Amerikansk TV-selskap løy om Donald Trump på direkten – stjernereporter suspendert

LØGNMEDIA

Det amerikanske TV-selskapet ABC News suspenderte på lørdag en av sine stjernereportere, den mangeårige ansatte Brian Ross. "En alvorlig feil", blir hans nyhetsinnslag om Donald Trump og den tidligere generalen Michael Flynn omtalt som, etter at børsen raste og mediene begynte å spekulere om presidenten skulle stilles for riksrett.

Brian Ross fortalte millioner av TV-seere at en hemmelig kilde skal ha avslørt at president-kandidat Donald Trump informerte daværende sikkerhetsrådgiver Flynn om å etablere kontakt med russerne.

Under den neste kveldssendingen, timer senere, så klargjorde man at kilden faktisk hadde sagt at Trumps ønske var for Flynn å kontakte russerne etter at han ble innvalgt som president – ikke før – om temaer som blant annet hvordan man skulle bekjempe den muslimske terrorgruppen IS sammen.

SUSPENDERT: Den venstreorienterte stjernereporteren Brian Ross løy på direkte-TV på fredag. Nå er han suspendert i fire uker uten lønn. Hans arbeidsgiver, ABC News, har også måttet gå offisielt ut med en beklagelse. (Skjermbilde/ABC News).

Da Ross kom med uttalelsen i sitt program skapte det en øyeblikkelig reaksjon i USA, ved at blant annet børsen stupte, samt at demokrater og andre medier snakket om å stille presidenten for riksrett.

Det venstreorienterte TV-selskapet ble sterkt kritisert for å ikke øyeblikkelig rette opp feilen.

ABC News kom med følgende uttalelse:

Vi er svært angrende og ber om unnskyldning for den alvorlige feilen vi gjorde i går.

Unnskyldningen kom fra Heather Riley, visepresident for kommunikasjon.

Informasjonen som ble lagt frem av Brian Ross under spesialsendingen hadde ikke gått gjennom vår redaksjonelle prosess. Som et resultat av vår fortsatte nyhetsdekning i timene etter reportasjen, så valgte vi å avgjøre at informasjonen var feil og vi rettet opp feilen både på TV og nett.

Det er viktig at vi får historiene riktige og beholder den tilliten vi har bygget opp med våre seere – dette er våre grunnprinsipper. Vi var ikke i nærheten av det igår, skriver ABC News.

Suspensjonen i fire uker uten lønn av Brian Ross (69), ble iverksatt øyeblikkelig.

Michael Flynn, som var en tidligere sikkerhetsrådgiver for amerikanske myndigheter innrømmet på fredag skyld i å lyve til FBI om hans kontakt med Russland.

Brian Ross på sin side er en veteran i amerikansk politikk. Han har vunnet en rekke journalistiske priser, inkludert to Emmy-statuer.

Dette er imidlertid ikke første gangen Ross har løyet på luften. Den venstreorienterte journalisten fikk kritikk og måtte sammen med ABC News unnskylde seg også i 2012. Da gikk han ut på TV-programmet «Good Morning America» og sa at James Holmes, som da var mistenkt for massedrapet i en kinosal i Aurora, Colorado, mulig var forbundet med den konservative Tea Party-bevegelsen. Det viste seg da at det var en person med samme navn som ble antatt å være massemorderen.

Brian Ross ble da kritisert for å koble massedrapet opp mot politikk og å angripe det republikanske partiet.

I norske medier er man svært sparsomme med oppdateringen av suspensjonen av Brian Ross og TV-selskapets feilaktige påstander. Aftenposten kom først for en time siden med en oppdatering av saken. VG og Dagbladet har helt utelatt å formidle nyheten. (Søndag morgen). Dette er de samme mediene som jevnlig oppdaterer anklagene mot Trump og Flynn.