Ny britisk lov: 15 års fengsel om du besøker «høyreekstreme» nettsider

HVA HAR DU LEST ELLER SKREVET PÅ INTERNETT I DAG?
DET NYE EUROPA

Den britiske regjeringen planlegger nå en ny og tøff lovgivning som kan gi opptil 15 års fengsel for den som besøker hjemmesider med "høyreekstrem propaganda", rapporterer den britiske avisen The Guardian.

– De skal straffes med lovens fulle kraft! sier innenriksminister Amber Rudd til britiske medier.

Uttalelsen kom i forbindelse med presentasjonen av den planlagte loven som skal fange potensielle terrorister.

Ifølge The Guardian kommer foreksempel personer som publiserer informasjon om ansatte innen forsvaret, politiet eller etterretningstjenesten med formål å forberede terrorangrep å kunne straffes med opptil 15 års fengsel.

Men også de som surfer hjemmesider der det finnes «høyreekstremisme» skal inkluderes av den drakoniske loven.

 – Jeg vil at de som ser på forkastelig terror-relatert innehold på nettet, inkludert jihadistiske nettsier, høyreekstrem propaganda og manualer for bomber, skal straffes med lovens fulle kraft, sier Amber Rudd ifølge Guardian.

Hun poengterer at det finnes en luke i loven som gjør at man kan unngå straff og eventuelt fengsel så lenge man ikke aktivt laster ned slikt material, men bare besøker hjemmesidene.

ER EUROPA DET NYE KINA PÅ NETT? Det er kjent at stater som Kina og Nord-Korea begrenser sine innbyggeres frihet og mulighet for å tilegne seg informasjon som anses for «skadelig» av myndighetene. Nå ønsker blant annet Storbritannia å gjøre det ulovlig å lese såkalt «høyreekstrem» informasjon. Men hvem bestemmer hva som er høyreekstremt? (Foto: Nettpoliti i Kina).

Det kommer allikevel til å finnes unntak for personer som bare tilfeldig befinner seg på nettsider med «ekstremistisk» materiale eller gjør det en gang av ren nysgjerrighet.

Forskere, journalister og andre som kan ha en «rimelig unnskyldning» for å se på slikt innhold av «legitime grunner», skal kunne unngå fengselsstraff ifølge Guardian.