850.000 marsjerte for uavhengighet i Catalonia

SPANIA/POLITIKK|

Over 850.000 mennesker var i gatene i regionen Catalonia i går for å vise sitt ønske om løsrivelse fra Spania. Katalanerne mener at hovedstaden Madrid og myndighetene ikke gir dem nok kontroll og selvstendighet over sin egen region.

Ifølge arrangørene skal så mange som 1 million mennesker ha vært ute i gatene i fem ulike byer i går. Over en halv million i Barcelona alene.

Anledningen skal være ønsket om å frigjøre seg fra Spania og få sin egen uavhengige stat, kalt Catalonia.

Catalonia ble innlemmet i det spanske riket i 1714.

Demonstrantene gikk med katalanske flagg og t-skjorter med motivet «Klar». Også regionens president, Carles Puigdemont, var med på markeringen, som den første offisielle lederen til å gjøre det.

Det kristenkonservative partiet som sitter med makten i Spania er imidlertid lite åpne for katalanernes segregasjonslyst. De har gått så langt å hevde at det er grunnlovsstridig å søke løsrivelse fra Spania.

En nylig spørreundersøkelse viser at 47 prosent av innbyggerne i Catalonia er for løsrivelse og uavhengighet, mens 42 prosent er imot.

D
«VI ER KLARE»: Markeringene som holdes hvert år på nasjonaldagen den 11. september i Catalonia, viser at en stor del av befolkningen ønsker selvstyre fra myndighetene i Madrid. (Foto: Catalonmonitor.com).

Får støtte fra Skottland

En deltaker under markeringen var imidlertid ikke katalansk, mens skotsk.

Robert McNair deltok på sin første uavhengighetsmarsj i Catalonia med sine katalanske venner.

– Disse katalanerne var der for oss når Skottland stemte for uavhengighet og nå er det vår tur til å være der for dem, sa den 65-årige skotten fra Glasgow.

Den britiske avgjørelsen om å forlate EU, og Skottlands advarsel om at de kan forlate Storbritannia, har blitt fulgt nøye med på i Catalonia.

– Forståelig er det flere katalanere med ønske om uavhengighet som er oppildnet på tanken om en ny skotsk valgomgang for å gå ut av Storbritannia, forteller Daniel Cetra, ved Centre on Constitutional Change ved Edinburgh universitet til EUobserver.

Han påpeker imidlertid at det er ulikheter mellom de to regionene ved at Skottland nå er i ferd med å gå ut av EU, mens katalanerne har en politisk agenda med et ønske om selvbestemmelsesrett.

En katalansk akademiker som ønsker å være anonym påpeker til den samme avisen at en skotsk uavhengighetsseier vil vise at det er mulighet å løsrive seg i Vest-Europa og EU.

Han la til at en eventuell avtale mellom Barcelona og Madrid ville kunne gi Catalonia full økonomisk uavhengighet, og være et eksempel på selvstendighet uten løsrivelse.

Catalonia har allerede begynt arbeidet ved å etablere såkalte delegasjoner i alle EU-land, som skal jobbe som uoffisielle ambassader for regionen.

Disse finnes allerede i Brussel, Berlin, London, Paris, Wien, Roma, Lisboa og Washington i USA.

Se en video om emnet her: