Det var i februar sist år at kvinnen var ombord på luksusskipet MS Nieuw Amsterdam som seilte fra USA til stillehavsøyene at det svært brutale overfallet og drapsforsøket fant sted.

Den ikke navngitte gifte kvinnen skal ha vært på et cruise med venner, men hadde egen lugar. Etter å ha avsluttet kvelden rundt midnatt gikk hun tilbake til sin lugar for å legge seg.

nn
SVÆRT FORSLÅTT: Den 31-årige cruisepassasjeren trodde ikke hun ville overleve natten.

Når hun gikk i seng så hun en skygge på balkongen. Plutselig kastet en person seg over kvinnen og begynte en nesten time langt overfall, som inkluderte at kvinnen ble kvalt i svime.

Den 29-årige Ketut Pujayasa var ansatt på cruisebåten og hadde et såkalt «masterkort» til alle lugarene. Han hadde sneket seg inn på lugaren tidligere på kvelden og ventet på kvinnen.

Under angrepet skal Pujayasa, som opprinnelig er fra Indonesia, ha slått henne i ansiktet, slått henne med gjenstander i hodet, inkludert en bærbar datamaskin og kastet henne rundt i rommet.

Voldtektsmannen skal også ha forsøkt å kvele sitt offer med sine hender og med en telefonkabel og strykejernskabel.

Den 31-årige kvinnen skal ha skreket i lange perioder uten at noen kom til hennes hjelp.

Hun skal ha mistet bevisstheten under angrepet og ble da voldtatt og seksuelt mishandlet. Etter voldtekten skal Pujaya ha dratt kvinnen ut på lugarbalkongen og forsøkt å kaste henne ut på havet.

nn
INNRØMMET OVERFALLET: Ketut Pujaya innrømmet til politiet at han mishandlet og voldtok kvinnen han tidligere på dagen hadde servert frokost til på lugaren hennes.

Ifølge hennes advokat skal hun skal ha klart å holde seg fast i et dørhåndtak for å hindre å bli dratt ut og over balkongrekkverket. Advokaten påpekte også ovenfor retten at kvinnen skal ha klart å unngå å bli drept som følge av en spesielt sterk fysikk hun hadde som følge av en lang karriere som akrobat.

Kvinnen skal til slutt ha klart å rømme ut fra lugaren, hvor andre gjester hadde kommet til som følge av bråket.

Hun skal ha vært delvis naken og «dekket av blod» ifølge vitner og hadde ennå ledningen fra strykejernet rundt halsen når hun kom seg i sikkerhet.

nn
NIEUWE HOLLAND: Luksusskipet MS Nieuw Amsterdam går mellom Florida og stillehavsøyene. Skipet ble sjøsatt i 2009 og tar over 2.100 passasjerer.
nn
LUKSUSLUGAR: Svært mange av Nieuw Amsterdam sine lugarer har balkonger. Det var på en av disse at overgriperen gjemte seg.

Hun skal ha vært så overbevist om at hun skulle dø av skadene at hun fortalte sine medpassasjerer om at de skulle fortelle hennes familie at hun elsker dem i tilfelle hun ikke ville overleve natten.

Kvinnen skal ha hatt dype kuttsår på venstre kinn, brudd på hodeskallen og et sår i bakhodet som måtte stiftes sammen.

Ifølge søksmålet mot cruiseselskapet skal den kabinansatte ha slått henne i hodet og ansiktet så hardt at tenner og kjeve kom ut av stilling. Hun skal også ha pådratt seg hjerneskade.

Ifølge legerapporten skal hun ha hatt bitemerker på hendene, brudd i ryggraden, hevelser, blåmerker og sår i ansiktet, hodet, nakken, ryggen, brystet, armene, beina og blåmerker på begge armene.

Kvinnen skal også ha hatt kvelemerker på halsen etter å ha blitt forsøkt kvalt med flere gjenstander. Hun skal ha fått en alvorlig hjerneskade etter å ha blitt slått i hodet og mistet oksygentilførselen.

nn
VAR REDD FOR Å DØ: Kvinnen klarte å komme seg ut av lugaren etter overfallet, men fortalte medpassasjerer at de skulle fortelle familien hennes at hun elsket dem, i tilfelle hun døde av skadene.

Den uidentifiserte kvinnen, som er gift og barneløs, lider også av PTSD og mareritt etter det grove overfallet.

Søksmålet mot cruiseselskapet går på det faktum at ingen kom til kvinnens unnsetning iløpet av den timen hun måtte kjempe for livet inne på lugaren.

Kun en vakt var på jobb den kvelden, og nødsamtalene som ble ringt inn fra andre medpassasjerer gikk til resepsjonen som kun prioriterte saken som av «middels betydning». En oversikt over alarmloggen fra skipet viser at et tett toalett dagen før hadde fått betegnelsen «høy prioritet».

Når en av de ansatte fra resepsjonen endelig kom til kvinnens lugar hadde han ikke adgangsnøkkel som åpnet døren. Istedenfor sto han på utsiden og banket på mens han sa «madam? madam?».

nn
FENGSLET: 29-årige Ketut Pujayasa hadde adgangskort til alle lugarene gjennom sin stilling som ansvarlig for room-service.

Overgriperen, en såkalt junior romservice-ansatt, hadde imidlertid nøkkelkort til alle rommene og dermed større adgang enn den personen som kom som følge av en nødtelefon.

Det påpekes også at det tok over 45 minutter fra den første nødsamtalen kom til noen fra skipet dukket opp utenfor kvinnens lugar.

Cruiseskipet dokket etter hendelsen på Honduras, hvor kvinnen ble fløyet til et sykehus i Florida.

Pujayasa skal ha klart å rømme fra åstedet ved å hoppe fra kvinnens balkong over til en annen, men ble arrestert av skipets vaktmannskap kort tid etter.

Han skal ha forklart til politiet at han bestemte seg for å angripe henne fordi hun hadde vært uhøflig mot ham når han banket på lugardøren hennes med frokost dagen i forveien.

Han hadde bestemt seg for å finne henne og slå henne i ansiktet. Men når han ikke fant henne ute på selve på skipet, så bestemte han seg for å gjemme seg inne på lugaren hennes.

Pujayasa sa seg skyldig i retten i Miami sist september for voldtekt og mordforsøk. Han ble dømt til 30 års fengsel.

Cruiseselskapet på sin side skriver i en offisiell pressemelding at de er svært lei seg for det som skjedde og at de ønsker offeret alt det beste. De vil også gjøre alt de kan for å samarbeide med offeret, slik at saken kan avsluttes. De påpeker også at de i sin 142-årige historie aldri har opplevd en lignende sak på sine båter.

Søksmålet mot rederiet ble innlevert den 29. mai og er på tilsammen over 3 milliarder kroner for kompensasjon for kvinnen og straff for rederiet.

Saken kommer opp for retten den 7. november neste år.

Relatert:

– VG og Dagbladet lyver om gjengvoldtekt på finsk ferje – kaller afrikanere for «svensker»

– Asylsøkere slo kvinner og barn for å redde seg selv under ferjeulykken i Hellas