90-åring fikk ikke plass på eldrehjem – tok sitt liv

TOK SITT LIV: En 90-årig mann som ble nektet omsorgsbolig som følge av kroniske smerter tok sitt eget liv i Sverige. (Foto: Illustrasjonsbilde).
UTENRIKS/SVERIGE

En 90-årig mann som ble rammet av sterke smerter ble nektet plass på et sykehjem i kommunen sin. Mannen så ingen annen utvei enn å ta sitt eget liv. Svenske myndigheter har valgt å ikke ta affære overfor kommunen, ifølge Skånska Dagbladet.

Den gamle mannen ble funnet død i sin bolig for ett og et halvt år siden og det ble konstatert at han hadde tatt sitt eget liv.

Før dette hadde 90-åringen opplevd beinbrudd i ryggen og fikk plagsomme smerter. Livet hans ble etterhvert uutholdelig og han søkte derfor på plass hos Eslövs kommune for en plass for pleietrengende.

Les også: Sverige: Kastet ut eldre og pleietrengende – flytter inn hundrevis av flyktninger

Les også: Sjokktall fra Sverige: 32.800 kroner i måneden i bidrag for en innvandrerfamilie

Han ble imidlertid nektet plass og fikk forklart at han sto «sist i køen», noe som førte til at han tok sitt eget liv.

Mannens datter beskriver overfor Skånska Dagbladet at farens død er et eksempel på hvordan samfunnet svikter den eldre generasjonen.

– Det er et svik fra samfunnet at han ikke kunne få en plass på et hjem, sier hun til avisen.

Les også: Sverige: 72-årig ektemann lå ved siden av død kone i sin egen avføring i fire dager – ble nektet behandling og døde selv

Les også: Sverige: Handikappede kastes ut av boliger – erstattes av flyktninger

Datteren anmeldte også kommunens behandling av faren til IVO (Inspeksjonen for pleie og omsorg), uten resultat. Svenske myndigheter valgte å ikke ta affære, men henviste kvinnen til forvaltningsretten for å overklage kommunens vedtak.

Dette fikk datteren til å gi opp, skriver Skånska Dagbladet.

Les også: 500 asylsøkere innkvarteres på luksushotell i Sverige

Les også: Asylsøkere nektet å flytte fra slott i Sverige

Sverige opplevde en lignende og grusom sak i 2013, da en 84 år gammel kvinne tok sitt eget liv etter å ha blitt nektet omsorgsbolig. Hun hadde da ventet i over 3 år på hjelp.

Det var under et møte med kommunen hvor kvinnen ble informert om at hun og ektemannen ikke ville få noen plass at hun gikk bort til et vindu og hoppet i døden.

Forskjellsbehandling

I 2012 skapte Gustav Kasselstrand, en tidligere leder for Sverigedemokraternas ungdom, opprør på sosiale medier da han spilte inn en video som skildret hvordan han selv sjekket inn på et slott som Migrationsverket og svenske myndigheter hadde gjort om til et asylmottak.

Som i Sverige, også i Norge

Frieord har tidligere skrevet om hvordan en slik kommunepolitikk også føres i «verdens beste og rikeste land», Norge.

Les mer: 90-åring nektes sykehjemsplass i Trøndelag – kommunen ønsker asylmottak

Les mer: AP-ordfører i Nordland: Sender hjem syk 92-åring fra sykehjem – ønsker 50 flyktninger til kommunen

Les mer: Haugesund: Vil putte eldre på dobbeltrom for å hente inn flere flyktninger