Flerkulturell nyhetsrunde, onsdag 29. oktober, 2014

NYTT SEGMENT: Det flerkulturelle samfunnet er utelukkende positivt hvis vi skal høre på media, skolevesen og myndigheter. Men finnes det en annen side? Vi undersøker saken i vår nye spalte, "en flerkulturell nyhetsrunde".
FLERKULTUR

Det skjer mye der ute i den store verden, og noen ganger kommer det mange nyhetssaker på kort tid som vi ønsker å dele med våre lesere. Vi på Frieord.no vil derfor med jevne mellomrom samle disse på ett sted, under tittelen "en flerkulturell nyhetsrunde". God lesing!

60 prosent av de innsatte i franske fengsler er muslimer

SVÆRT OVERREPRESENTERT: Muslimer utgjør over 60 prosent av alle innsatte i franske fengsler, selv om de "kun" utgjør 8-10 prosent av befolkningen. (Foto: Alexandra Avakian)
SVÆRT OVERREPRESENTERT: Muslimer utgjør over 60 prosent av alle innsatte i franske fengsler, selv om de «kun» utgjør 8-10 prosent av befolkningen. (Foto: Alexandra Avakian)

Frankrike.  I en nylig publisert rapport om muslimsk radikalisering i fengslene rystes nå Frankrike. Rapportern viser at ca. 60 prosent av de innsatte i landets fengsler har muslimsk bakgrunn, samt at mange innsatte lokkes av radikal og voldelig islamisme.

Det antas at det finnes ca. 5-6 millioner muslimer i Frankrike, noe som tilsvarer 8-10 prosent av befolkningen. Men i franske fengsler er muslimer ekstremt overrepresenterte. Antallet innsatte med muslimsk bakgrunn antas å være ca. 40.000, noe som tilsvarer omtrent 60 prosent av den totalte fengselspopulasjonen i landet.

Dette avsløres i en aktuell rapport som har blitt satt sammen under ledelse av Guillaume Larrive, lederen for kriminalitetsomsorgen i landet.

Den aktuelle rapporten, som oversatt har tittelen «For en omfattende antiradikalisering av fengslene», viser ikke bare at muslimer er ekstremt overrepresenterte i franske fengsler. Den belyser også det høyst urovekkende faktum at fengslene i høy grad fungerer som sentrum for muslimsk radikalisering. Hundrevis av muslimske fanger skal ha blitt radikalisert og begynt å sympatisere med radikal og voldelig islamisme mens de har avtjent sin straff.

Asylsøkere i Finland plasseres i gammelt fengsel

Joutseno
LUKKET ASYLMOTTAK: Det nå nedlagte Joutseno fengsel har nå blitt omgjort til asylmottak for ulovlige asylsøkere som har fått avslag på sine søknader, samt de som er dømt til utvisning for kriminelle forhold. I Norge og Sverige går slike mennesker fritt rundt i samfunnet.

Finland. Idag åpner Finlands andre lukkede enhet for asylsøkere, der personer som enten venter på å bli utvist eller hvis identitet ikke er klargjort kommer til å bo. Eiendommen er et gammelt fengsel, noe som kritiseres av menneskrettighetsorganisasjoner.

Kontrasten til det norske systemet er slående. Her har UDI gitt begrepet «null kontroll» en ny mening, mens ulovlige innvandrere vrimler ute på gater og torg og gis rettigheter norske statsborgere bare kan drømme om. I Finland har man kontroll med de som skal utvises da risikoen for at de forsøker å rømme eller kan begå grove forbrytelser er høy.

– Vi tilbyr dem femti TV-kanaler og lekerommet skal fylles med leker, sier Lauri Perälä, som har ansvaret for fengselet til den finske TV-kanalen Yle. Her finnes 30 plasser for det som beskrives som særskilt sårbare asylsøkere som kvinner og barn.

Lauri Perälä ansvarar för den slutna avdelningen
50 TV-KANALER OG LEKEROM: Lauri Perälä har ansvaret for den lukkede avdelingen.

Utenfor finnes det en liten gårdsplass der de boende har rett å være i en time per dag. Barnefamilier noe mer. Rundt det høye gjerdet er det piggtråd og hele bygningen overvåkes av kameraer. Sammenlignet med norske asylmottak, som ikke sjelden er ombygde høyfjellshotell og velbevarte vandrehjem med fulltidsansatte kokker og aktivistetsledere og i luksus mange nordmenn bare kan drømme om, er forskjellen til Finland slående.

Bakgrunnen for å bruke det nedlagte fengslet er Finlands erfaring med at ulovlige asylsøkere ofte rømmer fra mottakene de bor i.

– Det finnes de som forsøker å rømme, det viser erfaringer fra Finlands andre lukkede enhet som finnes i Krämertskog i Helsingfors, avslutter Perälä.

Protest mot heldekkende klær i Australia

dd
LIKE RETTIGHETER? En gruppe ved navn «Faceless» bestemte seg for sjekke hvem som får lov, og ikke lov, å komme inn i parlamentet i Australia. Svaret kan sjokkere deg.

Australia. En gruppe som kaller seg Faceless, utfordret på mandag reglene rundt heldekkende klesdrakt i Australia. Trioens plan var å spasere inn i parlamentet iført en KKK-drakt, en motorsykkeldrakt med hjelm og en burka.

Da trioen nærmet seg parlamentsbygningen i hovedstaden Canberra ble de stoppet av sikkerhetspersonell, som ba mennene med KKK-drakten og motorsykkelhjelmen å vise sine ansikter, mens mannen iført burka fikk være i fred – istedenfor skulle denne personens identitet sjekkes ved hjelp av ID-kort, etter noe tvil.

Mannen med KKK-drakten tok av seg hetten, men hadde på seg en burka under – en finurlig måte å unnslippe identifisering, uttalte han til media i etterkant av forsøket.

Sergio Redegalli, Nick Folkes og Victor Waterson tilhører gruppen Faceless som protesterer mot bæring av heldekkende burka eller niqab på offentlige plasser i Australia. De forklarer tiltaket med at det virker som om at man som muslimsk kvinne kan ta seg inn i parlamentet iført heldekkende klær, en slags dispensasjon som ingen annen gruppe i samfunnet har.

Ingen burde kunne gå inn i parlamentet eller på allmenn plass dekket fra topp til tå, anser de. Som reglene er idag må kvinner vise sine ansikter om de vil gå inn i parlamentsbygningen, men kan dekke seg igjen når de har kommet inn.

Akkurat kombinasjonen islam og parlamentsbygg er ekstra aktuell med tanke på det islamske angrepet mot det kanadiske parlamentet sist uke, der en tilhenger av terrorgruppen IS skjøt ihjel en soldat.

Frieord.no skrev nylig om en muslimsk kvinne som ble bortvist fra operahuset i Paris etter at hun nektet å ta av seg sin niqab.