Best på meningsmålingene – flest tilhengere på Facebook og flest nye medlemmer

JIMMIE ÅKESSON. Sverigedemokratene har hatt en formidabel vekst det siste året.
SVERIGE

Sverigedemokratene har hatt svært gode meningsmålinger den siste tiden, og tidvis vært Sveriges største parti, som på Yougoves måling 23.februar da partiet hadde 23,9 prosent i oppslutning.

Fremgangen for partiet gjenspeiler seg også i populariteten på Facebook viser en fersk rapport fra bedriftsrådgivningsfirmaet Miltton Labs.

Den viser ifølge den svenske nettavisen Fria Tider at Sverigedemokratene har passert sosialdemokratene og er nå det parlamentariske partiet med flest tilhengere på Facebook. I fjor var Sverigedemokratene eneste partiet som hadde vekst i antall medlemmer.

I Miltton Labs rapport for mars måned har partiet 138,994 tilhengere, mens sosialdemokratene har 137,783 stykker. Bare siden januar fikk Sverigedemokratene 5000 nye tilhengere. I følge Miltton Labs har Miljøpartiet De Grønne tapt over 500 følgere i samme perioden.

Også når det gjelder hvor mange som er aktive ved å like, dele eller kommentere partiets budskap er Sverigedemokratene overlegne, skriver Fria Tider. Ifølge Likeanalyser fra Meltwater er det 24,444 folk som snakker om Sverigedemokratene. På andreplass kommer Venstre med 10861. Sverigedemokratene er også best på å engasjere sine tilhengere. 17,9 prosent av alle tilhengerne snakke om partiet. Moderaterna og Miljøpartiet De Grønne er dårligst til å engasjere sine tilhengere, begge med 3,2 prosent engasjement.

Sverigedemokratene vinner også kampen om partilederen som har flest tilhengere på Facebook. Jimmie Åkesson har 120 592 som følger ham. På andreplass er statsminister Stefan Löfven (S) 116 730.

I begynnelsen av mars kunne Fria Tier offentligjøre en oversikt over partienes medlemsvekst i 2016. Oversikten viste at veksten var negativ for samtlige partier med ett unntak. Sverigedemokratene var det eneste partiet som hadde medlemsvekst. Partiet fikk 1296 nye medlemmer, og har i dag 24412 medlemmer. For ti år siden hadde det samme partiet ifølge Fria Tider bare 3000 medlemmer. De svenske sosialdemokratene mistet 7000 medlemmer i 2016.

Kommentarer

kommentarer