Flyktninger har rett på sosialbidrag for å dra på ferie til hjemlandet

MOGADISHU. Hvert år drar tusenvis av somaliske flyktninger på ferie til Somalia fra Sverige.
SVERIGE/ASYLSØKERE

Tusenvis av flyktninger bosatt i Sverige drar hvert år på ferie til hjemlandene sine. Flere reagerer på hvordan såkalte flyktninger som søker beskyttelse i Sverige, kan dra til sine egne hjemland på ferie. En dom i en svensk forvaltningsrett slår nå også fast at flyktninger som har kommet til Sverige kan ha krav på å få ferien til hjemlandet dekket av sosialbidrag.

Flyktninger kan ikke bare reise fritt på ferie til sine hjemland, uten at det påvirker oppholdstillatelsen deres i Sverige, men de kan nå også få ferien dekket av svenske sosialbidragspenger.

En 18 år gammel asylant i Sandviken i Sverige, som lever på etablerings- eller sosialbidrag, søkte om ekstra penger fra sosialen for å kunne dra på sommerferie til hjemlandet og hilse på familien.

I tillegg til å få dekket turen, ønsket også 18 åringen å få alle omkostninger ved turen betalt av sosialen. Individ- og familieomsorgsforvaltningen i Sandviken kommune sa derimot nei.

18-åringen klagde deretter avgjørelsen inn for forvaltningsretten. Der påpekte han at han hadde en kamerat i en annen kommune i Sverige, som også var asylant, og at han hadde fått en feriereise til hjemlandet betalt av sosialtjenesten i kommunen. 18-åringen hevdet videre at det ville være følelsesmessig viktig for han å få treffe sin familie.

Forvaltningsretten gikk med på 18-åringens krav og tvinger nå Sandviken kommune til å gjøre en ny vurdering av kravet. I følge forvaltningsretten er det ikke tillat å automatisk si nei til en søknad om sosialbidrag for en asylant som vil på ferie til sitt hjemland. Det gjelder også for omkostninger på mat og andre utgifter under ferien.

Forvaltningsretten påpeker i dommen at «mottakere av økonomisk bistand ikke er underlagt et reiseforbud». Retten mener også at det er praksis for å kunne gi sosialbidrag for en utenlandsreise om reisen kan fremme samhandling mellom foreldre og barn. Det er ikke klart om Sandviken kommune kommer til å overklage dommen eller om de vil finne et annet grunnlag for å kunne gi avslag på søknaden fra 18-åringen.

 • Thomas Berg

  Finns masse «norske» dagpengs/sosialklienter som reiser til hjemlandene i flere måneder uten at informere Nav, lever gott på 6300 kroner/mån utenfor Vesten.

 • Torunn Simmersholm

  torunnsimmersholm @ outloode.com

 • Torunn Simmersholm

  Kan noen fortelle meg hvordan foreksempel såkalte flyktninger kan reise til sitt såkalte hjemland på ferie når de er forfulgt og truet der ,I mine øyne , er det noe som er riv ruskende galt !!!!!!!

  • Wenche Kristin Aure

   Ingen skal forstå det der, det er ment for å klø seg i hode å lure på hva som skjer..

  • Oddvar Egeli

   Det er fordi de ikke er forfulgt, men lyver så det oser lang vei fra dem. Derfor kan de reise tilbake til sitt hjemland på ferie. Er det rart at folk får disse raringene langt ned i halsen bare de viser seg offentlig.

  • Greve von Boegroeff

   De fleste sier at de skal til en «annen del av landet» der det ikke er farlig, og der de ikke løper risiko. Spørsmålet er da hvorfor de må reise rundt halve verden og betale menneskesmuglere 100.000-vis av kroner for å få beskyttelse, når de hadde vært nok med en 6 timers innenriks bussreise for å være trygg.

 • djiwee

  Liberal innvandringspolitikk er kun mulig til land uten velferdssamfunn. Velferdssamfunn er baserte på «yte etter evne og få etter behov». Liberal innvandring til et velferdssamfunn fører derimot til en rask kollaps. Det skal nok de skandinaviske landene snart erfare.

 • Spaceman_Spiff

  Dette hadde vært en gylden anledning til å sende folk hjem… Bare sørg for at de har ugyldig returbilett. Komplett galskap!

 • Borgny Gundersen

  Er det rart de vil bo her i nord??? De får jo penger i bøtter og spann.

