Feminister kaster de rosa «fittehattene» – anses å være krenkende mot transpersoner og fargede kvinner

Den feministiske bevegelsens rosa «pussyhats», som ble lansert i forbindelse med innsettelsen av USAs president Donald Trump i januar i fjor, og som ble symbolske for den feministiske kampen mot Trump, skal ikke lenger brukes.

Årsaken er at luene har for sterk kobling til hvite kvinner, og kan være krenkende mot såkalte transpersoner eller fargede kvinner.

Ifølge Phoebe Hopps, grunnleggeren av «Women’s March Michigan», så er de rosastrikkede hattene med katteører «diskriminerende» mot kvinner som ikke har et «typisk kvinnelig kjønnsorgan» og mot kvinner som kan ha kjønnsorgan av en mørkere farge.

Personlig kommer jeg ikke å bære en lue, selv om det bare krenker et fåtall personer. Da kjenner jeg at de ikke er inkluderende, sier hun til Detroit Free Press.

Jeg bryr meg mer om å mobilisere mennesker til valgurnene enn å ha på meg en hatt en dag i året.

Det er uklart hvordan millioner av kvinner – og menn – som bar disse hattene i fjor stiller seg til påstanden om at deres bruk av hattene var diskriminerende og rasistisk mot transpersoner og mørkhudede kvinner. Eller om man vil kunne ble anmeldt for rasisme hvis man bruker hatten den 21. januar, da den nye kvinnemarsjen finner sted.