Flyktningbåter stoppes pga sikkerhet når politiker-eliten kommer til Sicilia

HIT MEN IKKE LENGER: Migranter fra Afrika må seile forbi den italienske øya Sicilia neste uke. (Foto: Migranter i Middelhavet).
DOBBELTMORAL

Redningsbåter og båter med migranter får ikke lov til å komme i land på den italienske øya Sicilia når den europeiske politiker-eliten har møte på et eksklusivt hotell i slutten av denne måneden. Dette av frykt for blant annet Angela Merkels sikkerhet.

Forbudet starter kommende mandag, mens lederne for G7-landene skal diskutere politikk og økonomi på luksushotellet San Domenico Palace Hotel på Sicilia.

Sikkerhetstiltakene har blitt beordret av politisjef Franco Gabrielli, som har uttalt at italienske sikkerhetmyndigheter behøver en konkret plan for å garantere sikkerheten til statsministre og presidenter i det de oppholder seg på øya.

VIKTIGE MENNESKER: Statsministre og presidenter møtes årlig i det såkalte G7-møtet. I fjor ble det holdt i Japan. I år holdes det på Sicilia, som nå stenges for all migrant-trafikk mens lederne er på øya. (Foto: G7/Hiroshima, 2016).

Migrantbåter kommer ofte til havnene på øya for å få mat og medisinsk hjelp, før de fortsetter mot fastlandet og andre italienske havner. De libysk-italienske taxi-båtene vil nå måtte finne andre steder å legge til, noe som kan føre til at reisen tar en eller to dager mer, ifølge den britiske avisen Times.

En NGO (Ikke-statlig organisasjon) som hjelper de økonomiske migrantene å komme seg til Europa ulovlig, sier at dette kan føre til farlige situasjoner på sjøen.

LUKSUSHOTELL: Sam Domenico Palace Hotel. Her kan Angela Merkel og Justin Trudeau kose seg med utsøkte måltider og drikke, og slippe å se sultne og tørste migranter komme i havn. (Foto: Sam Domenico Palace Hotel, Sicilia, Italia).

Mer enn 45.000 migranter har blitt plukket opp etter å ha forlatt Libyas kyst og så blitt plukket opp av redningsskip som venter på dem i internasjonale vann. De blir så fraktet til Sicilia som er den nærmeste havnen. Dette vil altså ikke bli mulig under G7-møtet neste uke.

Det påpekes fra flere politiske kommentatorer om ironien i hele situasjonen, hvordan verdensledernes sikkerhet er viktigere enn migrantenes liv og helse, mens det resten av året er fritt frem uansett konsekvenser for vanlige europeeres sikkerhet.