En stor politioperasjon i februar 2015 i områdene Zealand og Lolland-Falster i Danmark resulterte i at 400 politioffiserer gjennomførte aksjoner mot 62 adresser.

Operasjonen avslørte den største smugler-ringen noensinne i dansk historie som i all hovedsak besto av romfolk med rumensk bakgrunn.

Kriminelle nettverk fra rom-miljøene skal ha lokket sine fattige landsmenn til Danmark, hvor de ble brukt til å begå økonomisk kriminalitet for et tosifret millionbeløp.

Hvepsebo-saken, som operasjonen har blitt døpt, er kanskje den mest kjente saken i en markant utvikling i det danske kriminalitetsbildet – nemlig at organiserte utenlandske og omreisende kriminelle romfolk har etablert seg i Danmark.

Les også: 84 prosent av alle som siktes for grov kriminalitet i København er innvandrere

D
BILDER KJØRES VEKK: Dansk politi beslagla mange kjøretøyer under aksjonen, som knyttes til omreisende kriminelle romfolk. Bilene var viktige arbeidsverktøy under innbrudd og butikktyverier.

Siktelser mot personer med utenlandsk bakgrunn har mer enn doblet seg siden 2009 og kulminerte i 2015 med 12.566 siktelser, viser en ny rapport fra Rigspolitiet.

Det skal være primært kriminelle fra østeuropeiske land som driver den negative utviklingen. Romfolk fra Romania er den største gruppen, men også mennesker fra Litauen og polakker fyller ut statistikkene.

Les også: Danmark: Kaster ut innvandrerfamilier fra leiligheter

Kriminaliteten består spesielt av butikktyveri, databedrageri og svindel med betalingskort. Men også grovere kriminalitet som innbrudd i hus og boliger øker sterkt.

Politiet har merket at det ikke lenger er den typiske kjeltringen som styrer alt i bakgrunnen, men at de kriminelle organiserer seg i mindre grupper utifra egenskaper og motivasjon.

Det kan være at en er flink til å overvåke, en annen til å kjøre bil og noen er flinke til å selge varene.

Men det er ikke slik at antall personer øker like mye som antall kriminelle handlinger.  Det finnes flere personer som står bak et stort antall forbrytelser.

Les også: Dansk politi anklages for å skjule innvandrerkriminalitet

76 romfolk sto således i 2015 for hele 5.541 siktelser, blant annet bedrageri med stjålne bankkort.

– Dette viser at dette er profesjonelle kriminelle, som rett og slett lever av det. Det er deres livsstil, sier sjefen for det danske Rigspolitiet.

Dansk Folkeparti sin talsmann, Peter Kofod Poulsen, sier at selv om mange av de kriminelle kommer fra andre EU-land, så bør Danmark se nærmere på muligheten for å kontrollere sine grenseoverganger.

– Det vil utgjøre en stor forskjell hvis de kriminelle risikerer å bli fanget på grensen, forteller Poulsen til Berlingske Tidende.

Les også: Hver tredje dømt for voldtekt i Danmark er innvandrer

Det er ikke bare i Danmark som slik statistikk nå kan fremvises. Andre land i EU, deriblant Tyskland, publiserte nylig statistikk som viste at asylsøkere og andre migranter sto for en stor overrepresentasjon av kriminaliteten i landet.