Går mot knusende seier for Le Pen i grensebyen Calais

Marine Le Pen. Lederen for National Front kan i dag bli valgt inn i parlamentet.

I dag går andre omgangen i det franske parlamentsvalget av stabelen.

Og selv om valgene skjer i enmannskretser, slik som i Storbritannia, og derfor vil gi helt urimelige utslag, er Marine Le Pen en klar favoritt til å bli valgt fra den franske grensebyen mot Storbritannia, Calais. I første valgomgang knuste hun alle motkandidater med en oppslutning på 46 prosent. Den nærmeste kandidaten fikk 16,4 prosent.

Den kandidaten som kom nærmest Le Pen var kandidaten for det republikanske partiet. De to deltar derfor i finaleomgangen i dag. På tredjeplass i Pas-de-Calais fulgte sosialistpartiets kandidat med 10,8 prosent av velgerne. På landsplan fikk den nylig valgte presidenten, Marche, sitt nye parti 32,3 prosent, fulgt av det republikanske partiet med 15,7 prosent og National Front med 13,2 prosent.

Ved forrige valg i 2012 fikk National Front 9,3 prosent av velgerne, men kun 2 av de 577 plassene i nasjonalforsamlingen, takket være et liknende valgsystem som i Storbritannia.

Grensebyen Calais har vært tilholdssted for mange tusen innvandrere som har bodd i et område kalt Calais Jungel. Det har ført til stor frustrasjon blant lokalbefolkningen. Myndighetene fjernet denne leiren i forkant av valget, og spredde innvandreren rundt omkring i landet, uten at det ser ut til å ha bremset National Fronts popularitet i byen.