Frankrike: Tonet ned terrordrap

Sarah Halimi. Den 66 år gamle kvinnen ble torturert og drept på grusomt vis.

4. april i år ble den 66 år gamle Sarah Halimi torturert og kastet ut av sin leilighet i tredje etasje i Paris. Hun var jøde og ble drept av den 27 år gamle muslimen Kobili Traore, som bodde i samme bygning.

«De franske myndighetene har behandlet mordet med isende stillhet,» hevder den belgiske EU-parlamentarikeren Frédérique Ries. De har ikke villet kalle drapet for en terrorhandling eller en hatforbrytelse, og den muslimske drapsmannen ble ikke fengslet, men plassert på en psykiatrisk institusjon, til tross for at han ikke har hatt psykiske lidelser tidligere.

Heller ikke franske medier omtalte saken som en terrorhandling eller hatkriminalitet. De fleste nevnte den bare i korte notiser. Den kunne ha gitt Marine Le Pen gode poeng i hennes valgkampanje foran det franske presidentvalget som begynte 23. april, men fikk ingen publisitet.

Den belgiske politikeren er ikke den eneste som har reagert på hvordan hendelsen 4. april er blitt dysset ned av medier og politiet. I forrige uke publiserte 17 franske intellektuelle, inkludert historikeren Georges Bensoussan og filosofen Alain Finkielkraut, en kritikk av de franske myndighetenes og medienes håndtering av hendelsen, skriver telegrambyrået JTA.

Den franske påtalemyndighetens utelatelse av hatkriminalitet samsvarer ifølge JTA og kritikerne dårlig med vitneforklaringer fra naboer, som sier til ukeavisen Tribune Juive at de hørte Traore rope «Allah hu akbar,» «Allah er den største», på arabisk. Han skal også ha kalt den drepte Sarah Halimi for «Satan» og bedt en islamsk bønn etter at hun var kastet ut av vinduet. Naboer forteller også at de tidligere var vitne til at Traore hadde kalt Halimi for en skitten jøde når de møttes ansikt til ansikt.

Hendelsen skjedde like før Frankrikes presidentvalg, der de styrende franske myndighetene ble utfordret av det høyreorienterte Nasjonal Front, som motsetter seg innvandring til Frankrike fra muslimske land og søker å begrense offentlige uttrykk for den islamske troen. Ifølge telegrambyrået JTA mener mange franske jøder at myndighetene dekket over drapet på Halimi for å forhindre at det ville øke oppslutningen om Le Pen.

Det er ikke første gang franske myndigheter er beskyldt for å dekke over en muslimsk terrorhandling mot en jøde. Det skjedde også i 2006, da en ung jøde, Ilam Halimi, ble kidnappet av en muslimsk ungdomsgjeng. Han ble holdt fanget i en leilighet der han ble grovt torturert. Kidnapperne ringte i et tilfelle til hans foreldre, og lot de høre smerteskrik mens de skar av ham øret. Ilam Halimi døde av torturen.

Et bilde av offeret med avkappet øre og tape foran munnen ble sendt til foreldrene. Da saken kom opp i retten ble pressen nektet tilgang, og saken ble kun dekket av en amerikansk avis, som måtte sitte på gangen under rettsmøtet. Retten avgjorde at bildet av Halimi med avkappet øre skulle forbys å vises i franske medier, imot de etterlattes ønske. Angivelig for å forhindre «raseri mot muslimer».

Les også: Sjokkavsløring: Franske myndigheter skjulte grusom tortur av terrorofrene i Paris

Les også Frieords artikkel fra det siste terrorangrepet i Frankrike og alle lenkene til lignende saker i landet de siste årene.