Jo flere innvandrere – desto færre journalister

– Det mest slående i studien er også det minst overraskende: at blendahvite Södermalm i Stockholm er et mekka for journalister. Der er nemlig en prosent av innbyggerne journalister – en ganske bemerkelsesverdig konsentrasjon av en eneste yrkesgruppe i en bydel, sier Lasse Truedson, direktør for Institutet för Mediestudier.

Bare 56 journalister bor i noen av de 20 kommunene som Sveriges kommuner og landsting (SKL) definerer som landkommuner. I de innvandrertette forstedene Rinkeby og Kista, like ved Stockholm, er tettheten av journalister ubetydelig høyere – kun en per 2.000 innbyggere.

STOCKHOLM. I Södermalm er en prosent av innbyggerne journalister.
STOCKHOLM. I Södermalm er en prosent av innbyggerne journalister.

Studien viser at journalistene unnviker områdene der mange stemmer på Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna. Tilsvarende unngås områder med mange innvandrere.

Istedet foretrekker journalistene å bo der Miljöpartiet, Moderaterna og Feministiskt initiativ har mange velgere.

– Vi er annerledes enn dem vi rapporterer for og det må vi ha hele tiden ha i tankene, sier Lars Truedson til SVT Nyheter.

På det spesielle nettstedet journalisterna.mediestudier.se kan man se fordelingen av journalistene i hver kommune i landet og bydelene i Stockholm by.

En tidligere studie viste at Miljöpartiet er det partiet som har overlegen størst støtte blant journalister.

En annen gruppe som svermer for flerkulturen er kjendiser og skuespillere. Men også disse viser at det er langt mellom liv og lære, da de på en like overbevisende måte bosetter seg utenfor de mest flerkulturelle områdene.

Norske journalister stemmer rødt

Også i Norge er journalistbestanden svært venstrevridd, og en undersøkelse publisert i Finansavisen i mai viste at over 54 prosent stemte Arbeiderpartiet og Sosialistisk venstreparti. Dette ville gitt flertall på stortinget med 99 av 169 mandater. Tar man med Miljøpartiet De Grønne er seieren total. Fem prosent av journalistene ville stemt på det kommunistiske partiet Rødt, noe som ville gitt 9 mandater. Idag har partiet Rødt 0 mandater på stortinget.

Knapt en eneste journalist eller redaktør stemmer FrP, som idag sitter i regjering med Høyre.

JOURNALISTER OG REDAKTØRER STEMMER VENSTREVRIDD
JOURNALISTER OG REDAKTØRER STEMMER VENSTREVRIDD

Relatert:

– Svensk avisredaktør fikk smake egen medisin

– SD-politiker tok sitt eget liv etter å ha blitt hengt ut som rasist av media

– Svensk journalist har problemer med å svare på egen logikk

– VG-journalist: De norske håndballjentene er for hvite

– Svensk journalist snakket kritisk om egen avis – fikk sparken

– Europeiske journalister er kjøpt og betalt

– EU-forslag: ønsker å forby journalister som ikke er kritiske til Russland

– Journalister erstattes av roboter