Det brutale drapet på Elin Krantz

MORDER
MORDER: Eprahim Tadele Yohannes kom til Sverige i 2009. Kun ett år senere voldtok og drepte han en svensk kvinne. (FOTO: Privat)

Den 26 september 2010, ble 27 år gamle Elin Krantz overfalt, voldtatt og drept av 23 år gamle Ephrem Yohannes. Yohannes hadde innvandret til Sverige i 2009 fra Virginia, USA. I USA hadde Yohannes allerede et langt rulleblad. Han skal til tross for sin unge alder allerede ha blitt dømt syv ganger i amerikansk rett. Allikevel fikk han lov til å bli i Sverige etter å ha giftet seg med en etiopisk kvinne som var bosatt i landet.

Yohannes skal også ha fortalt immigrasjonsmyndighetene at han var offer for rasisme i USA på grunn av sin sorte hudfarge og at dette var årsaken til hans lange rulleblad.

På bytur med venninner

Elin Krantz hadde vært ute på byen med noen venninner på nattklubben Valand i Gøteborg sentrum. Klokken var blitt 4 på natten og Elin og hennes venninner var på vei hjem med trikken. Hennes venninner hadde gått av på en tidligere holdeplass, men Elin hadde ennå noen stopp igjen før sin holdeplass, Hisingen.

På trikken befant også Eprahim Tadele Yohannes seg. Han skal satt seg ned på det ledige setet ved siden av Elin Krantz.

TRIKKEN
BILDER: Overvåkingsbilder av Krantz og Yohannes som forlater trikken, førte til at politiet kunne gå til pågripelse av etioperen.(FOTO: Overvåkingsbilde fra Göteborgs spårvägar)

Etter å ha gått av trikk nummer 5, ble hun forfulgt av 23-årige Yohannes.

Et kort stykke på vei fra trikken angrep Yohannes 27-årige Elin brutalt bakfra. Han skal ha slått og sparket henne og deretter skal han ha dratt kroppen hennes inn i et skogsområde kalt Länsmannsgården, hvor han gjennomførte en svært brutal og voldelig voldtekt.

ELIN KRANTZ (FOTO: Privat)
ELIN KRANTZ (FOTO: Privat)

Den grove volden som Elin skal ha blitt utsatt for skal ha forårsaket permanent hjerneskade. Blant annet skal Yohannes ha kvalt den unge kvinnen så lenge at hun ikke lenger mottok oksygen til hjernen. På kroppen skal det knapt ha vært et område uten blåmerker eller blodutredelser. Hennes vaginale område skal også ha vært totalt revet i stykker.

Tatt av overvåkingskamera

Takket være overvåkingskameraer fra trikken, så klarte politiet å identifisere Ephrem Tadele Yohannes. Han ble arrestert og siktet for mord og grov voldtekt allerede dagen etter mordet.

Ifølge aktor i saken, så skal Yohannes ha revet Elin ned med makt, spredt beina hennes og voldtatt henne mens han kvalte henne. Etter voldtekten skal han ha dratt kroppen henne gjennom et skogsområde og så kastet henne ned i en steinrøys.

E
NEKTET SKYLD: Under de første avhørene skal den gifte tobarnsfaren Ephrem Tadele Yohannes ha påstått at han prøvde å hjelpe Elin Krantz. Dette så politiet imidlertid vekk fra når de fant DNA fra Elin Krantz i Yohannes sitt undertøy. (FOTO: Privat)

Yohannes skal i begynnelsen ha nektet for å ha hatt noe med saken å gjøre, men etter flere avhør skal han ha innrømmet å vært tilstede. Men hans historie var at han prøvde å hjelpe Elin, mens to andre ukjente menn voldtok henne.

Tobarnsfaren skal således ha prøvd å sette seg selv i et positivt lys, som en som prøvde å hjelpe Elin Krantz.

Et av hovedbevisene som felte Yohannes var Elin Krantz sitt DNA som man fant i tobarnsfaren sine underbukser.

– Dette er den mest grusomme død en kvinne kan forestille seg. Og hva kan være verre enn denne forbrytelsen, sa aktor i sin siste tale til dommerne.

RETTEN
DØMT I RETTEN: Ephrem Tadele Yohannes mottar sin korte og milde dom i Gøteborgs tingrett.

Ephrem Tadele Yohannes fikk en dom på 16 års fengsel, med påfølgende utvisning fra Sverige etter endt soning. Han skal også betale 600.000 kroner i erstatning til Elin Krantz sin familie.

Svenske medier hvitpiksellerte Yohannes

En av samtaleemnene i svenske sosiale medier i ettertid av drapet og rettssaken, var hvordan svenske medier konsekvent unngikk å fortelle om 23-årige Yohannes sin etniske bakgrunn eller å vise bilder av ham.

HVIT
HVIT? Slik kan det se ut når statsstøttede medier i Sverige skal vise frem bilder av mistenkte. Slik ble Ephrem Tadele Yohannes fremstilt av Expressen. (FOTO: Faksimile fra Expressen)

Det gikk så langt at man «hvitpiksellerte» bilder av Yohannes. Med dette menes at mediene ikke bare skjuler hans ansikt, men også benytter seg av hvite fargetoner når de gjør dette, slik at lesere kan får inntrykk av at det er snakk om en etnisk svensk person som er forbyteren.

Flere alternative nyhetskilder tok opp sporet og fant tilslutt bilder av den ekte Yohannes. Dette ble så lagt sammenlignet med sladreavisen Expressen sin omtale av saken, og man fikk således avslørt hvordan media prøver å manipulere sine lesere i svært viktige nyhetssaker.

Yannick Bapupa
SVENSK VIRKELIGHET: Kongoleseren Yannick Bapupa ble i 2010 dømt for voldtekt i Norrland. I svenske medier ble hans etniske bakgrunn «hvitpiksellert».

Video med en påstått Elin Krantz

Nyhetssaken om det brutale drapet på Elin fikk enorm oppmerksomhet i svenske sosiale medier og på alternative nyhetsblogger over hele den vestlige verden. En mengde rykter og uriktig informasjon ble spredt på diskusjonsforum og i kommentarfelt. Noen av disse skal ha vært at Elin Krantz skal ha vært med i en svensk multikulturell video. Videoen som vi velger å vise her er fra programmet «Grotesco» som gikk på Svensk Television, viser Michaela Eklund, og ikke Elin Krantz. (Rundt 1:04).

Bilder av Elin Krantz

Vi på Frieord.no er av den oppfatning at vi ikke skal dele eller legge ut grove eller støtende bilder. Våre lesere skal slippe å måtte se slikt, hvis ikke det er av svært nødvendig karakter.

I denne saken har vi kommet frem til at dette er et slikt tilfelle. Men vi velger å legge ut bildene helt nederst i artikkelen, langt unna selve saken. Vi er derimot nødt til å legge de ut i delvis sensurert form.

Vi ber om at lesere under 18 år eller andre som ikke tåler å se støtende innhold velger å ikke skrolle videre nedover denne siden nå.9906-warning-vector

 

elin_1_pix

elin_1-pix