Innlegget ble lagt ut på en lukket Facebook-gruppe våren 2017.

Anmelderen, som kun er identifisert som «Johan Eriksson», hevdet i politianmeldelsen at den 32-årige kvinnen på grunn av humorbildet hadde uttrykt seg «truende og eller nedsettende om en folkegruppe». Han la også til kvinnens alder, adresse og hennes mors identitet i anmeldelsen.

Politiet valgte å starte etterforskning og kvinnen ble innkalt til avhør i slutten av januar ved politihuset i Gøteborg. Der ble hun også tvunget til avgi DNA-prøver og ble registrert i politiregisteret.

SVENSK POLITI: I Sverige bruker politiet ressurser på mennesker som legger ut humorbilder på sosiale nettverk. Samtidig brenner biler, politistasjoner blir angrepet med bomber og mennesker skytes på gaten ukentlig. (Foto: Frieord.no).

Under avhøret ba kvinnen forgjeves om unnskyldning for innlegget sitt. Hun ba om nåde og fortalte at hun hadde vært syk da hun la ut bildet og at hun mente å sette fokus på den islamske staten og ikke på vanlige muslimer.

Jeg leste og så mye på dokumentarer om IS og hvordan de behandlet mennesker. Jeg mente ikke noe galt med det. Og så hadde jeg feber da, sa hun under avhøret hos politiet.

Da krevde avhørslederen å få vite «hvordan hun ser på det flerkulturelle samfunnet», og om hun «har noe imot muslimer».

Nei, det har jeg ikke. Men jeg er imot IS og ekstremistene. Min beste venn er muslim, så jeg er ikke imot muslimer, svarte kvinnen.

Aktor i saken, Sara Toreskog hos retten i Gøteborg, valgte allikevel å gå videre med saken mot kvinnen og anmelde henne for «hets mot folkgrupp» (tilsvarer rasismeparagrafen i Norge, red. anm.)

Strafferammen for denne forbrytelsen er inntil to års fengsel.

Ifølge siktelsen har den 32-årige kvinnen «uttalt seg nedsettende om muslimer med hovedvekt på trosbekjennelse».

Nettavisen Fria Tider har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med aktor Sara Toreskog for en kommentar.

Her er et lite utdrag av avhøret av kvinnen hos politiet.