Mediestorm i USA etter sort basketspillers rasisme mot hvit motstander

USA/MEDIA

I norske medier er ikke-etniske norske alltid ofre for rasisme, mens etniske nordmenn alltid er rasistene. I USA har det lenge vært en lignende situasjon. Men dette er nå iferd med å snu i USA, der afroamerikanere sin rasisme mot hvite får en stadig større mediedekning. Etter at en sort basketspiller nylig uttalte seg rasistisk og nedverdigende mot en etnisk hvit motstander, så brøt en nasjonal mediestorm ut som belyste situasjonen.

I den amerikanske collegebasketballen pågår akkurat nå sluttspillet. Den ene semifinalen ble spilt mellom forhåndsfavorittene til å vinne hele mesterskapet, University of Kentucky, og et annet topprangert lag, University of Wisconsin. Kentucky tapte kampen, noe som den sorte Kentucky-spilleren Andrew Harrison hadde vanskelig med å håndtere.

D
RASIST: Andrew Harrison ble fanget uttale «Fuck that nigger» under en pressekonferanse. Uttalelsen har skapt mediestorm i USA.

På pressekonferansen etter kampen da Harrison trodde at mikrofonene var slått av, fikk han spørsmålet hva han mente om motstanderen Frank Kaminsky. Kaminsky som er etnisk hvit hadde dominert under kampen. Harrison svarte «Fuck that nigger!»

«Nigger» er et uttrykk som sorte bruker i hverdagstale til og om hverandre uten at noen bryr seg, men om hvite bruker det samme uttrykket så hagler rasismeanklagene. Under den senere tiden har man i USA begynt å sette spørsmålstegn ved at flere og flere anser at det eksisterer hykleri rundt bruken av nettopp dette.

Harrisonsn rasistiske og krenkende uttalelse om Kaminsky skapte derimot umiddelbart mediestorm, der alt fra nasjonal media til lokalaviser omtalte ordvalget som usmakelig ettersom kommentaren inneholdt et rasistisk uttrykk og var en grov æreskrenkelse mot Kaminsky.

D
PRESSEKONFERANSE: Det var under en pressekonferanse at Harrison kom med ordene, når han trodde mikrofonen var skrudd av. Harrison kan sees i midten.

Harrison ba i ettertid om unnskyldning for sin uttalelse og påpekte at han haddde oppført seg meget uprofesjonelt. University of Kentucky har startet en etterforsking rundt saken, der Harrison eventuelt kan bli gjenstand for en disiplinærhøring.

Hykleriet i USA rundt uttrykket «nigger» har i den senere tid fått stor oppmerksomhet, også i media der stadig flere har begynt å påpeke at om det er ulempelig og rasistisk for hvite å bruke uttrykket, så er det like ulempelig og rasistisk for sorte å bruke det.

 • Jebsen

  Vent litt…han sa «fuck that nigger!». Hvordan kan det være «rasisme mot hvite»?

  • Pizzadelivery

   er jo kjipt å bli kalt for noe man ikke er da..

  • Maalfrid

   Jeg husker en episode med engelske fotballhooligans som støtte på tyrkiske fotballsupportere i et EM eller VM i Europa et sted. Engelskmennene sang: I’d rather be a pakki than a turk.

 • Johan Aksnes

  En neger er en neger rett og slett, og slik er det bare.
  Klart de i USA angrer på at de ikke sendte negrene tilbake til Afrika da slavetiden var forbi!

 • kroniker

  Med mørk hud så kan du rett og slett ikke være rasistisk!

  «– Etter kampen, når han hadde fått 45 minutter til å roe seg ned på, så skriker han ut «rasismedommere» i mixed zone. Ser du på min hudfarge så faller dette på sin egen urimelighet og sånn finner vi oss ikke i.»

  http://www.tv2.no/a/4031332

  Lys hud derimot…

  • sussebassa

   Nå er det vel slik ifra naturen….Mørk hud ..lys hud, så er naturen rasistisk da ?

 • Voldsom Homo

  Jeg er selv blitt gjort oppmerksom på at min bruk av ordet «neger» kan være støtende, så nå benytter jeg meg av det mer politisk korrekte uttrykket «arisk-utviklingshemmet» når jeg omtaler svartinger. Håper alle er fornøyde:-)

 • Mange hvite drømmer om å være svarte basketballspillere (eller pimp/gangster/rapper) så beskrivelsen «nigger» på en «hviting» kan i noen tilfeller være på sin plass.

 • Mange hvite drømmer om å være svarte basketballspillere (eller pimp/gangster/rapper) så beskrivelsen «nigger» på en «hviting» kan i noen tilfeller være på sin plass.

  • Kaffermann

   Det kalles for whigger såvidt jeg har hørt.

   • Guest

    Word!

 • trondandreass1

  Amerikanerne idag vrir seg i fortvilt anger på at de ikke plukka bomullen sin sjæl.