Ikke en uke har gått siden Tyskland fikk en skandale-sak når over 1.000 asylsøkere og flyktninger begikk seksuell overgrep og voldtekter mot hundrevis av tyske jenter på nyttårsaften, før en lignende historie dukker opp i vårt naboland, Sverige.

Det er alternative medier som har drevet frem saken, og nå er det full ordkrig mellom journalister og polititjenestemenn om hvem som har skylden for at de massive overgrepene under festivalen «We are Sthlm» ikke kom ut sist sommer.

SLÅR TILBAKE: Politisjef i Stockholm, Peter Ågren, mener avisen Dagens Nyheter lyver om årsaken til at politiet ikke har gått ut med de massive overgrepene under musikkfestivalen sist sommer. Det kommer allikevel frem at politiet tilpasser seg politisk korrekte samfunnet og ikke ønsker at "fremmedfiendtlige krefter" skal kunne utnytte det faktum at innvandrere er overrepresentert i seksualforbrytelser. (Foto: Polisen.se).
SLÅR TILBAKE: Politisjef i Stockholm, Peter Ågren, mener avisen Dagens Nyheter lyver om årsaken til at politiet ikke har gått ut med informasjon om de massive overgrepene under musikkfestivalen sist sommer. Det kommer allikevel frem at politiet tilpasser seg det politisk korrekte samfunnet og ikke ønsker at «fremmedfiendtlige krefter» skal kunne utnytte det faktum at innvandrere er overrepresentert i seksualforbrytelser. (Foto: Polisen.se).

Det var lørdag den 15. august ifjor at den svært populære artisten Zara Larsson spilte på ungdomsfestivalen som holdes hvert år i Kungsträdgården i sentrum av Stockholm.

Tusenvis av ungdommer var på plass for å nyte sensommerens siste dager. Men for hundrevis av svenske jenter, så ble det et mareritt. Store gjenger med gutter og menn med bakgrunn fra land som Syria og Afghanistan, skal ha omringet jentene og presset seg mot dem.

Innvandrerne skal ha klådd på jentene og tatt på dem under kjolene, ned i buksene og befølt dem overalt. Det var grove seksuelle overgrep som skjedde midt foran scenen der artistene spilte og TV-kameraene rullet.

Iløpet av en eneste kveld skal politiet og ordensvaktene ha gått til aksjon mot over 90 gutter og menn, som hadde vært involvert i overgrepene.

En mann som tidligere jobbet innen det svenske politiet som psykolog var tilstede og så hendelsene med egne øyne. Han tok kontakt med en av de største avisene i Sverige, Dagens Nyheter, for å fortelle hva han så.

Dette skulle bli lettere sagt enn gjort. Etter å ha fortalt en journalist han trodde ville skrive om saken, så ventet han på en telefon tilbake for å kunne utdype det han hadde sett og opplevd. Men telefonen kom aldri fra den kvinnelige journalisten. Han forteller dette til nyhetssiden Nyheteridag.se:

– Hun ble veldig interessert og lyttet, helt til jeg fortalte at samtlige av de pågrepne guttene og mennene hadde opprinnelse fra land som Syria og Afghanistan. Jeg oppfattet det som at hun endret holdning og tone. Men hun sa også at hun skulle kontakte politiet, forteller den tidligere politipsykologen.

D
GJEMTE SAKEN: Journalist hos Dagens Nyheter, Hanne Kjöller, visste om de massive overgrepene som fant sted mot unge svenske jenter under festivalen «We are Sthlm» i 2015. Hun valgte å ikke skrive om dem fordi overgripernes bakgrunn var ikke-vestlig. Nå avsløres hennes og avisens dårlige og umoralske journalistikk.

Journalisten fikk telefonnummer til en av de politimennene som var i tjeneste og som kunne fortelle om hendelsen i Kungsträgården. Politimannen som ble kontaktet innrømmer at han fikk en sms fra journalisten, men når han ville ringe tilbake og fortelle om det som hadde skjedd, så var hun ikke lenger interessert.

– Hun svarte en gang at hun skulle ringe meg tilbake, men det skjedde aldri. Hun var interessert i saken i ca. en halv dag, eller en dag, etter det hørte jeg ikke noe mer fra henne.