 • OnkelBlaa

  Helt utrolig altså!
  Helt tydelig at minst 99,99% av asylsøknadene er falske og kun en kamuflert måte å unngå innvandringsstoppen på!

 • Sick-My-Duck

  Ikke fokuser kun på at det er flyktningene som lyver seg hit til Norge for å utnytte oss. Jeg ser det på en helt annen måte. Det er mennesker som ønsker å bo i et land som har velstand, og eneste muligheten for å få det til er ved å komme som flyktning.
  Blir så dumt å henge ut flyktningene… Myndighetene slipper jo dem ikke til på andre grunnlag.

  • John Doe

   Ja, for å prøve å ordne opp i sitt eget land så det blir et nogenlunde ok sted å leve er jo helt umulig. Nei, mye bedre å snylte på hvite land og dra med seg søppelkulturen som er en stor årsak til at deres egne land er fullstendig tilbakestående.

 • OpticsOnline

  Norske minstepensjonister bosatt i utlandet, får ikke dekket en ferietur til Norge. Blir ikke dette samme problemstillingen (?)

 • wiggen evensen

  Slikt skjer også her i Norge, veldig mange som reiser på ferie til det landet de påstår de er forfulgt i så ja dette er storsvindel som våre myndigheter tillater for muslimer og negre fra afrika..Disse skulle mistet beskytelsen i Norge og blitt utsendt på timen..

 • nilsanders
 • nilsanders

  här uppe i Norr får dom pengar ltt som en plätt…behöver inte arbeta för penningarna heller…inte undra på att dom kommer i stora lass…

 • bonanza

  Problemet er ikke flyktningene. Problemet er alle hengehoder i norge som stemmer på partier som ønsker denne galskapen.

 • Pingback: Somalisk familie flyktet fra krig - krever å få reise tilbake på ferie - Frieord()

 • Høyreorientert

  U-hjelp og innvandring er en direkte hindring av en naturlig evolusjon av menneskeheten. «survival of the fittest» Naturen har en naturlig måte på å fjerne svake og udugelige gener. Bare de sterkeste og smarteste skal leve videre. Alle skapninger på jorden har alltid måttet tilpasse seg for å overleve, mens de som ikke klarer det dør. Det er det vi hindrer med U-hjelp og den den jævlige innvandringen. Ikke bare hindrer vi naturlig evolusjon, men i tillegg risikerer vi at de «levedyktige» blir dradd med i fallet.

  Islam og religion generelt er en uting å bør ikke blandes sammen med politikk. Religion er rota til alt vondt, og islam er ikke forenelig med nordisk kultur og levemåte. Hvor mange flere må bli voldtatt, drept, ranet eller leve i frykt i norge før en skjønner at slike primitive skapninger må styres med hard hånd. De som ikke innretter seg etter norsk levemåte bør få en enveis billett tilbake til hjemlandet.

  Det minste som bør forventes av innvandrere er takknemlighet å iver til å bidra til samfunnet. Lære seg norsk, å jobbe til helsa svikter, å gjør en innsats for å betale tilbake til de gode nordmenn som har gitt de ett levedyktig alternativ.

  SPYR av de naive venstreekstremistene å deres systematiske undertrykkelse og destruksjon av den norske befolkningen og levestandarden.

  AP å deres høyeste ledere bør dømmes for landsvik og straffes etter de lover og regler de selv prøver å innføre, sånn som steining eller lignende.

 • Disqusor

  Ble asylanter drep i hjemlandet ?

 • Jan Gundersen

  vorfor inndrar ikke dette galne sosialistiske som styre i Sverige oppholdtillatelsen for disse satans somalierene og andre som gjør det samme.vi har en lov i Norge som sier at de ikke kan reise hjem på ferie på 5 år allikevell så reise de og Norges styende gjør ikke noe med de.
  har gitt beskjed til disse idiotene som styre i Norge om at disse fordømte asylsøkerene som har fått opphold på Askøy har flere reist hjem på ferie i sommer og ingenting blir gjort med dette.

 • Pingback: Svenskene er en minoritet om 10-15 år med dagens innvandring - Frieord()

 • Pingback: Asylsøkende somalisk ektepar angrep Røde Kors-ansatte med brosteiner - nå utvises de fra Danmark - Frieord()

 • Pingback: Syriske flyktninger drar på ferie til Syria - Frieord()

 • Pingback: Syriske flyktninger reiser på ferie til Syria - Frieord()