HIV øker i Sverige – innvandringen pekes ut som årsak

FARLIG UTVIKLING: Sverige har opplevd at fire ganger så mange personer søker HIV-relatert behandling som for 10 år siden. (Foto: Illustrasjonsbilde).
UTENRIKS

Antallet personer som søker behandling for HIV i Sverige øker markant, rapporterer 24malmo.se. En viktig forklaring er den store asylinnvandringen, oppgir Folkehälsomyndighetene. De fleste nye tilfellene med HIV handler også om personer fødte utenlands, står det på myndighetenes hjemmeside.

Flere og flere søker behandling for HIV i Sverige. En stor økning ses blant annet i Skåne.

I 2006 søkte 451 personer i Skåne behandling for en HIV-relatert sykdom. I fjor hadde det tallet økt til hele 725 personer.

Men tallene fra svenske myndigheter peker også på en økning over hele Sverige.

For ti år siden var det sammenlagt 1.684 personer i hele landet som søkte slik behandling. I 2016 var tallet steget til 6.273, ifølge 24malmo.se.

Les mer: HIV-smittet afrikaner varetektsfengslet av Oslo tingrett – kan ha smittet 13 personer

Men andre ord er det over fire ganger så mange i dag som søker HIV-behandling enn tilfellet var for ti år siden.

Anders Tegnell fra Folkhälsmyndigheten forklarer til 24malmo.se at økningen av nye tilfeller i stor grunn beror på den omfattende asylinnvandringen fra land med omfattende HIV-problem.

Les også: Statsløs asylsøker fra Afrika hadde sex med to kvinner i Bærum – unnlot å fortelle at han hadde HIV

HIV-KART: Kartet fra WHO viser at HIV har en klart tilstedeværelse på det afrikanske kontinentet. Ca. 70 prosent av alle som lever med HIV i dag kommer fra eller bor i Afrika.
HIV-KART 2: Det lever like mange med HIV i Sør-Afrika som det bor mennesker i Norge. Nå viser studier fra Sverige at økningen i antallet HIV-tilfeller i vårt naboland har sammenheng med den ukontrollerte masseinnvandringen fra blant annet afrikanske land.

Les også: HIV-smittet afrikaner voldtok igjen

Les også: Flyktning med tuberkolose nektet behandling – krevde ny bolig først