Facebook skal hjelpe den svenske staten før valget – meninger som ikke er «gode og sunne» skal renses fra nettet

(Illustrasjonsbilde).
UTENRIKS

Før det svenske valget i høst får staten hjelp av den sosiale nettgiganten Facebook til å sensurere debatten. På oppdrag av svenske myndigheter skal Facebook "sikre at det gode vinner mot kreftene som kan risikere å ødelegge de sunne diskusjonene". Det sier Facebooks kommunikasjonsjef for Norden, Peter Münster.

Facebook opplyser at man kommer til å satse stort på å rense vekk alt av meningbærende materiale koblet til politikk og valgkampen fra sin plattform før valget som den svenske staten anser er «desinformasjon og propagandaangrep».

Hjelp i jakten på aktører med budskap som ikker «gode og sunne» skal man få hjelp med tilogmed fra FBI i USA.

Les også: Krigen om nettet – hvordan Facebook, Twitter og Google sensurerer sine brukere

Meningen med initiativet, som innledes innen kort tid, er ifølge Münster «å motvirke negativ innflytelse og sikre at vår plattform er en kilde for gode demokratiske muligheter». Facebooks rolle i det svenske valget blir ifølge selskapets kommunikasjonsjef «sikre at det gode vinner mot kreftene som kan risikere å ødelegge de sunne diskusjonene».

Testprøver oppgis å allerede være i gang med tiltak som «har særskilt relevanse i Sverige rundt det kommende valget». Arbeidet oppgis å skje «i samarbeid med flere ulike myndighetsorganer» i Sverige. Blant de som nevnes er Myndigheten för skydd og Beredskap (MSB), som nylig ble tvunget til å trekke en opplysningsfilm hvor man pekte ut Sverigedemokraterna som en trussel mot Sverige og ble sammenlignet med nazister.

Les også: Facebook ansetter venstregrupper for å sortere vekk «falske nyheter»

Facebooks samarbeid med den svensk staten før valget skal ikke bare skje på myndighetsnivå, men også direkte med regjeringen via digitaliseringsminister Peters Eriksson fra Miljöpartiet de gröna.

Les også: Facebook ønsker å sensurere innvandringskritiske innlegg

Facebook på global skala

Dette er ikke noe nytt for Facebook, som tidligere har akseptert fjerning av innhold på sine sider etter press fra både amerikanske og israelske myndigheter. Man har også egne algoritmer som blokkerer innhold nettgiganten mener kan være støtende eller på annen måtte bryte med deres retningslinjer for publisering. Det har også blitt avslørt at Facebook har sensurert og fjernet konservative nyheter og publiseringer, mens man har latt sosialistiske og venstreorienterte nyheter og nettsider stå urørt.

Les også: Facebook innrømmer å ha slettet hundretusenvis av innlegg på en måned

 • Lily Nguyen

  Velkommen til Vietnamesisk kommunisme i Sverige. Europa skryter av frihet, demokrati og menneskerettigheter. Så oppføre de seg som kommunist. Europa blir mer kommunistisk som Vietnam hahaha. Den eneste forskjellen på Vietnam og Sverige er muslim befolkningen. Politikken er i Sverige er kommunistisk akkurat som i Vietnam. Målet for Europa er jo å bli som Nord Korea tenker jeg. Eller kanskje paradiset Venezuela.

  Uansett så er det veldig trist å se at Norge og Sverige bruker vietnamesisk kommunist metoder i politikken.

 • LON1

  Heldigvis finnes en rekke andre alternativer som kan brukes til å utveksle synspunkter. FB er i ferd med å grave sin egen grav og det er helt greit for meg. RIP.

  • Fønix

   Facebook er nåtidens Gestapo, STASI og KGB. Måtte de forgå og havne i samme grav som dem. Rest In Piss.

 • Åshild Dahl Figenschou

  Og på skoler og universitet i Sverige filtrerer man bort det som ikke passer av politiske meninger . SD får ikke komme å holde foredrag på mange skoler mens sosialistene er velkomne . Man får ikke ha verv i visse private oganisasjoner eller i fagforeninger om man ikke følger deres verdigrunnlag . Om man støtter SD feks eller ikke er enig i innvandringspolitikken mister man sitt verv og man kan risikere å miste sin jobb eller man får ikke jobben man søkte . Sverige har nok en gang vist hva de går for . Skal få tak i boken » Det svenske sviket » kan bli artig å se om man kan trekke paraleller til dagens situasjon i Sverige . Ravn Figenschou .

  • Fønix

   Skremmende å lese det du skriver. Sverige er blitt en totalitær stat. DDR, Pol Pot og Gestapo kommer knapt i nærheten. Jeg brekker meg.

   • Åshild Dahl Figenschou

    Ja vi flytter om noen måneder og det skal bli så deilig . Når man bor her i Sverige får man virkelig sett galskapen på nært hold . Skal mye til for at jeg setter mine ben her igjen . Ravn Figenschou.

  • Jostein B

   Jeg var på en skole i Norge for noen år tilbake der det var en valgarrangement for innvandrere. Ble jaget ut selv om jeg ikke sa et ord. De ville nok ikke ha noen som kunne forkkludre det nye stemmekveget.

   • Åshild Dahl Figenschou

    Klart det . Ikke populært å se hva slags metoder som brukes for å få stemmer . Var det ikke i retning Asker – Drammen det ble avslørt at det ble delt ut goder til innvandrere om de stemte som avtalt . Ravn .

    • Jostein B

     Forundrer meg ikke

 • Bob Hansen

  Sverige er jo blitt like ille som gamle Sovjet,man kan bli skremt av mindre.

  https://www.youtube.com/watch?v=iERLyAxddVE&ab_channel=PaulJosephWatson

 • invernes

  Sverige er et skrekkeksempel , jeg håper vi lærer her i landet før vi havner i samme håpløse elendighet.
  Balkan – Europas kruttønne er nå svensk hverdag

  https://resett.no/2018/02/21/balkan-europas-kruttonne-er-na-svensk-hverdag/

 • Jostein B

  det sitter noen jentunger og sensurerer. Glad jeg ikke er på faces mafiasider.