Apple lanserer politisk korrekte emotikoner

MANGFOLD: Apple har nå lansert 300 nye emotikoner. Man kan velge fra fem ulike hudtoner. Men nå får oppdateringen kritikk fra et afrikansk programutvikler-firma. (Foto: Emotikons).
VESTLIG UTVIKLING

Mangelen på såkalt 'mangfold' i den digitale verden har vært et tema som har blitt diskutert de siste årene. Særlig utviklere av programvare har fått søkelys på seg for nå ut til brukere utenfor Vesten. Etter mye påtrykk har den elektroniske giganten Apple nå valgt å rydde opp i dette ved å introdusere hundrevis av nye og politisk korrekte emotikoner.

D
KJENDIS: Miley Cyrus gikk ut på sin Twitter-konto og ba om nye emotikoner. (Foto: Twitter).

Et av hovedpunktene mot programvareindustrien var at alle emotikonene som ble tilbudt på de ulike plattformene var av hvite mennesker.

Når Apple i disse dager oppdaterer sine operativsystem OS X og IOS har man rettet opp i dette ved å inkludere hele 300 nye emotikoner.

Der man før bare kunne velge mellom hvite ansikter, så har man nå lagt til hele fem ulike hudtoner.  Men det slutter ikke der. Også kjønnskampen har nådd den teknologiske verden og likekjønnede par og familier med to pappaer eller to mammaer har også blitt lagt til i utvalget.

En av grunnene til at Apple skal ha kommet ut med disse nå er at blant annet den kjente popstjernen Miley Cyrus har gått ut på sin Twitter-konto med over 19 millioner følgere, og klagd over at det ikke finnes emotikoner for sorte mennesker.

Kritikken nådde også de etablerte mediene og til slutt måtte altså Apple oppdatere emotikonene sine.

D
KRITIKK: Apple har fått kritikk for å ikke være mangfoldige med bruken av emotikoner. Nå kommer Apple ut med 300 nye emotikoner. (Skjermbilde: Techcurnch.com).

Får kritikk fra Afrika

Men det skal ikke være lett å tilfredsstille alle. Nå får Apple kjeft fra det afrika-baserte emotikonfirmaet Oju Africa. Lederen for selskapet, Alpesh Patel, gikk nylig ut og kritiserte Apple for sitt nye utvalg av hudfarger på de populære smileansiktene.

Se på deres nye emotikoner – det handler bare om hudfarge. Mangfold handler ikke om hudfarge – det handler om å omfavne de ulike kulturene som finnes der ute som ikke har noen digital representasjon.

Firmaet hans har selv kommet ut med egne emotikoner med brun hudfarge.

D
FRA AFRIKA: Disse emotikonene har blitt laget av Oju Afrika, en afrikansk programvareutvikler. «Mangfold handler ikke om hudfarge», sier lederen, Alpesh Patel. (Foto: Oju Africa emoticons).

Alpesh fortsetter:

Vi har hatt 16.000 nedlastinger og de fleste kommer fra USA. De som laster ned disse kommer fra allerede utviklede markeder og de har sett på hva vi har laget og sier ‘vent litt, dette er en veldig kul utvikling, men den kommer fra Afrika’. Du vet innovasjon er ikke noe som kun tilhører Vesten, så vi er veldig glade for hva som har skjedd, men vi har ennå en lang vei å gå.

Humor

Vi balanserer dette innblikket i den politisk korrekte verdenen med litt humor. Stand-up komikeren Dane Cook snakket nylig om bruken av emotikoner på mobiltelefoner idag. (Advarsel for voksen språkbruk):