Utenriks

SVERIGE: Gir 5 MILLIARDER til ulovlige asylsøkere – stenger sykehus pga pengemangel

april 22, 2018 Redaksjonen

Pengene har tatt slutt. Nå stenger flere svenske regioner og kommuner legekontorer, helsesentre og legevakter, og hundrevis av omsorgsarbeidere får sparken. «Bristende ressurser» gjør at myndighetene må ta i bruk «meget tøffe tiltak» for å spare penger. Samtidig har den svenske regjeringen lagt frem et statsbudsjett som viser at man har funnet 4.9 milliarder kroner for å betale kommunenes utgifter med mottak av enslige flyktningbarn.

Notiser

Skoleelever lagde faktablad om innvandring – rektor koblet inn sikkerhetspolitiet

april 16, 2018 Redaksjonen

En gruppe elever på Dragonskolan i den svenske byen Umeå hadde laget et faktablad om innvandring og hang det opp på oppslagstavlene. – Vi ønsket å opplyse om innvandringens konsekvenser for de andre elevene, sa en av elevene som står bak aksjonen. – Dette er helt forferdelig, uttaler rektor Anna Sundelin og har anmeldt faktabladet til politiet, samt kontaktet sikkerhetspolitiet.

Utenriks

Den svenske regjeringen vil bryte grunnloven – fremmer forslag om permanent opphold for 9.000 enslige flyktningbarn

april 12, 2018 Redaksjonen

– Dette strider mot grunnloven, sier Lagrådet som har som oppgave å granske viktige lovforslag før de behandles av riksdagen. Loven handler om at de 9.000 som har ventet i 15 måneder eller mer på beslutning fra Migrationsverket nå skal få opphold uansett bakgrunn eller asylgrunn. – Grensen er nådd for hva som er akseptabelt i spørsmålet om hvordan lover kan utformes, skriver Lagrådet. Men den venstreorienterte rødgrønne regjeringen ønsker altså ikke å høre på Lagrådets anbefaling og vil legge frem lovforslaget i løpet av få uker. Regjeringen motiverer sin handling med at asylbølgen i 2015 var «eksepsjonell».

Utenriks

Politimenn, jurister og leger på riksdagslisten til nytt innvandringskritisk parti i Sverige

april 10, 2018 Redaksjonen

Alternativ för Sverige, det nye partiet som har en svært sterk nasjonalistisk og konservativ profil, presenterte i går sin riksdagsliste. På den befinner det seg 50 kandidater fra hele landet, skriver man i en pressemelding. Ifølge partiet kan hvem som helst få en mulighet å kandidere for partiet, noe som er unikt i svensk politikk. Blant de 50 kandidatene finner man tre leger, to jurister, en politimann, to yrkesmilitære, samt flere økonomer og ingeniører. Og en prest.

Utenriks

SVERIGE: Eldresenter fjerner suketter til kaffen – har ikke råd

april 6, 2018 Redaksjonen

De eldre på Kvarngården eldresenter i Ingelstad skal ikke lenger få gratis søtningsmidler til kaffen. Ledelsen sier at man ikke har råd til å gi de pleietrengende denne tjenesten. – Vi må sette grensen et sted sier enhetssjef Eva Forsberg-Rosenlöf. Samtidig kommer nyheten om at svenske myndigheter har bevilget ytterligere 200 millioner kroner på statsbudsjettet til enslige flyktningbarn.

Utenriks

Rødgrønne partier i Sverige ville godkjenne barneekteskap og flerkoneri

mars 23, 2018 Redaksjonen

Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet ønsket å stoppe et lovforslag fra blant annet Sverigedemokraterna om å forby barneekteskap og flerkoneri i Sverige. «Det kan ikke helt utelukkes at situasjoner kan forekomme der et utenlandsk barneekteskap bør godkjennes for at Sverige skal kunne leve opp til sine internasjonale forpliktelser», forsøkte de rødgrønne å argumentere.

Utenriks

DET MØRKE EUROPA: Sensur ønskes introdusert i svensk grunnlov og innvandringskritikere arrestert i England

mars 11, 2018 Redaksjonen

I Sverige har partiet Moderaterna sagt at de vil stemme ja til den svært venstreorienterte regjeringens forslag om en endring i grunnloven. Den nye loven vil gjøre det mulig å forby informasjons om blant annet innvandring og kriminalitet på nye medier på internett. Samtidig har britisk politi pågrepet og satt i arrest to innvandringskritikere som ankom landet for å lage reportasjer og intervjuer vedrørende innvandringspolitikken i landet.

Asylsøkere

Eldre kastes ut av hjemmene sine i Stockholm – skal bli boliger for asylsøkere

mars 7, 2018 Redaksjonen

«Hjemmet for de gamle» blir nå «hjemmet for de nye», da svenske myndigheter har bestemt seg for å omgjøre den herregårdslignende bygningen i Enskedalen i sørlige Stockholm om til leiligheter for asylsøkere. Bygningen har siden 1895 fungert som et trygt og godt hjem for generasjoner av eldre svensker. Men nå må dagens beboere altså flytte ut og finne seg et nytt sted å bo.

Dagens video

VIDEO: «Stikk herfra!» – innvandrer skremmer vekk eldre svensk kvinne fra setet sitt på trikken

mars 4, 2018 Redaksjonen

En eldre kvinne blir trakassert og truet med vold av en innvandrer på en trikk i Gøteborg. «Stikk herfra», roper mannen mens han slår i vinduet bak kvinnen. Kvinnen skriker til og må leies ut av setet sitt av en annen kvinne. Innvandreren tar deretter plassen til den svenske kvinnen. Samtidig står en svensk mann i bakgrunnen og ser på det hele uten å gripe inn.

Politikk

La ut humorbilde om islam på Facebook – nå risikerer hun fengsel

mars 3, 2018 Redaksjonen

Etter å ha lest om terrorgruppen IS sine overgrep la en 32-årig kvinne i Gøteborg ut et humorbilde om muslimer på Facebook. Nå er hun siktet for meningsforbrytelsen «Hets mot folkgrupp» etter å ha måttet gi fra seg DNA og blitt utsatt for fornedrende politiavhør. – Hvordan ser du på et multikulturelt samfunn? krevde blant annet politiet å få vite under avhøret.

Terrorisme

SVERIGE: Uro over flysikkerheten når syriske flyktninger uten klar identitet ansettes på Arlanda flyplass

februar 16, 2018 Redaksjonen

Ansatte på Arlanda flyplass nord for Stockholm er urolige etter at et firma har begynt å ansette nyankomne syrere for å blant annet håndtere bagasje. Flere har påpekt at flysikkerheten er i fare og risikoen for terrorangrep øker hvis man setter inn mennesker rett fra krigssoner og med uklare identiteter på følsomme områder som krever sikkerhetsklarering.

Rasisme

Kirke i Sverige vandalisert med islamistisk graffiti

februar 8, 2018 Redaksjonen

Denne uken ble kirkesjef Peter Nilsson møtt av et bedrøvelig syn da han kom på jobb. Over hele den hvite inngangen hadde noen sprayet det arabiske slagordet «Allahu Akbar», som blant annet brukes av islamistiske terrorister når de begår sine grufulle handlinger. «Det er helt forferdelig», sier Nilsson i en kommentar om det som har skjedd til Helsingborgs Dagblad.