Aylan (3) sin far tiltalt av tyrkisk rett

UTENRIKS

Den lille gutten Aylan Kurdi sin pappa, Abdullah Kurdi, er i disse dager tiltalt av en tyrkisk domstol sammen med to andre menneskesmuglere, for å blant annet ha forårsaket drukningen av sine to sønner og deres mor utenfor den greske øya Kos i september i fjor.

To påståtte menneskesmuglere står i disse dager for retten i Tyrkia anklaget for å ha forårsaket døden til tre år gamle gutten Aylan Kurdi, etter at han og hans bror og mor mistet livet under ferden mot Europa.

De to mennene, Asem Alfrhad og Muwafaka Alabash, risikerer opptil 35 år i fengsel om de blir funnet skyldige. Aylan sin far er tiltalt i sitt fravær, men det er ennå uklart hva anklagene mot ham går ut på.

Prison guards escort Asem Alfrhad before his trial in Aegean resort of Bodrum, Turkey, Thursday Feb. 11, 2016. Two alleged people-smugglers are on trial accused of causing the death of 3-year-old Syrian migrant boy Aylan Kurdi and four other people. The image of the boy ó his lifeless body lying face down on a beach in Bodrum ó galvanized world attention on the refugee crisis, graphically illustrating the magnitude of the suffering and the treacherous journeys the migrants risk. (DHA via AP ) TURKEY OUT
SIKTET: Asem Alfrhad og Muwafaka Alabash blir brakt inn til retten i Tyrkia. De to mennene er siktet for menneskesmugling med døden til følge. Aylan Kurdi sin far er siktet i sitt fravær. Han skal oppholde seg i Irak.

Les også: Aylan (3) døde fordi pappaen ville ha gratis tannbehandling i Sverige

Det var under høstens asylkaos at bildene av den tre år gamle Aylan Kurdi sin livløse kropp ble plukket opp og delt over hele verden.

Norske og internasjonale medier hev seg på saken og formidlet hvor hjerterått og kaldt Europa er som ikke åpnet for en lettere vei å komme til kontinentet på. Bildene av gutten med den røde trøyen ble et symbol på kampen for åpne grenser og brukt av venstresiden og norske medier for alt det var verdt.

Blant annet gikk alle de rødgrønne partiene her i Norge ut med klare standpunkt om å ta imot minst 10.000 flyktninger fra Syria.

Les mer: EU-leder: «Majoriteten av asylsøkerne er velferdsmigranter og ikke flyktninger»

UTNYTTET TRAGISKE SKJEBNER: Dagrun Eriksen poserer stolt etter at KrF vedtok å ta imot 10.000 Syria-flyktninger. FOTO: Ned Alley / NTB scanpix
UTNYTTET TRAGISKE SKJEBNER: Dagrun Eriksen poserer stolt etter at KrF vedtok å ta imot 10.000 Syria-flyktninger. Frieord skrev om hvordan de 10.000 bare er starten på en massiv innvandring. (FOTO: Ned Alley / NTB Scanpix).

Sannheten

Offisielt het det at en båt med en flyktningfamilie hadde sunket på grunn av hardt vær.

Men ganske raskt kom det frem at opplysningene ikke stemte. Aylan og hans far viste seg å ikke være flyktninger, men hadde oppholdt seg i Tyrkia i flere år.

Grunnen til at de søkte seg til Europa var jakten på «et bedre liv». Blant annet behøvde faren, Abdullah Kurdi, nye tenner. Dette ble for dyrt for ham å skaffe i sitt hjemland eller i Tyrkia, hvor han jobbet og forsørget familien.

Men i Sverige skulle han få nye tenner og et nytt liv på de svenske skattebetalernes regning. Ferden over fra Tyrkia til Hellas endte imidlertid i tragedie for hele familien, da faren i en rolle som menneskesmugler styrte båten over Middelhavet som til slutt sank og tok livet av 12 mennesker.

Nå siktes Aylan Kurdi sin far for sin rolle i båtulykken.

Les mer: Aylan sin pappa «har lurt hele verden» – pekes ut som menneskesmugler

Norske medier

Frieord var et av svært få nyhetsmedier i Norge som fortalte de faktiske omstendighetene rundt tragedien, da den eksploderte over alle nyhetskanalene her i landet i høsten 2015.

Til slutt falt saken helt ut av mediebildet da man forsto hva som faktisk hadde skjedd. At en far valgte å risikere sin familie sine liv for en lettere tilværelse i Vesten. Og altså ikke fordi de flyktet fra krig og terror.