– Jeg kom tilbake til min gamle bondegård etter 10 år utenfor Zimbabwe, det var ingen der. Utstyret lå brakk, åkrene var overgrodd. Ingen hadde gjort noe, sier en av de hvite bøndene som ble kastet ut av den sorte regjeringen under Robert Mugabe.

Istedenfor reiste mange av de 4.500 bøndene som var aktive i Zimbabwe til naboland som Nigeria, Mozambique, Malawi, Sør-Afrika og Zambia.

Her blomstrer de nok engang og årlig produserer enkelte av dem hundrevis med tonn av mais, soyabønner og andre viktige produkter. De ansetter også tusenvis av lokale beboere som igjen kan fø sine familier.

Zimbabwes rasistiske politikk med å ta fra de hvite bøndenes land førte til en enorm fattigdom, sult og politisk uro. Hundretusenvis av mennesker sultet ihjel og landets økonomi knakk helt sammen. Det gikk så langt at innbyggerne jaktet på utrydningstruede elefanter og neshorn for å fø seg selv.

President i Nigeria, Olusengun Obasanjo, har oppfordret de hvite bøndene å komme til Vest-Afrika:

Vi ønsker ikke å ta vekk det som er bra for Zimbabwe, men vi ønsker heller ikke å ta vekk det som er bra for Afrika.

AFRIKA: Zimbabwe var engang kalt «Afrikas brødkurv» pga de hvite bøndene som produserte så mye mat at de kunne fø nesten hele kontinentet. I dag ligger landet brakk som følge av den etniske rensningen. Skremmende er det også at dagens rasistiske sorte styre i Sør-Afrika nå kopierer Zimbabwes politikk. Hvite bønder har imidlertid funnet seg et nytt liv i naboland som Zambia og Mosambik.

Over 100 av de hvite zimbabwiske bøndene slo seg ned i Mosambik, en tidligere portugisisk koloni som grenser til Zimbabwe. Her gir de arbeide til over 4.000 arbeidere og produserer blant annet tobakk, bomull og mais.

Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, ble tidligere i år avsatt og erstattet av president Emmerson Mnangagwa, som har bedt de tidligere utkastede bøndene om å returnere. Det er imidlertid uklart om hvor mange av de hvite bøndene tør eller ønsker dette etter å ha blitt utsatt for etnisk rensning, forfølgelse og drap den første gangen. Det finnes ingen garanti i afrikanske land for at dette ikke kan skje igjen i fremtiden under et annet regime.

Relatert: