Hellas på vei mot kaos

UTENRIKS/ØKONOMI

Det er store uroligheter i verdensøkonomien og land i alle verdensdeler står foran store utfordringer. Den greske regjeringen har to uker på seg til å skaffe penger - ellers går den greske staten konkurs. Men også land i Sør-Amerika som Venezuela, opplever tomme mathyller og ser konkursspøkelset nærme seg. Ovenfor kan du også se en 12 minutter lang video som tar for seg EU-samarbeidet og innføringen av euroen, og hvordan dagens krise ble til.

Hellas har under 14 dager på seg til å skaffe penger, ellers risikerer de å gå konkurs. En av hovedårsakene til at den greske økonomien nærmer seg ruin er at det Internasjonale valutafondet (IMF) krever å få igjen penger for tidligere lån.

Business insider oppgir at den greske regjeringen sannsynligvis kommer til å tømme både statlige foretak og trygdereserver for ressurser for å ha en sjanse til å klare betalingene.

Hellas sin statsminister Alexis Tsipras og finansministeren Yanis Varoufakis kommer å til å måtte finne på noe helt spesielt for å kunne utsette betalingene, noe som ikke er en langsiktig løsning på problemet.

Sannsynligheten for at Hellas går konkurs virker mer realistisk enn noensinne tidligere.

D
MULIG STORKRISE: Hvis Hellas ikke klarer å opprettholde betalingene av sine lån kan det få store konsekvenser for EU-samarbeidet og euroen.

Hvis Hellas skal få økonomisk støtte fra sine europeiske samarbeidspartnere, så kreves det at landet presenterer en liste med reformer som de påtar seg å gjennomføre.

Statsminister Tsipras møtte den tyske forbundskansleren Angela Merkel i et møte igår i Berlin.

Krise også utenfor EU

Det er ikke bare i EU at land opplever harde økonomiske kriser. Den pågående valutaturbulensen og synkende oljeprisen har sendt land som Ukraina og Venezuela ut i tunge tider.

DI rapporterte igår at fler utviklingsland blir påvirket negativt av problematiske trender i verdensøkonomien.

Ukrania og Venzuela er to av de landene som har blitt rammet hardest og man forventer at landene kan gå konkurs iløpet av kort tid.

D
MATKØ: Bildene av matkøene i Venezuela har gått verden over. Butikkhyller er omtrent tomme for basisvarer som melk og sukker, og prisene har skutt til værs. Tilstandene har blitt så ille at militæret har måttet innkalles for å holde ro og orden utenfor dagligvarebutikker.

Begge landene ligger høyest oppe på en liste som nyhetsbyrået TT har tatt frem over «kredittmarkedets verstinger».

Listen er basert på kredittverdighet og IMF-rapporter, og oppgis å ha stort potensiale for å bli ennå verre ettersom problemene i verdensøkonomien vokser.

Mest utsatt er situasjonen for de landene der stat og store bedrifter har omfattende dollarlån som må betales tilbake.

 • Johan Aksnes

  Det er jo ganske logisk at det går galt til slutt når et land konstant skal leve på lån, lånefinansiere den daglige driften og det daglige brød!
  Bare helt utrolig at økonomer som har gått på superskoler og lært massevis av økonomisk vrøvl ikke forstår at lån til det daglige brød og den daglige driften ikke er bærekraftig.
  Disse «økonomene» fortjener ikke annet enn et kraftig spark i ræva, rett og slett.

  • Pizzadelivery

   Alle land som bruker euro må låne euro.

   Veldig enkelt forklart så fungerer det sånn som dette.

   La oss si det er 4 land.

   Den europeiske sentralbanken produserer så 100 euro som de låner ut til disse landene (25 euro hver) med 5% rente. Det betyr at etter et år, så skylder disse landene samlet sett 105 euro, men det finnes jo bare 100 euro. altså det skyldes mer euro enn det finnes.

   Men disse landene har gjort handel i mellom seg, så nå har noen klart å samle inn mer euro enn de lånte og kan betale renten sin, mens andre land har nå mindre enn de lånte (for husk. Det er begrenset med tilgang på euro, og all euro som finnes er fortsatt ikke nok til å dekke lånene med)

   Dermed blir det alltid ett eller flere land som vil ha et underskudd i handelsbalansen.

   Her kommer så løsning, som også er den virkelige grunnen til at euroen blir innført. Landet må nå betale lånet med noe annet enn euro. Dette kan være vannverk, kraftverk, veier, sykehus og alt annet som er realverdier – landet er nå blir frarøvet realverdier med hjelp fra noen på innsiden.