Politimannen forteller at han jobbet flere kveldsvakter under festivalen og at han og hans kolleger måtte gripe inn og pågripe et stort antall unge menn som hadde forgrepet seg seksuelt på jenter. De fleste av dem såkalte «enslige flyktningbarn» fra land i Midtøsten.

Flere ganger påpeker politimannen, som selv har jobbet som politi i over 20 år, at hendelsene i Kungsträdgården var systematiske og omfattende i antall.

Her blir den kvinnelig journalisten fra Dagens Nyheter oppringt av en journalist fra den frie pressen i Sverige, ved nettstedet Nyheter Idag. Der kommer det fram at den kvinnelige journalisten visste om overgrepene kort tid etter at de skjedde, men valgte å ikke skrive om dem. Den kvinnelige journalisten, Hanne Kjöller, ønsker imidlertid ikke å snakke om hvorfor hun har lagt lokk på det hele.

Det går nesten et halvt år, og stadig er de omfattende og grove seksuelle overgrepene som skjedde under festivalen i Stockholm helt ukjent for den svenske allmennheten.

Men noe skjer, et rykte som går varmt på blogger i Tyskland, sprer seg til såkalte «alternative medier» i Sverige. Etter en dag begynner etablerte medier i Tyskland, men også andre europeiske land, å rapportere om den samme saken. Saken gjelder de seksuelle overgrepene i Køln.

Det utvikler seg raskt til en nasjonal skandale, etter at tysk politi først ikke rapporterte om de omfattende overgrepene og voldtektene, som fant sted på nyttårsaften.

En politisjef må ta hatten sin og gå, og det spekuleres i hvorfor hendelsen i begynnelsen ble forsøkt hysjet ned. Men skandalen var allerede et faktum og en drøy uke inn i det nye året, så kan man ikke unngå å legge merke til det mange tenker på; forsøker myndighetene og media å med viten og vilje å mørklegge seksuelle overgrep utført av menn med innvandrerbakgrunn?

Da skjer det noe hos den svenske avisen Dagens Nyheter. Journalisten Hanne Kjöller som vi hørte i videoen ovenfor, tar igjen kontakt med politipsykologen, den 7. januar i år. Hun ønsker å snakke mer om det som skjedde i Kungsträdgården, nesten fem måneder tidligere.

Hun skriver tilogmed en mail til ham: «Ønsker å komme i kontakt med deg igjen, i forbindelse med det som skjedde i Køln under nyttårshelgen». I mailen innrømmes det at hun visste om overgrepene i Stockholm allerede den 17. august ifjor, men ønsker først nå å sette søkelys på det som skjedde.

Etter noen mail frem og tilbake forteller Kjöller at hun har fått en «klump i magen» og ønsket å komme i kontakt med politipsykologen igjen. Hun forteller videre at hun aldri fikk tak i den politimannen som hun hadde fått nummeret til og at det derfor aldri ble noen artikkel om overgrepene den sommeren.

Men politipsykologen forteller at det finnes en annen grunn til hvorfor det aldri ble noen artikkel. Ifølge Kjöller skal nemlig redaktøren hennes ha tatt fra henne saken og uttalt at «det hele var funnet på av Sverigedemokraterna».

Frykten for at hendelsen skal kunne brukes politisk setter skrekk i redaktøren. Han velger å gjemme saken og late som om den aldri skjedde.

Den kvinnelige journalisten skriver imidlertid i en sms til den tidligere politipsykologen at hun er lei seg:

– Varm takk for ditt tips. Lei meg for at vi ikke brukte det bedre. Hanne.

Politipsykologen skal også ha sendt ut mail til to andre svenske storaviser, uten å få svar, noe som viser at dette er noe svenske medier gjør som gruppe.

Flere avsløringer

En annen nettside som tilhører den frie pressen i Sverige, Fria Tider, skriver også inngående om det som skjedde under festivalen i august i fjor.

Ifølge nettsiden skal en av de som jobbet med festivalen ha visst om hva som foregikk i 2015. Problemet er bare at dette har skjedd i mange år, helt siden år 2000 da festivalen gikk av stabelen første gang. Tommy Deogan har jobbet under festivalen de fleste årene siden oppstarten:

– Det var mange som visste om det her. Jeg fortalte om det helt åpent, men det fantes ingen interesse i det hele tatt, istedenfor var det jeg som fikk negative tilbakemeldinger fordi jeg sa ifra.

