MIDTØSTEN: Irakisk Kurdistan kan bli uavhengig

KURDISTAN. De kurdiske områdene i Irak kan nå ende opp med å få uavhengighet. Noe som vil være av stor betydning for amerikanske interesser.
MIDTØSTEN

Et uavhengig Kurdistan bestående av de kurdiske områdene i Irak kan bli en realitet i løpet av året. Den amerikanske tenketanken Clarion Project mener det vil være til fordel for USA.

Masoud Barzani, presidenten for den irakiske kurdiske regionalregjeringen (IKRG), har annonsert en folkeavstemning om uavhengighet som vil bli avholdt 25. september i år.

«Folkeavstemningen om hvorvidt de kurdiske områdene skal skille seg fra Irak vil bli avholdt i de tre områdene som utgjør den kurdiske regionen og i de områdene som bestrides av de kurdiske og irakiske regjeringene, men for tiden er under kurdisk militærkontroll,» rapporterer Al-Jazeera.

Dersom befolkningen stemmer ja vil et uavhengig Kurdistan være til fordel for USA, mener den amerikanske tenktanken, som fremhever at et uavhengig Kurdistan vil være en amerikansk alliert. I april 2016 ble USA enige om å levere Peshmergaen, de autonome væpnede styrker i IKRG, en økonomisk støtte på 415 millioner dollar. Pentagon satte også opp et kurdisk treningssamordningssenter og tre treningsbaser.

Masoud Barzani, presidenten for den irakiske kurdiske regionalregjeringen (IKRG).

Kurderne har lenge støttet Amerika og vil være imot iranske og tyrkiske interesser. De vil også være uinteressert i å støtte tiltak for å fremme iransk regionalt hegemoni. Kurderne vil heller ikke være interessert i å støtte terroristgrupper og ekstremistiske ideologier, som Qatar og Saudi-Arabia gjør, mener tenketanken.

Clarion Project viser også til at Kurdistan har et rykte for å behandle minoriteter langt bedre enn naboene. Kurdistan er for øyeblikket et tilfluktssted for kristne, yazidier og andre minoriteter i Irak, i motsetning til de andre områdene i landet som er plaget av sekterisk vold.

For det tredje kan en uavhengig Kurdistan skape fred med Israel, ikke bare anerkjennelse og våpenhvile, men en ekte, varm og åpen fred. En slik eventualitet vil være et stort skifte i regionen som vil være til fordel for amerikanske interesser.