Justin Trudeau: «Returnerte IS-krigere vil bli en ekstraordinær og kraftfull stemme i Canada»

Det var under det årlige juleintervjuet med en av de kanadiske statskanalene CTV at statsministeren Justin Trudeau påstod at han tror at returnerte jihadister – blant annet IS-medlemmer som er på vei hjem etter å ha tapt krigen i Midtøsten – kan bli rehabilitert til «kraftfulle stemmer mot radikalisering i Canada.»

Å si at dette er et juleønske må være årets underdrivelse.

Les også: Muslim (19) bosatt i Canada arrestert etter terrorplaner i USA

Nå som IS er nærmest utslettet etter USAs og Russlands økte tilstedeværelse og offensiv i Syria og Irak, så regner Canada med å motta en rekke av de utreiste IS-krigerne.

Men i motsetning til enkelte land, som USA, hvor det er ulovlig å kjempe for kalifatet og drepe uskyldige mennesker, så ønskes terroristene velkomne med åpne armer av Trudeau og sosialistene i den kanadiske regjeringen.

Les også: Etter terroren i Ottawa – Avistegningen som rører Canada

Dette mener Trudeau er en bra ting.

Vi vet at mennesker som har vært aktive og så snudd seg vekk fra den hatefulle ideologien kan bli en ekstraordinær og kraftfull stemme for å stoppe radikalisering hos fremtidige generasjoner og yngre mennesker i våre samfunn, sa han under intervjuet.

Les også: Kanadiske medier dysset ned mislykket terrorangrep

IKKE OVERBEVIST: Minister for offentlig sikkerhet, Ralph Goodale, mener IS-krigere ikke kan rehabiliteres, slik Trudeau ønsker. (Foto: Canada.ca).

Uttalelsen blir imidlertid møtt med skepsis av mannen som leder programmet for rehabilitering av returnerte radikale mennesker. Ministeren for offentlig sikkerhet, Ralph Goodale, uttalte nylig til den samme TV-stasjonen at det er nærmest komplett umulig å reformere en IS-kriger som er herdet av slagmarken. Faktum er, sier Goodale, at når en jihadist først har reist for å delta i en voldelig konflikt, så er sjansene for at han returnerer med gode intensjoner nærmest null.

Hvis du vil ha noen som helst solid håp om noen form for suksessfull intervensjon, så må det skje på et mye tidligere stadie. Du må stoppe problemet før det eksisterer, sa Goodale.

Når en person først har vært i en krigssone, når de aktivt har deltatt i terror-relaterte aktiviteter, så er kapasiteten for å snu dem rundt svært lite sannsynlig.

Les også: To terrorangrep rystet Canada

Men dette forhindret altså ikke statsminister Trudeau i å påstå at man skal kunne snu kampherdede jihadister til en «kraftfull stemme» mot radikalisering og noe positivt for Canada. Han sa at myndighetene planlegger å følge deres bevegelser når de først kommer tilbake, men at de er ønsket tilbake uansett.

Les også: 60 IS-terrorister har returnert til Canada

ISLAM: Justin Trudeau har vist seg å være svært tolerant overfor den svært hatefulle og politiske religionen islam.

Les også: Alexandre (27) lå bak terrorangrepet i Quebec – kan ha blitt drevet av anti-islamsk motiv