Hundrevis av politimikrofoner utplassert i svenske bydeler – skal høre kvinner skrike

Det er politiet i Stockholm som nå får ja av myndighetene til å bruke både kameraovervåking og såkalte lyd-detektorer for å bekjempe forbrytelser i det innvandrertette Järva-området.

Mikrofonene skal identifisere såkalt fremkalt lyd, altså lyd fra blant annet våpen, eksplosjoner, skrik og knusing av glass.

På denne måten skal politiet kunne alarmeres raskt om pågående kriminalitet. Lyd-detektorene kobles nemlig direkte til politiets alarmsentraler. Dermed behøver ikke politipatruljene vente på alarm fra utenforstående personer, men får umiddelbart en sms om en konkret adresse.

Les også: Sjokkstudie: 96% av alle overfallsvoldtekter i Sverige begås av innvandrere

FÅR ALARM: Politiet i Stockholm skal nå få direkte alarm gjennom mikrofoner og kameraer, slik at man raskere kan rykke ut til skyting, overfall- og gjengvoldtekter, gateran og annen alvorlig kriminalitet som preger dagens Sverige. Nærmere halvparten av innbyggerne i svenske forsteder der mikrofonene skal utplasseres, har ikke-svensk bakgrunn. (Foto: Frieord.no).

Les også: Kriminaliteten i Sverige er rekordhøy etter flyktningstrømmen

Jeg vet at politiet i New York i lenger tid har benyttet seg fremgangsrikt av slike mikrofoner. Men dette er den første gangen en politimyndighet i Sverige får tillatelse såvidt jeg kjenner til, sier Joakim Söderström, ansvarlig for kameraovervåkningen, til SvD.

Lydopptakelsen skal allikevel ikke lagres. Man skal heller ikke ta opp samtaler mellom personer.

Les også: 15 mord, 44 mordforsøk, 58 grove mishandlinger, 62 mishandlinger og 16 mordbranner – EN måned i Sverige

TRIANGULERING: Mikrofonene har allerede vært i bruk i blant annet New York City. Det fungerer slik at mikrofonene triangulerer lyden og deretter gir politiet konkret informasjon hvor lyden kom fra. Informasjonen kommer også i sanntid og dermed kan man raskere rykke ut til åstedet. (Grafikk: Wall Street Journal).

Les også:Tidligere SVT-journalist: 163 drap og 435 drapsforsøk i Sverige i 2016

Ifølge Joakim Söderström kommer trolig hundrevis av mikrofoner til å bli satt opp i Järva-området iløpet av 2018. De kommer ikke til å være synlige for allmennheten.

Fra før finnes 55 overvåkingskameraer som overvåker kriminaliteten i forstedene. De hjelper politiet med å bevise hvem som begår kriminaliteten i de mest problemfylte områdene. Kameraene i de innvandrertette områdene Rinkeby, Tensta og Husby skal fortsette å overvåke i minst fem år til, ifølge myndighetene i Stockholm.

Les også: Svensk politisjef: «Vi kan ikke lenger garantere sikkerheten til det svenske folk»

Les også: VIDEO: «Det finnes ingen vei tilbake» – Sverige er ikke lenger svenskenes land

Frieord skrev i sommer om hvordan den sterkt kritiserte rikspolitisjefen i Sverige, Dan Eliasson, gikk ut en pressekonferanse og sa; «Hjelp oss, hjelp oss».