Bombeterror i Manchester – 22 drept, inkludert flere barn – 119 skadet – muslimer feirer på internett

UTENRIKS/TERROR

En selvmordsbomber drepte minst 22 personer og skadet 199 under en Ariana Grande-konsert i England i går kveld. Flere av de drepte skal være barn. Politiet betrakter hendelsen som et terrorangrep. På nettet hylles drapene av ulike muslimske grupper.

OPPDATERT: Her følger et bilde av de som er meldt savnet etter terrorangrepet.

Politiet i den engelske byen Manchester har bekreftet at minst 22 mennesker er drept og 119 skadet etter en eksplosjon ved Manchester Evening News Arena.

Hendelsen fant sted klokken 22.35 lokal tid.

Det var den Grammy-nominerte pop-sangerinnen Ariana Grande fra USA som hadde en konsert i byen, som ligger nord i England.

Les mer: 135 muslimske terrorangrep i Storbritannia siden 1988

POPSTJERNE: Ariana Grande skal ha trukket fullt hus i Manchester i går kveld. Bomben gikk av rett etter at stjernen gikk av scenen.

En selvmordsbomber skal ha sprengt seg selv i luften rett etter konserten da de 21.000 tilskuerne var på vei ut av arenaen. Videoer fra arenaen viser hvordan kaos og panikk sprer seg kort tid etter eksplosjonen.

Vitner forteller om tenåringer som har blitt sprengt i filler av spikre og muttere fra bomben. Området ved eksplosjonen beskrives som en krigssone.

Angrepet skal ha skjedd på årsdagen for det muslimske terrorangrepet i London i 2013, da en britisk soldat ble halshugget på gaten av to muslimske menn.

Et øyenvitne forteller følgende til CNN:

«Det skal ha vært en massiv, massiv eksplosjon, et smell, så kom det røyk ut fra trappene. Alle begynte å skrike og rope…det kunne være en bombe..mennesker skrek etter barna sine… det var kropper overalt…vi begynte å løpe..det var total kaos..du kunne se folk var døde…besvimte…det var veldig mye blod».

Les også: Hva nå Vesten? Et muslimsk terrorangrep HVER MÅNED i over TRE ÅR

SAVNET: Etter terrorangrepet skal en rekke personer ha blitt meldt savnet. Blant annet unge barn som kom bort fra sine ledsagere eller foreldre. Jenta på bildet var en av de som er meldt savnet.

Et annet øyenvitne forteller til Manchester Evening News:

«Lysene kom på etter konserten og menneskene var i ferd med å forlate salen. I det jeg gikk til venstre hørte jeg en eksplosjon. Det var ca. 15 meter bak oss i nærheten av utgangen. Vi trodde det bare var noen som tullet, når det skjedde igjen. En ny eksplosjon.»

«Så så vi røyken. Alle begynte å løpe. Noen ble skadet. Vi så blod på menneskene når vi kom utenfor. Folk bare løp overalt.»

«Noen sa at det var en høyttaler eller en ballong, men det var ikke det. Det var en eksplosjon.»

Les også: Muslimsk borgermester i London: «Terrorangrep er endel av det å bo i byen»

KAOS OG FRYKT: Svært mange av de besøkende på konserten var barn og unge mennesker, noe terroristen og de som sto bak massedrapet visste.

Les mer: Engelske fotballklubber blir advart mot muslimsk terrorisme

En far som var på konserten med sin kone og to døtre, fortalte til New York Times at han hørte et stort smell og så et lys.

Han snudde seg og så at kona hadde blitt skadet. Hun skal ha fått et sår i magen og mulig brukket beinet. I det han la henne på bakken så han flere metall-skruer på gulvet.

Etter eksplosjonen skal all offentlig trafikk ha blitt stoppet og alle togstasjoner, busshaller og holdeplasser ble evakuert og tømt.

Les mer: Terror i London: Minst tre mennesker drept – terroristen skutt og drept – turister skadet

Les mer: LONDON-TERROREN: IS-terroristen var trebarnsfar og engelsklærer – ble radikalisert i Saudi-Arabia

Ifølge The Manchester Evening News skal det ha vært to store eksplosjoner.

Det informeres også om at sikkerheten ved arenaen var veldig liten. Et øyenvitne fortalte på Fox News at sikkerheten vanligvis er høy ved konserter og at man blir kroppsvisitert av vaktene ved inngangen eller at man må tømme lommene. Men det var ingen slik sikkerhet under denne konserten.

Les mer: London bygger «stålring» mot terror rundt skyskrapere og finansbygg

Terrorangrepet skal være det verste som har rystet Storbritannia siden de islamistiske terrorangrepene den 7. juli, 2005.

Da skal 52 mennesker ha blitt drept og 784 blitt skadd etter at fire muslimske menn detonerte bomber på T-banen og en buss i London sentrum midt på dagen.

Les også: 10 år siden det muslimske terrorangrepet i London

Angrepet i Manchester settes i sammenheng med den muslimske terrorgruppen Islamsk stat. En Twitterkonto skal ha twitret ut kryptiske meldinger om terror kort tid før angrepet. På uoffisielle IS-kanaler på sosiale medier «feires» terroren, men enn så lenge har terrorgruppen ikke tatt på seg ansvaret for bombene.

Les også: Svensk terrorekspert: «Antall muslimske terrorangrep vil øke i Europa i 2017»

Ifølge amerikanske myndigheter så skal britisk politi ha identifisert den personen som mistenkes å stå bak angrepet.

– I nåværende stund tror vi at angrepet i går kveld ble gjennomført av en mann, sier Manchesters politisjef Ian Hopkins, rapporterer Reuters.

– Vår prioritet er å slå fast om han handlet alene eller om han var en del av et nettverk.

– Jeg kan bekrefte at attentatmannen døde på plassen. Vi tror at attentatmannen hadde en slags improvisert sprengladning på seg som han detonerte og som førte til massedrapet.

Les mer: Tysk polititopp: Å leve med terrortrusler er «den nye normalen» i Europa

Ariana Grande som holdt konserter skal ha twitret i natt om sin sorg over terroren som ble rettet mot hennes konsert. «Fra bunnen av mitt hjerte, jeg er så lei meg, jeg mangler ord», skriver hun. Ifølge nettstedet TMZ er hun sjokkert av hendlesen og en planlagt konsert i London på torsdag vil sannsynligvis bli kansellert.

Den amerikanske popstjernen hadde rukket å spille sin siste sang og forlatt scenene da bomben gikk av.