Vil ha bøter på 50 millioner euro for ikke å fjerne påståtte hatmeldinger

HEIKO MAAS. Den tyske justisministeren vil tvinge sosiale medier til å sensurere brukerne sine.
TYSKLAND

Den tyske justisministeren Heiko Maas, fra det sosialdemokratiske partiet, forslår bøter på opptil 50 millioner euro for nettsamfunn som ikke raskt fjerner ulovlig innhold, for eksempel hatmeldinger eller ærekrenkende beskyldninger.

Justisminister Heiko Maas sier ifølge telegrambyrået Associated Press at de sosiale mediebedriftene allerede har truffet frivillige tiltak for å slå ned på hatkriminalitet, og at det har ført til forbedringer.  Men han mener likevel at det ikke er tilstrekkelig. Han viser til at Twitter bare sletter 1 prosent av innholdet som brukere klager på og mener er ulovlig, mens Facebook sletter 39 prosent.

Forslaget vil kreve at selskapene gir en 24-timers service for brukere som flagger ulovlig innhold, og at innlegget må fjernes innen syv dager. Alle kopier av innholdet må også slettes og sosiale medieselskaper vil måtte publisere en kvartalsvis rapport med informasjon om hvordan de har jobbet med slikt materiale.

Nettsteder vil også måtte peke ut en person som er ansvarlig for håndtering av klager. Mens selskapene skal kunne gis bøter på opptil 50 millioner euro vil disse ansvarlige «redaktørene» kunne få personlige bøter på opptil 5 millioner euro dersom selskapet ikke klarer å overholde obligatoriske standarder.

Maas påstår at tiltaket, som er en del av et lovforslag som vil bli fremmet for Forbundsdagen, ikke innebærer noen nye begrensninger i ytringsfriheten, og fremholder at det ikke er noen planer om å lage en «sannhetskommisjon» mot falske nyheter. Men han bemerket ifølge Associated Press at falske nyheter kan inneholde ulovlig innhold «hvis det utgjør bakvaskelse, injurier eller ærekrenkelser.»

Facebook sier at selskapet vil undersøke forslaget. «Vi har klare regler mot hatefulle ytringer og jobber hardt for å fjerne slikt innhold fra vår plattform,» sier selskapet i en uttalelse. Facebook sier at tester viser en høyere forekomst av fjerning enn det Maas påstår, og legger til at selskapet har truffet tiltak for å lære opp ansatte i hvordan de skal håndtere den rettslige situasjonen i Tyskland.

Twitter avviser ifølge telegrambyrået å kommentere forslaget direkte, men bemerker at selskapet har truffet en rekke tiltak de siste månedene for å hindre misbruk og tillater brukere å filtrere uønsket innhold.

Relaterte saker:

Tyskland: Fengsel for «den som forsøker å manipulere den politiske diskusjonen»
Facebook sensurerer og fjerner nyheter de ikke liker
Twitter stenger og sletter kontoer som er kritiske til venstreorientert politikk etter Trumps seier
Snowden: Facebook brukes til spionasje
Videoen som var så farlig at Facebook fjernet den fra nettet
Facebook ønsker å sensurere innvandringskritiske innlegg
Twitter smugblokkerer politisk ukorrekte
VIDEO: Facebook ansetter venstregrupper for å sortere vekk «falske nyheter»
Facebook innrømmer å ha slettet hundretusenvis av innlegg på en måned

Kommentarer

kommentarer