   Så dreier man vekk fokuset og får det til å se ut som de landene som klarer å gå med et handelsoverskudd er den store stygge ulven, men det er kun en måte å skjule hvem som tar de reelle verdiene.

   • Johan Aksnes

    Uansett, å leve på lån er jo bare helt absurd.

 • Thought Criminal

  EU er ikke noe annet enn en satanisk sentralisering av makt og deres eneste mål er å ødelegge medlemslandene, både økonomisk og demografisk.

 • Pizzadelivery

  Ingen land vil gå konkurs. Hele poenget er å skape land om til gjeldsslaver – sånn at resurser må utleveres for evig tid. Hvis et lang går konkurs så vil det få en frisk start og dette vil garantert ikke bli tillat av de som har makten over hellas.

 • EirikJa

  Gyllent Daggry er partiet for Hellas! Synd at medlemmer av parti blir drept uten av massemedia skriver om det og at de arresterer medlemmer og ledere uten grunnlag. Itillegg har Samaras uttalt i det den amerikanske jødiske komitè at de skal utryddes. Rett og slett sverget på det.

  • Thought Criminal

   Det er vestlig «demokrati» i praksis, hvis et parti som ikke er innenfor den oppkjørte agendaen kontrollert av ****svin – så skal de ødelegges.
   Personlig så ser jeg på det som en total krise da vi vil bli nødt til å sloss for vår egen fremtid og overlevelse og vi har ingen å miste da vi demografisk sett allerede ER en minoritet globalt sett. Når det er sagt: så er det alt eller ingenting, denne gangen. 14!

 • spirild

  Selvfølgelig er både EU og euroen udemokratisk. Hør bare på EU-Juncker: Det greske folket har stemt og demokratiet kan ALDRI endre EU-traktater.=
  Euroen er ikke kompatibel med demokrati, ei heller med velstand..

 • Guest

  Håper at alt kollapser og at u-landa svelt i hel til å sitte igjen med eit absolutt minimum av «folk» mens vi her heime i vesten tek eit oppgjer med dei elementa som står for denne elendigheita.

 • spirild

  Vanlige mennesker vet ikke hvordan EU lovene lages. Eller hvem som står bak og hvorfor.

  Se denne, på engelsk. Easy understanding. Lobbying i EU er big business.

  https://www.youtube.com/watch?v=ePJeuyBRf2E&feature=youtu.be

  • sussebassa

   Lyttet nøye, 2 ganger….
   Understreker det jeg tidligere har lest og trodd
   EU paralmentet styrer alle EU land..eller overstyrer er vel mer korrekt.
   Regjeringene i EU landene er nyttige idioter for dette korrupte systemet…pengene,makta og lobbyistene styrer landene og folket ut i elendighet.
   Stemte Nei begge ganger..og er det enda mere nå.
   Nesten så jeg håper Grekenland går konkurs, at flere følger etter…
   for så å se…hva skjer nå/konsekvenser for disse land.. EU parlamentet.

  • sussebassa

   Lyttet nøye, 2 ganger….
   Understreker det jeg tidligere har lest og trodd
   EU paralmentet styrer alle EU land..eller overstyrer er vel mer korrekt.
   Regjeringene i EU landene er nyttige idioter for dette korrupte systemet…pengene,makta og lobbyistene styrer landene og folket ut i elendighet.
   Stemte Nei begge ganger..og er det enda mere nå.
   Nesten så jeg håper Grekenland går konkurs, at flere følger etter…
   for så å se…hva skjer nå/konsekvenser for disse land.. EU parlamentet.

   • spirild

    Vi betyr ingenting. Vi er jo bare «folket».

    • sussebassa

     Ser den, men uten folket inget pengeomløp/kjøp av varer/tjenester.

     • spirild

      Mulig. Men DET vil ta tid. En ting som kjennetegner politikk/oligarker: De ser ikke så langt fremover.

     • sussebassa

      Konsekvens har aldri vært politikeres/oligarkers force…kort eller langsiktig..dom bryr seg inte.
      Se til Sverige…innvandringens kostnader, alikevel fortsetter den, mens landet snart er bankerott, og svensker 2.rangs i eget land.
      Dette begynte med Reinfeldt, men fortsetter med Løfven, så hvordan «tenker» de da..bryr seg ikke…

 • Pingback: Eksperter tror Hellas kan bli et u-land - Frieord()