91-åring kastes ut av eldrehjem etter at kona (88) døde

KASTES UT: 91-årige Göran blir nå kastet ut av eldrehjemmet da han ikke er syk nok for å kvalifisere til en plass. (Foto: Privat):
SVERIGE

En ny sjokkhistorie om umenneskelig behandling av eldre har kommet ut fra vårt naboland. 91-årige Roland må nå finne seg et sted å bo etter at kona døde. Årsak? Det var kun hun som hadde innvilget omsorgsplass.

Sverige er verdens mest gjestmilde land. De har tatt imot hundretusenvis av flyktninger, asylsøkere, migranter og slekt av allerede innflyttede de siste årene.

Tilsammen har man nå over 2 millioner ikke-etniske svensker boende i landet sitt.

Sist uke kom nyheten om at Sverige flyr opp tusenvis av migranter fra Hellas og Italia til Sverige hver måned i minst ett år til.

Den tidligere statsministeren Fredrik Reinfeldt måtte gå ut på statlig TV og innrømme at man «ikke hadde råd til så mye annet enn innvandringen» på statsbudsjettet.

Les også: Sverige: Kastet ut eldre og pleietrengende – flytter inn hundrevis av flyktninger

Les også: 90-åring fikk ikke plass på eldrehjem – tok sitt eget liv

Og nå kommer regningen. Den som sier at 91-årige Göran Klintmyr kastes ut fra eldrehjemmet etter at hans 88-årige hustru døde. For det var bare hun som var innvilget omsorgsplass.

Ifølge eldrehjemmet er nemlig Göran i så god helse at han kan ta vare på seg selv.

– Det er umenneskelig å kaste ut min far på denne måten. Vi har ikke engang rukket å begrave mamma, før pappa fikk vite at han var tvunget til å flytte, sier sønnen Lars Klintmyr.

– Vi gjør alt vi kan for å holde humøret oppe, men dette har gått hardt inn på min far. Han har ikke fått ro til å sørge over min mamma, sier Lars.

Les også: Svensk kommune kansellerte julemiddagen syke og eldre fordi julaften falt på en lørdag

Les også: Svensk barnefamilie kastes ut for å gjøre plass til flyktninger – faren: «Jeg er helt tom»

Den avdøde moren, Birgit Klintmyr, fikk i våres innvliget særskilt plass av Gislaveds kommune, det vil si en plass på en av kommunenes eldrehjem. Årsaken var at hennes helse hadde blitt verre og at ektemannen Göran ikke lenger orket å hjelpe hustruen på samme måte som tidligere. Göran fikk tilbud om flytte med kona som medboende til eldrehjemmet.

Men lykken på eldrehjemmet ble kortvarig. I slutten av april gikk Birgit bort og øyeblikkelig kom kravet om av Göran måtte flytte ut.

– Det kom inn en ansatt fra eldrehjemmet mindre enn seks timer etter at kona hadde dødd og fortalte 91-åringen at han hadde tre måneder på seg å flytte, sier sønnen.

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i måneden i bidrag for en innvandrerfamilie

NOK PENGER: Svenske myndigheter strammer stadig inn på de syke og eldre – men når det gjelder innvandrere og migranter så er finnes ingen grenser. Det har gått så langt at myndighetene har tatt opp lån fra EU for å betjene migrasjonsstrømmen. Det har nå også blitt avslørt at en enkelt familie fra Afrika kan motta så mye som 32.800 kroner i måneden i bidrag. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Les også: 15.000 svenske pensjonister risikerer å sulte ihjel

Les også: Sverige i krise: Svenske Lotti (52) måtte vente 50 timer for å få hjelp på akutten

Ektemannen skal ha tatt beskjeden svært tungt.

– Å begynne på nytt i 92-års alder er en meget tung beskjed. Dessuten har pappa kramper og har problemer med å se. Han orker kun å gå kortere avstander med rullator.

Da ekteparet flyttet inn på eldresenteret måtte de i tillegg kvitte seg med de fleste av møblene sine. På rommet sitt har de kun noen få stoler og en sofa.

Les også: Sverige: 72-årig ektemann lå ved siden av død kone i sin egen avføring i fire dager – ble nektet behandling og døde selv

Göran har sendt en klage på avgjørelsen, men de kontoransatte som har bestemt å kaste ham ut, har ikke engang sendt ham til legen eller møtt ham.

Göran er lei seg og sier at han har jobbet i 52 år og aldri tidligere vært en byrde på samfunnet.

– Jeg føler vel at jeg er verdt å bli litt tatt vare på i mine eldre dager, sier 91-åringen.

Les også: Sverige: Handikappede kastes ut av boliger – erstattes av flyktninger

Etter at saken har fått oppmerksomhet i svenske medier sier kommunen at man skal lese over regelverket og se om det er noe de kan endre for å ikke gjøre det så vanskelig for etterlatte.

Som i Sverige, også i Norge

Frieord har tidligere skrevet om hvordan en slik kommunepolitikk også føres i «verdens beste og rikeste land», Norge.

Les mer: 90-åring nektes sykehjemsplass i Trøndelag – kommunen ønsker asylmottak

Les mer: AP-ordfører i Nordland: Sender hjem syk 92-åring fra sykehjem – ønsker 50 flyktninger til kommunen

Les mer: Haugesund: Vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger

Les mer: Kristiansand-ordfører priser mottakelsen av asylsøkere – vil ikke hjelpe 99-åring med sykehjemsplass

Relatert: