ikke om de kommer tilbake. Bråkmakerne sover på dagen. Vi finner ut hva som skjer i kveld.»

Ullmann forteller videre at livet har vært rolig mellom jøder og andre grupper som utgjør den flerkulturelle befolkningen i bydelen, inkludert en stor andel muslimer. Men nå føler han at hatet fra gamle dager hvor «jødene måtte holde seg inne.»

Høy arbeidsledighet

Enkelte i Sarcelles kan fortelle at antisemittisk vold i Frankrike kommer fra landets svake økonomiske situasjon – med en arbeidsledighet blant unge på rundt 25 prosent – i tillegg til islamister.

«Det er unge mennesker, som ikke går på jobben og som ikke går på skolen, det er de som blir manipulert til slik voldelige handlinger«, sier journalist André Nahum, 92, en pensjonert lege og langtidsboende i det jødiske samfunnet i Sarcelles. «Det er islamister som er årsaken til alle disse problemene, ikke bare her, men over hele verden.»

Nahum sier at det å forlate Sarcelles til fordel for Israel ikke er en løsning, ettersom problemet er globalt.

– «Du blir igjen, du kjemper, uttaler Nahum. «Ellers gir du bare over landet til dem

Sinnet som dødsfallene i Gaza har utløst hos den muslimske befolkningen i Paris er til å ta og kjenne på, men i Sarcelles sier en muslimsk mann som bare vil bli kalt Jamel, at søndagens angrep på butikkene var feil og ikke utført av lokale muslimer, som ifølge den 39-årige brannmannen har et godt forhold til det jødiske samfunnet i bydelen.

ANTENT: Et apotek i det jødiske området i bydelen Saracelles ble forsøkt brent ned av rasenede muslimske demonstranter. "De var ikke herfra", unnskylder en lokal muslimsk hendelsen når han blir intervjuet av en avis. (Foto. CC)
FORSØKT BRENT NED: Et apotek i det jødiske området i bydelen Saracelles ble forsøkt brent ned av rasende muslimske demonstranter. «De var ikke herfra», unnskylder en lokal muslim hendelsen når han blir intervjuet av en avis. (Foto. CC)

– «Det er skremmende. Vi lever i et sivilisert land», fortsetter han, mens han står utenfor det som er igjen av et apotek som ble brent ned under opptøyene. «Men det er galt, det er galt for unge å bli drept av Israel. Hva skal de gjøre mot den israelske armeen? Kaste steiner på dem?»

Ikke muslimene sin skyld

Marc Knobel, fra den jødiske paraplyorganisasjonen CRIF, mener at det er en feiltakelse å skylde på den siste økningen i antisemittisme, som startet etter at Israel startet sin offensiv mot Gaza, på muslimer i Frankrike.

Istedenfor sier Knobel at det er marginaliseringen og fremmedgjøringen fra det franske samfunnet som har ført til at enkelte ungdommer fra de fattige bydelene i franske byer, som gjør at de identifiserer seg med palestinernes kamp mot Israel.

– «Det er vanskelig å få oversikt over hvem som utfører disse antisemittiske handlingene utifra innholdet i deres religion

– «Den eneste tingen vi kan si er at de oftere enn ikke er fra fattige forsteder i Frankrike og er ofre for rasisme og diskriminasjon selv. Derfor assosierer de seg selv med palestinere og utvikler antisionistiske og antisemittiske standpunkter. Noen av dem er muslimer, og noen er det ikke

I mai kunne nettavisen The Local rapportere at tall for 2014 viser at et rekordstort antall jøder i Frankrike forlater landet til fordel for Israel. Så mange som 5 000 kan ha reist før året er omme. Det har ikke skjedd siden 1948, ifølge en jødisk organisasjon.