Eldre kastes ut av hjemmene sine i Stockholm – skal bli boliger for asylsøkere

Svenske politikere og kommuner har nok engang vist hvilke mennesker som betyr mest i samfunnet. Og det er ikke de eldre som har jobbet og slitt et helt liv.

Det er i stedenfor de nyankomne innvandrerne fra ikke-vestlige land som skal kunne skumme fløten og bo fint og sentralt i «Hemmet for de gamla», som nå er omdøpt til «Hemmet for de nya».

– Behovet av gjennomgangsboliger for nyankomne er stort og vi jobber stadig med å få oversikt over hvilke lokaler som kan være aktuelle som midlertidige boliger og nå ble denne eiendommen aktuell, forklarer Anna Mölgård, som har tittelen «samordner for boliger til nyankomne» hos Stockholm by, til Stockholm Direkt.

Les også: Sverige: Handikappede kastes ut av boligene sine – erstattes av flyktninger

Les også: Sverige: Funksjonshemmede kastes ut – flyktninger flytter inn

Helt tilfeldig har også byens egen myndighet Arbeidsmiljøverket kommet frem til at eiendommen ikke lenger er egnet som eldrehjem. Med det argumentet kan man kaste ut de eldre og bygge om lokalene for nyankomne migranter. Hva som plutselig etter 130 år gjorde at bygget ikke lenger var egnet, informeres det ikke om.

Heller ikke hvorfor man ikke kunne bruke pengene på å gjøre bygget beboelig for de eldre istedenfor de nyankomne.

Saken dreier seg heller ikke om å etablere midlertidige asylboliger til migranter som venter på beskjed om oppholdstillatelse, men om leiligheter som gis til migranter som allerede har fått oppholdstillatelse og får disponere sine egne boliger i flere år. De kalles for «gjennomgangsboliger» ettersom tanken er at migrantene etterhvert skal finne og flytte til andre boliger.

Les også: Svensk kommune kansellerte julemiddagen syke og eldre fordi julaften falt på en lørdag

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i måneden i bidrag for en innvandrerfamilie

Problemet er bare at det omtrent er umulig å finne ledige boliger i Stockholm og vanlige skattebetalende svensker ikke sjelden står i både 10 og 20 år i såkalt boligkø for å få en leilighet i hovedstadsområdet. Prisene er også svært høye, noe som gjør dem omtrent uoppnåelige for yngre mennesker.

Men situasjonen er altså en helt annen for de nynakomne migrantene som i tusentallet innvilges oppholdstillatelse og får tildelt såkalte «gjennomgangsboliger» omtrent umiddelbart. Ettersom problemet med å finne migrantene permanente og egne boliger er omtrent umulig, blir migrantene boende i disse boligene i lang tid. Svenske myndigheter konfiskerer, kaster ut barnefamilier, eldre og syke, eller bygger deretter nye boliger til det neste kullet med nyankomne migranter.

Les også: Sverige: Kastet ut eldre og pleietrengende – flytter inn hundrevis av flyktninger

Les også: 90-åring fikk ikke plass på eldrehjem i Sverige – tok sitt eget liv

IKKE EGNET FOR ELDRE: Da lokale myndigheter i Stockholm bestemte seg for å gjøre den tradisjonsrike og ærverdige bygningen til asylbolig, fikk man hjelp av Arbeidsmiljøverket som stemplet papirene og fikk kastet ut de eldre. Hvorfor man ikke valgte å pusse opp bygningen for de eldre vites ikke. (Foto: «Hemmet för gamla» i Enskedalen blir nå «Hemmet för de nya»).

Les også: Svensk barnefamilie kastes ut for å gjøre plass til flyktninger – faren: «Jeg er helt tom»

Les også: Kaster ut pensjonister, syke og småbarnsfamilier for å gjøre plass til asylsøkere

Hvor de gamle svenskene må ta veien når kommunen hvert år forsyner seg med eldreboligene og gir dem til de ikke-vestlige asylsøkerne er ikke klart. Eiendommen omtalt i denne saken er bare en i en lang rekke lignende boliger som nå huser de nyankomne.

Ikke sjelden blir både luksushoteller, herregårder og slott tatt i bruk (Les: Konfiskert/betalt ut/presset).

Les også: Sverige i krise: Svenske Lotti (52) måtte vente 50 timer for å få hjelp på akutten

Les også: Sverige: 72-årig ektemann lå ved siden av død kone i sin egen avføring i fire dager – ble nektet behandling og døde selv

At de eldre mister både bolig, trygghet, nærområde og sine bekjente på sine siste dager har ikke vært noe de folkevalgte og kommuneansatte har tatt i betraktning når de gjennomfører prosjektene. Mange spør seg nå hvorfor de eldre har blitt andrerangs borgere etter å ha slitt i tunge jobber og betalt skatt i et langt liv.

En mye omtalt valgkampfilm fra Sverigedmokraterna i 2010 har blitt mer aktuell enn mange tør å innrømme.

Les også: 15.000 svenske pensjonister risikerer å sulte ihjel

Les også: 500 asylsøkere innkvarteres på luksushotell i Sverige med spa-anlegg og nattklubb

Les også: Svensk bank advarer mot Sveriges masseinnvandring: «De gyldne tidene er over»

Les også: 91-åring kastes ut av eldrehjem i Sverige etter at kona (88) døde

Relatert:

Det er ikke bare i Sverige at eldre, syke og de svakere stilt blir utnyttet av politikere og kommuner. Også i Norge har denne sykdommen tatt plass i vårt samfunn.