Krever at Sverige feirer ramadan – nekter selv å bry seg om kristne høytider: «Hvorfor skulle vi det? Vi er muslimer»

Da Växjös muslimske forsamling ble etablert var årsaken fra imamen at det var viktig for integrasjonen og at Sverige må tillate det om landet skal kunne kalles for et demokrati med religionsfrihet.

Det samme argumentet – integrasjon, demokrati og religionsfrihet – var også hovedårsakene da den muslimske forsamlingen noen år senere krevde å få bygge moske. Blant annet argumenterte man i 2003 at moskeen var viktig for integrasjonen da den skulle «samle alle nasjonaliteter«.

Man hevdet også at man skulle bygge en moderat og tilpasset moske i tre som passet i det smålandske landskapet. Men nå er planene endret og moskeen skal istedenfor bygges i sten. Man har kjøpt en 7.000 kvadratmeter stor tomt og kontaktet Kuwait og De forente arabiske emirater for å få 60 millioner kroner til finansiering.

Les også: Svensk kommuen tillater islamske bønneutrop med 110 desibels styrke

Den tidligere moderate moskeen i tre var i så måte bare et skalkeskjul for videre utbygging. Fra den hadde man dessuten søkt om å kunne rope ut bønnerop hver fredag fra høyttalere plassert utenfor moskeen.

Jeg tror det vil bli bra for integrasjonen. Det blir en bekreftelse av religionsfriheten, sa imam Abu Helal til SVT den 12. februar i år.

I tillegg til dette har man også startet en muslimsk skole, ikke overraskenede, med de samme argumentene nevnt ovenfor. Ismail Abu Helal skrev i SVT den 7. april i 2017, at den kjønnssegregerte islamskolen hadde «en viktig rolle å fylle for integrasjonen«.

Med moske, bønneutrop og muslimsk skole på plass, tar imamen nå et nytt steg for å skape «integrasjon» og for at Sverige skal vise at det rår demokrati og religionsfrihet i vårt naboland. Også denne gangen er dette synonymt med formålet å gjøre Sverige mer islamsk.

Les også: Kampen mot hatet – Imamer utvises og moskeer stenges i Østerrike

I en debattartikkel i SmålandsPosten den 21. mai, en uke etter at bønneutropene har fått klarsignal fra lokale myndigheter i Växjö, så klager imamen over at Sverige ikke har anerkjent og satt større søkelys på ramadan.

Sveriges statministre bør komme med offentlige lykkeønsker til alle muslimer før fasteperioden, mener imam Ismail Abu Helal. Det vil være «bra for integreringen» og noe Sverige bør gjøre så lenge man ønsker å bli ansett for et «tolerant samfunn som tillater ulikheter«. Imamen påpeker dessuten at den svenske statsministeren bør bruke det arabiske ordet «salamalykum», som betyr «fred være med deg» før hver ramadan og deretter «kort snakke litt om hvorfor man faster».

Les også: Ordfører i Belgia innrømmer: «Samtlige moskeer styres av salafister»

Da den nasjonalkonservative nettavisen Nya Tider tar opp telefonen og ringer til imam Abu Helal og spør om han selv har tenkt å begynne å anerkjenne og undervise i kristne høytider, blir han forundret og kan ikke engang forstå spørsmålet.

Utdrag fra telefonsamtalen:

Nya Tider: Vi tenkte å høre om Växjö moske kommer til anerkjenne Kristi forklaring? (en kristen festdag som feires den 6. august)

Imam Helal: Hva er det?

Nya Tider: Det er en viktig dag for kristne for å hedre da Jesus og disiplene ble samlet på (forklarings) berget der det ble deklarert at Jesus er guds sønn. Kommer dere til å observere dette på noen måte?

Imam Helal: Jeg forstår ikke spørsmålet. Hvorfor skulle vi det? Vi er muslimer.

Nya Tider: Ettersom du selv skrev at svenske ledere bør anerkjenne islamske høytider, tenkte vi at du som muslimsk leder skal observere kristne høytider?

Imam Helal: Jeg skrev at det er et ønske at stasministeren ønsker muslimer lykke til på ramadan. Mange muslimer ville bli glade og det hadde vært fremgangsrikt for integrasjonen, som foreksempel i Canada.

Nya Tider: En annen sak som har vært fremgangsrik er jo å ta til seg sedvanene dit man kommer, men det er ikke noe for deg?

Imam Helal: Joda, jeg kan spise sild. Men jeg kan ikke forandre min religion.

Les hele artikkelen og intervjuet på Nya Tider her.

Les også: Muslimer kjøpte kapell i Drammen – rev ned korset og gjorde bygget om til moske

Les også: Muslimer i Florø vil ha hjelp fra Saudi-Arabia til å bygge moske