For mange hvite på flerkulturell festival

FOR MANGE HVITE. En av festivaldeltakerne ved årets Urkult festival var i harnisk over at det var altfor mange hvite besøkende på festivalområdet.
FLERKULTURELL FESTIVAL

Det er ikke bare i London hvor man er fortvilet over at det er for mange hvite som flytter tilbake til gettofiserte nabolag. Flere ikke-hvite festivaldeltakere føler seg krenket i vårt naboland Sverige, over at det var for mange hvite på en flerkulturell festival.

Det er den flerkulturelle festivalen Urkult i Näsaker i Midt-Sverige som får hard kritikk av en festivaldeltaker som føler seg krenket og utsatt for rasisme av de hvite deltakerne.

Lina Inez Blanco besøkte musikkfestivalen, med musikk fra hele verden, sammen med noen venninner. I et innlegg beskriver hun sine «fire ekstremt angstfylte dager».

«Når vi går på toget så merker vi at majoriteten av alle på toget er hvite og vi føler umiddelbart ubehag», skriver hun.

På festivalens facebookside beskriver Inez Blanco blant annet at hun føler seg krenket av at det ble solgt «sjokoladeboller eller kall det hva faen dere vil» på området og at hun og hennes venninner stadig ble utsatt for de hvite festivaldeltakerne.

I følge Lina Inez Blanco er et av hovedproblemene på festivalen at det er altfor mange hvite besøkende. Linda Isaksson fra styret i Urkultfestivalen tar selvkritikk og lover bot og bedring.

– Det her er noe som vi må ta tak i. Det første målet er å skape en struktur for at alle skal føle seg trygge på festivalen og bekjempe rasismen som finnes, sier Isaksson til avisa Länstidningen Östersund.

Etter innlegget til Inez Blanco på facebook har flere anklaget henne for å være rasistisk mot hvite. Hun hevder derimot at «omvendt rasisme» ikke eksisterer, og at det bare er hvite mennesker som er rasister.

«Å kalle de følelsene ikke-hvite kjenner mot hvithetsnormen for rasisme, er å usynliggjøre hele vår historie av å ha blitt utsatt for slaveri, slakt og kolonisering av hvite», skriver hun i et innlegg.