D
KRITISK: Tommy Deogan har jobbet med «We are Sthlm» siden oppstarten i år 2000. Han forteller at han har prøvd å få både politikere og medier til å ta opp overgrepene, men at ingen ønsker å høre på ham. – Svenske jenter ses på som noe man kan utnytte, sier Deogan, som er er svært bekymret for utviklingen med seksuelle overgrep mot svenske jenter utført av ikke-vestlige innvandrere i Sverige.

Ifølge Deogan så er svenske medier sin fremstilling om at det er politiet sin skyld at de seksuelle overgrepene ikke har kommet ut før nå, «vanvittig».

– Politiet har ingen skyld i å informere allmennheten, det er journalistene sin jobb. I dette tilfellet var det bare å gå ned i området i to minutter, så så man hva som skjedde. Backstage ble forvandlet til et politiområde der gråtende jenter og gjerningsmenn ble samlet. Den feilen man mulig kan mene at politiet gjør, er at de dekker over det faktum at det dreier seg om mennesker med innvandrerbakgrunn. Det er helt klart et det er feil. Men nå forsøker man å styre unna skylden og etablerte politikere i «syvkløveren» (Samlingsalliansen mot Sverigedemokraterna. Red. anm.), går idag ut og mener at dette er «ekkelt». Da snakker vi om politikere som har hatt kjennskap allerede når overgrepene skjedde. Det er ekkelt.

Tommy Deogan, som også har vært politiker for Centerpartiet i byen Haninge, understreker at han har informert politikere fra samtlige partier i Stockholm, men at ingen har gjort noe med de seksuelle overgrepene.

– Når jeg representerte Centerpartiet i Haninge satt vi i koalisjon med Socialdemokraterna og Miljöpartiet. Når jeg satt med i landstinget var alle partier representerte. Jeg løftet dette frem i alle forum, så ingen kan si at de ikke hadde kjennskap til det. Jeg hadde ingen direkte kanaler til partilederen Annie Lööf, men det fantes andre som hadde det og valgte å ikke gå videre med informasjonen. Det samme gjaldt for de andre partiene. Det var ingen som ville snakke om det i det hele tatt. Det var noe som ble lagt frem, men som ble igjen i rommet.

Også mediene spilte en viktig rolle i mørkleggingen, tror Tommy Deogan. Han tror ikke mye på forklaringen til Dagens Nyheter, om at man ikke hadde fått hendelsen bekreftet i sine «vanlige undersøkelser med politiet og andre kanaler».

– At man som journalist helt skulle ha oversett at det skjedde noen, til tross for at en psykolog sto fram som sa det, en politimann som sa det – og jeg skrev om det på min blogg. Om informasjonen kommer fra tre uavhengige kilder og man enda ikke tar seg bryet med å sjekke det ut videre, så er det en veldig underlig måte å resonnere på. Det er journalistene sin jobb å finne ut hva som har skjedd og informere om det, uansett hvordan gjerningsmannen ser ut.

Han forteller også at de seksuelle overgrepene under festivalen har forverret seg fra år til år.

– De to siste årene har aggressiviteten eskalert til et høyt nivå, som man ikke har sett før. Når jeg var med så handlet det mest om at guttene ønsket å mase seg til sex med jentene. Men det vi ser nå er helt vanvittig, det innføres fingre i underlivet under kjolene, det rives og det slites.

Deogan som selv har vokst opp i en innvandrertett bydel, mener at innvandrermennene av rasistiske grunner med vilje overfaller etnisk svenske jenter.

– Det finnes et skjevt kvinnesyn i allmennhet og mot svenske kvinner i særdeleshet, som man må jobbe med. Fra samfunnets side stilles ingen krav, snarere tvert imot finnes en frykt for å bli kalt rasist og en oppfattelse at Sverige skal tilpasse seg dem, enn at det motsatte. Nå har det gått så jævla langt at det har blitt et etablert syn at svenske jenter er noe man kan utnytte og misbruke.