Danmark: Tre av fire «mindreårige» asylsøkere lyver på alderen

Legene ved rettsmedisinsk institutt i København har i år hatt det usedvanlig travelt med å undersøke alderen på asylsøkere, som har kommet til Danmark uten foreldre og sier de er under 18 år, skriver Jyllands-Posten.

Det er det danske UDI som ber rettsmedisinerne om hjelp hvis de mistenker at en såkalt enslig mindreårig asylsøker i virkeligheten er voksen. Utfra røntgenbilder av fingerknokler og tenner fastslår de personens alder.

Les også: 29-årig «flyktningbarn» påstod han var 17 – nå skal han utvises

FLYKTNINGBARN: Ifølge svenske medier så er dette barn i alderen 14-18 år. Ingen hos verken myndigheter eller statsstøttede svenske medier setter spørsmålstegn ved dette. (Foto: Montasje fra svenske medier).

Ved utgangen av november var det i 2016 blitt foretatt cirka 800 aldersundersøkelser, opplyser styrelsen. Det er over dobbelt så mange som i rekordåret 2015. Rettsmedisinsk institutt regner med at tallet kan komme opp i 1000 innen årets slutt.

I de behandlede sakene er tre av fire – 74 prosent eller knappe 600 personer – blitt vurdert til å være over 18 år.

Mindreårige har en rekke fordeler under asylfasen, og får de asyl, kan de i motsetning til voksne søke om å få deres foreldre til Danmark på familiegjenforening.

Les også: Flyktningbarnet som drepte ansatt på asylmottak i Sverige er voksen

BARN PÅ BESØK I LEKEPARK: Svenske Røde Kors tar ofte med såkalte enslige asylsøkerbarn på utflukter. Her er de på besøk i en lekepark i Sverige.

Martin Henriksen i Dansk Folkeparti mener det er snakk om bevisst juks.

– De forsøker å svindle til seg oppholdstillatelse og fordeler som de ikke er berettiget til, sier han.

Han mener at man nå bør ta konsekvensen og aldersteste alle, med mindre det er helt åpenlyst at det er snakk om barn.

Les også: Vil putte voksne innvandrermenn i skoleklasser med 7-årige jenter

Eva Singer som er asylsjef i den danske flyktninghjelpen mener det ikke stemmer at asylsøkerne lyver bevisst.

«Det er mange av disse ungdommene som ikke nøyaktig vet hvor gamle de er, fordi det ikke er noe som man registrerer i deres hjemland på samme måte som i Danmark», sier Eva Singer. Hun hevder også det er stor usikkerhet forbundet med aldersundersøkelsene.

Jytte Lindgård som er formann for landets utlendingsadvokater mener det samme.

– Vi synes ikke alltid at den usikkerheten kommer den unge til gode, sier hun.

I følge Lindgård så er årsaken til den økende bruken av alderstesting at antallet enslige mindreårige asylsøkere har økt og at flere, ikke minst nordafrikanere, kommer uten id-papirer som kan fastslå deres alder.

Les også: Danmark: Tre av fire flyktningbarn var voksne

Enda høyere tall i Norge

I Norge skrev VG i 2009 om hvordan tanntester av asylsøkere avslørte at 9 av 10 løy på alderen sin. I kun 7.7 prosent av tilfellene så stemte den oppgitte alderen og alderen fra tanntestene, ifølge en rapport fra Odontologisk fakultet ved Univeristetet i Oslo.

Halvparten av de som sa de var mindreårige, var egentlig 20 år eller eldre.

UDI skal ha oppdaget at noen av de som hevdet de var mindreårige var helt opp i 30-årene.

– De utnytter et system som rammer andre enslige mindreårige som trenger beskyttelse, sier Sigrid I. Kvaal, som er førsteamanuensis ved odontologiske fakultetet ved UiO, og har laget rapporten for UDI.

Artikkelen påpeker at selv om de blir tatt i å lyve på alderen, så får de allikevel bli i Norge. Årsaken er at de kommer fra land som Somalia, Irak og Afghanistan, hvor norske myndigheter har store problemer med å returnere ulovlige asylsøkere.

Les også: Halvparten av flyktningbarna er voksne – mange har grått hår og skjegg