Danmark: Kraftig økning i vold mot offentlige tjenestemenn

Hver dag blir offentlig ansatte som bussjåfører, parkeringsvakter eller kontrollører, utsatt for skjellsord, trusler, psykisk vold eller fysisk vold, skriver Den Korte Avis.

Dansk TV2 har i en programserie fulgt busskontrollører og parkeringsvakter i deres daglige arbeid for å dokumentere hva de blir utsatt for. Derimot dokumenterer de ikke hvem som utfører volden, mener den Korte Avis. Det ene programmet ble sendt mandag kveld. Der vises flere brutale voldsepisoder.

Gjerningsmennene har fått ansiktene sladdet, slik at man ikke kan se hvem de er. Men, skriver avisen, det fremgår likevel i flere tilfeller at de har en annen etnisk bakgrunn enn dansk. En snakker engelsk, en heter Omar, og andre snakker gebrokkent. Men TV2 har valgt å kalle programmet «De respektløse danskene».

I dansk TV2s program «De respektløse danskene» dokumenteres vold mot personale i kollektivtrafikken. Her fra Vesterport-stasjon i København. Foto: Frieord.no

Den Korte Avis refererer til et eksempel på voldsutøvelse mot en bussjåfør, som ble utsatt for vold ved et stoppested i innvandrerghettoen Vollsmose:

Ved stoppestedet stod tre unge menn. De påstod de var under 15 år og nektet å kjøpe billetter. Bussjåførene trodde ikke på dem, og forlangte at de skulle betale. Da begynte en av dem å løpe frem og tilbake gjennom bussen. En annen av dem stakk en tikrone opp under sjåførens nese og trykte den inn. Sjåføren trykket på alarmknappen til politiet. Han ble spyttet i ansiktet, fikk en knyttneve i tinningen og flere slag i ansiktet. Og ingen hjelp fra andre passasjerer.

Omsider kom politiet og han ble kjørt til sykehuset. En uke senere var han igjen i arbeid. Men så kom angsten. Han var nervøs når det kom passasjerer. Til slutt fikk han diagnosen PTSD (Posttraumatisk stressyndrom), og måtte førtidspensjoneres.