Vil kontrollere Europa ved hjelp av moskeer

I dag islamiserier han Europa gjennom bygging av tyrkisk styrte moskeer, skriver den amerikanske tenketanken Gatestone Institute.

Ved kontinuerlig å bygge nye og utvide gamle moskeer over hele Europa, arbeider Erdogan for at muslimene virkelig blir fremtiden for kontinentet.

Et vestlig land der Erdogan øker innsatsen for å fremme islam er Danmark, skriver Gatestone Institute. To nye tyrkiske moskeer åpner i Roskilde og Holbæk, og i det siste året har to tyrkiske moskeer blitt åpnet i Fredericia og Århus. I 2013 åpnet nye tyrkiske moskeer i Ringsted og Hedehusene, og i Køge åpnet den eksisterende moskeen et kulturhus. Det er 27 tyrkiske moskeer i Danmark; Åtte av dem utvider eller planlegger å utvide.

Les også: Tyrkia bygger nye moskeér i Danmark – betaler millioner for arbeidet

Den nye moskeen i Roskilde – komplett med minareter – eies av det tyrkiske direktoratet for religiøse saker (Diyanet). Moskeene bygges med minareter fordi andre og tredje generasjons tyrkiske innvandrere vil at moskeen skal se ut som en «ekte moske», skriver den amerikanske tenketanken.

«Det er en generell trend over hele Europa at Diyan ekspanderer fysisk med nye moskeer, og gjennom moskeene også religiøst, politisk og kulturelt,» forklarer professor Samim Akgönül fra Strasbourg-universitetet. Han har studert fredagsbønnene som Diyan sender til moskeer over hele Europa. Hans studier viser at bønnene er fulle av politisk og nasjonalistisk budskap til fordel for Erdogan-regimet.

Formann i Roskildes Ayasofya-moske, Tuncay Yilmaz, hevder at Diyan ikke er politisk. «Det er klart at de tilhører den tyrkiske staten, men de er uavhengige av regjeringen,» hevder han. Det mener Gatestone Institute ikke er riktig. Diyanet er et byrå under den tyrkiske regjeringen, – og er svært aktivt, hevder instituttet, og viser til at representanter for Diyanet i en uttalelse til en tyrkisk parlamentskomite innrømmet at de samlet inn etterretningsinformasjon ved hjelp av sine imamer i 38 land. Blant annet informasjon om personer som mistenktes for å følge den amerikansk baserte predikanten, Fetullah Gülen, som ble anklaget av den tyrkiske regjeringen for å stå bak kuppforsøket.

De tyrkisk eide moskeene blir blant annet benyttet til spionasjevirksomhet mot tyrkere bosatt i Europa. Blant de landene som ble nevnt i parlamentskomiteen var Danmark og Norge.