Myndighetene i Sverige har ingen kontroll på terroristene. Den eneste myndigheten som mulig har kunnskap om dem er sikkerhetspolitiet Säpo, men de deler ikke sin informasjon med andre svenske myndigheter.

Les også: Säpo: Økt muslimsk terrorfare i Sverige

Les også: «Svensk» terrorist brukt som forbilde på vellykket integrering

Tjenestemenn som arbeider med å betale ut sosialstøtte til innvandrere i såkalte «utsatte områder» forteller at de iblant ser sine klienter i videoklipp fra den islamske staten.

– Vi kan i mediene iblant se bilder på våre kommuneinnbyggere, mens de står og poserer med kalsasjnikov og IS-flagg, forteller sosialarbeideren Bettan Byvald, som arbeider i Angered i Gøteborg.

Les også: IS-terrorister skal få gratis førerkort og bosted i Sverige

Les også: Sverige: IS-terrorister får boliger, bidrag og jobb i Stockholm

«SVENSKE»: En svensk løssalgsavis har navngitt og vist ansiktene til 20 jihadister med svensk statsborgerskap som har reist til Midtøsten for å krige for IS. (Foto: Privat)

De terroristene som returnerer til Vesten oppfordres av den islamske staten å ikke forsøke å komme tilbake til Midtøsten. Istedenfor blir de beordret å gjennomføre terrorangrep mot Vesten.

Disse personene bedømmes å være en stor trussel mot de landene de bor i.

– Sverige er ganske unikt da vi er et av landene som har eksportert hovedmenn bak store terrorangrep i Europa. Det finnes ingen fra Danmark, Norge eller Tyskland i de verste terrorangrepene vi har sett i Europa de siste årene med koblinger til IS, sier terrorforsker Magnus Ranstorp i innslaget.

Les også: Svenske IS-krigere som slåss for å få voldta

Les også: Muslimsk legestudent i Sverige bygde selvmordsbelte – arrestert etter politiaksjon

Sosialtjenesten rundt om i Sverige vil nå at Säpo deler sin informasjon slik at de skal vite hvem disse terroristene som har returnert til Sverige er.

Relatert: