Klimaet på og rundt fotballbanene i barne- og ungdomsfotballen har hardnet til de siste årene og verst er situasjonen i de såkalte «utenforskapsområdene».

Særskilt utsatte er dommere som ofte blir ofre for trakassering fra såvel spillere som trenere og foreldre. Dette har ført til at man har store problemer med å rekruttere dommere.

Les også: Sverige: Jentelag i fotball steinet av «ungdomsgjeng»

Les også: Afrikansk lag utestengt etter å seksuelle overgrep mot svenske jenter

SEKSUELLE OVERGREP: En gruppe jenter opplevde å bli omringet og seksuelt misbrukt av et lag fra Marokko og laglederen deres under Gothia Cup i Gøteborg sist sommer. Hendelsen fant sted utenfor Nya Ullevi under åpningsfesten av fotballturneringen. – Han stakk tungen sin i datteren sin munn, forklarer moren til en av jentene om den 36-årige laglederen. (Foto: Gothia cup).

Les også: 11.5 millioner kroner til flerkulturell idrett

Les også: Fotballturnering mellom flyktningbarn endte i masseslagsmål med jernrør

Les også: Skandale da utenlandsk trener på Norway Cup begikk seksuelle overgrep mot jenter – politiet ventet i to dager før pågripelse

Maja Nyberg i Ljungby er en av de som kan bekrefte om de uholdbare forholdene for en fotballdommer på lokalt barne- og ungdomsnivå. Hun er selv en aktiv spiller, først hos Lidhults GOIF og deretter for Ljungby IF.

Maja utviklet en interesse for å bli dommer etter at det i hennes kontrakt inngikk at hun skal dømme et antall kamper i året. Hun gikk en dommerutdannelse og har nå dømt kamper i et par år. Hun trives veldig bra med dommeroppdraget i seg selv, men synes det er plagsomt med de aggressive, sexistiske og rasistiske holdningene hun altfor ofte møter fra de unge spillerne og deres foreldre, og tilogmed fra trenere.

Jeg pleier å få høre veldig mye om at jeg er blond, at jeg er relativt ung, at jeg er jente og jeg ikke har noe på banen å gjøre på grunn av det, forteller Maja til SVT.

Les også: Norsk jente gjengvoldtatt av mørkhudede menn under fotballcup i Danmark

Les også: Muslimsk fotballspiller nektet å ta dansk kvinnelig journalist i hånden under intervju

Les også: Utenlandske gjenger begikk seksuelle overgrep mot norske jenter under Norway Cup

Maja gir eksempel på en sexistisk og rasistisk kommentar som har satt seg i minnet og som hun ble utsatt for i forbindelse med at hun dømte en kamp for gutter i 16-års alderen med i hovedsaklig ikke-vestlig innvandrerbakgrunn:

Jeg var på vei til bilen min etter at jeg hadde skiftet. Da kommer det frem en forelder på parkeringsplassen og sier at «Lille jente, til neste kamp bør du nok farge håret litt mørkere om du vil ha litt respekt». Den kommentaren satte seg ganske hardt fast.

Maja opplever at hun har stor støtte fra sin familie, sine venner og også sin lokale dommerklubb. Uten denne støtten ville det ha vært tungt å holde ut trakasseringen.

Les også: Norske medier kritiserer de norske fotballjentene som skal til EM: «Dere er for hvite!»

Les også: Prisbelønt norsk journalist klager over «blendahvite» norske fotballspillere

Les også: Asylsøkere angrep dommeren under fotballturnering

Men samtidig er hun kritisk til at man i dommerutdannelsen ikke informerer om denne situasjonen til nyutdannede dommere i Sverige i dag, og hvordan man skal håndtere en situasjon ute i forstedene under en kamp.

Kanskje er det en følsom sak å adressere, da en del av holdningene bunner i kulturelle vurderinger som skiller seg fra de svenske.

Les også: Jente jaget og seksuelt misbrukt av «guttegjeng» under fotballcup i Gøteborg

Les også: Fotballtrener: «Jeg begynner å bli lei flerkulturell fotball»

Les også: Drap- og terrortrusler under og etter flerkulturell fotballkamp i Oslo

For en dommer som Maja, som er både jente og blond, så kan det være ekstra tungt å få respekt fra spillere, foreldre og trenere, noe som en mannlig fotballdommer kanskje tar for gitt.

Elin Hornbrink, som er idrettskonsulent på Smålandsidrotten, sier i en kommentar til SVT at idrettsforeningene må begynne å ta et større ansvar for å få bukt med disse problemene, foreksempel med internutdannelse om hvordan det faktisk er å være fotballdommer i dagens Sverige.

Les også: Muslimer ønsker å drepe tilskuere under EM for kvinner i Nederland

Les også: Fotballjente (15) slått bevisstløs av innvandrere etter fotballtrening

Les også: Masseslagsmål og knivstikking under fotballtrening med utenlandske lag i Bergen

Les også: Kosovoalbansk fotballspiller på Hamar slo ned motspiller under kamp

Les også: Muslimsk Premier League-spiller med rasistisk hets mot hvit kvinne på flyplass

Les også: 11-årig norsk gutt banket opp og utsatt for rasisme etter fotballtrening