Mediestorm i USA etter sort basketspillers rasisme mot hvit motstander

USA/MEDIA

I norske medier er ikke-etniske norske alltid ofre for rasisme, mens etniske nordmenn alltid er rasistene. I USA har det lenge vært en lignende situasjon. Men dette er nå iferd med å snu i USA, der afroamerikanere sin rasisme mot hvite får en stadig større mediedekning. Etter at en sort basketspiller nylig uttalte seg rasistisk og nedverdigende mot en etnisk hvit motstander, så brøt en nasjonal mediestorm ut som belyste situasjonen.

I den amerikanske collegebasketballen pågår akkurat nå sluttspillet. Den ene semifinalen ble spilt mellom forhåndsfavorittene til å vinne hele mesterskapet, University of Kentucky, og et annet topprangert lag, University of Wisconsin. Kentucky tapte kampen, noe som den sorte Kentucky-spilleren Andrew Harrison hadde vanskelig med å håndtere.

D
RASIST: Andrew Harrison ble fanget uttale «Fuck that nigger» under en pressekonferanse. Uttalelsen har skapt mediestorm i USA.

På pressekonferansen etter kampen da Harrison trodde at mikrofonene var slått av, fikk han spørsmålet hva han mente om motstanderen Frank Kaminsky. Kaminsky som er etnisk hvit hadde dominert under kampen. Harrison svarte «Fuck that nigger!»

«Nigger» er et uttrykk som sorte bruker i hverdagstale til og om hverandre uten at noen bryr seg, men om hvite bruker det samme uttrykket så hagler rasismeanklagene. Under den senere tiden har man i USA begynt å sette spørsmålstegn ved at flere og flere anser at det eksisterer hykleri rundt bruken av nettopp dette.

Harrisonsn rasistiske og krenkende uttalelse om Kaminsky skapte derimot umiddelbart mediestorm, der alt fra nasjonal media til lokalaviser omtalte ordvalget som usmakelig ettersom kommentaren inneholdt et rasistisk uttrykk og var en grov æreskrenkelse mot Kaminsky.

D
PRESSEKONFERANSE: Det var under en pressekonferanse at Harrison kom med ordene, når han trodde mikrofonen var skrudd av. Harrison kan sees i midten.

Harrison ba i ettertid om unnskyldning for sin uttalelse og påpekte at han haddde oppført seg meget uprofesjonelt. University of Kentucky har startet en etterforsking rundt saken, der Harrison eventuelt kan bli gjenstand for en disiplinærhøring.

Hykleriet i USA rundt uttrykket «nigger» har i den senere tid fått stor oppmerksomhet, også i media der stadig flere har begynt å påpeke at om det er ulempelig og rasistisk for hvite å bruke uttrykket, så er det like ulempelig og rasistisk for sorte å bruke det.