Blond kvinnelig fotballdommer oppfordret til å farge håret svart – «Hvis du vil ha respekt fra spillerne»

Klimaet på og rundt fotballbanene i barne- og ungdomsfotballen har hardnet til de siste årene og verst er situasjonen i de såkalte «utenforskapsområdene».

Særskilt utsatte er dommere som ofte blir ofre for trakassering fra såvel spillere som trenere og foreldre. Dette har ført til at man har store problemer med å rekruttere dommere.

Les også: Sverige: Jentelag i fotball steinet av «ungdomsgjeng»

Les også: Afrikansk lag utestengt etter å seksuelle overgrep mot svenske jenter

SEKSUELLE OVERGREP: En gruppe jenter opplevde å bli omringet og seksuelt misbrukt av et lag fra Marokko og laglederen deres under Gothia Cup i Gøteborg sist sommer. Hendelsen fant sted utenfor Nya Ullevi under åpningsfesten av fotballturneringen. – Han stakk tungen sin i datteren sin munn, forklarer moren til en av jentene om den 36-årige laglederen. (Foto: Gothia cup).

Les også: 11.5 millioner kroner til flerkulturell idrett

Les også: Fotballturnering mellom flyktningbarn endte i masseslagsmål med jernrør

Les også: Skandale da utenlandsk trener på Norway Cup begikk seksuelle overgrep mot jenter – politiet ventet i to dager før pågripelse

Maja Nyberg i Ljungby er en av de som kan bekrefte om de uholdbare forholdene for en fotballdommer på lokalt barne- og ungdomsnivå. Hun er selv en aktiv spiller, først hos Lidhults GOIF og deretter for Ljungby IF.

Maja utviklet en interesse for å bli dommer etter at det i hennes kontrakt inngikk at hun skal dømme et antall kamper i året. Hun gikk en dommerutdannelse og har nå dømt kamper i et par år. Hun trives veldig bra med dommeroppdraget i seg selv, men synes det er plagsomt med de aggressive, sexistiske og rasistiske holdningene hun altfor ofte møter fra de unge spillerne og deres foreldre, og tilogmed fra trenere.

Jeg pleier å få høre veldig mye om at jeg er blond, at jeg er relativt ung, at jeg er jente og jeg ikke har noe på banen å gjøre på grunn av det, forteller Maja til SVT.

Les også: Norsk jente gjengvoldtatt av mørkhudede menn under fotballcup i Danmark

Les også: Muslimsk fotballspiller nektet å ta dansk kvinnelig journalist i hånden under intervju

Les også: Utenlandske gjenger begikk seksuelle overgrep mot norske jenter under Norway Cup

Maja gir eksempel på en sexistisk og rasistisk kommentar som har satt seg i minnet og som hun ble utsatt for i forbindelse med at hun dømte en kamp for gutter i 16-års alderen med i hovedsaklig ikke-vestlig innvandrerbakgrunn:

Jeg var på vei til bilen min etter at jeg hadde skiftet. Da kommer det frem en forelder på parkeringsplassen og sier at «Lille jente, til neste kamp bør du nok farge håret litt mørkere om du vil ha litt respekt». Den kommentaren satte seg ganske hardt fast.

Maja opplever at hun har stor støtte fra sin familie, sine venner og også sin lokale dommerklubb. Uten denne støtten ville det ha vært tungt å holde ut trakasseringen.

Les også: Norske medier kritiserer de norske fotballjentene som skal til EM: «Dere er for hvite!»

Les også: Prisbelønt norsk journalist klager over «blendahvite» norske fotballspillere

Les også: Asylsøkere angrep dommeren under fotballturnering

Men samtidig er hun kritisk til at man i dommerutdannelsen ikke informerer om denne situasjonen til nyutdannede dommere i Sverige i dag, og hvordan man skal håndtere en situasjon ute i forstedene under en kamp.

Kanskje er det en følsom sak å adressere, da en del av holdningene bunner i kulturelle vurderinger som skiller seg fra de svenske.

Les også: Jente jaget og seksuelt misbrukt av «guttegjeng» under fotballcup i Gøteborg

Les også: Fotballtrener: «Jeg begynner å bli lei flerkulturell fotball»

Les også: Drap- og terrortrusler under og etter flerkulturell fotballkamp i Oslo

For en dommer som Maja, som er både jente og blond, så kan det være ekstra tungt å få respekt fra spillere, foreldre og trenere, noe som en mannlig fotballdommer kanskje tar for gitt.

Elin Hornbrink, som er idrettskonsulent på Smålandsidrotten, sier i en kommentar til SVT at idrettsforeningene må begynne å ta et større ansvar for å få bukt med disse problemene, foreksempel med internutdannelse om hvordan det faktisk er å være fotballdommer i dagens Sverige.

Les også: Muslimer ønsker å drepe tilskuere under EM for kvinner i Nederland

Les også: Fotballjente (15) slått bevisstløs av innvandrere etter fotballtrening

Les også: Masseslagsmål og knivstikking under fotballtrening med utenlandske lag i Bergen

Les også: Kosovoalbansk fotballspiller på Hamar slo ned motspiller under kamp

Les også: Muslimsk Premier League-spiller med rasistisk hets mot hvit kvinne på flyplass

Les også: 11-årig norsk gutt banket opp og utsatt for rasisme etter fotballtrening

Svensk skole: «Din datter er blond og søt og derfor spennende å trakassere»

De seksuelle trakasseringene har blitt anmeldt til skoleinspektøren og etterforskes nå av Barne- og elevombudet og Diskrimineringsombudsmannen.

Problemene begynte da jente kom til en ny klasse ved en skole i Eskilstuna.

Jenta har blitt kalt nedsettende saker som «fitte» og «hore». Ved et tilfelle dro noen gutter av jentas bukser i skolekantina og stilte seg mot henne og jokket.

Les også: Ungjenter sex-trakasseres daglig i svenske skoler – foreldrene fortviler

Ved et annet tilfelle skal jenta ha blitt mishandlet på skolen, noe som en av skolen ansatte var vitne til. Mishandlingen ble politianmeldt, men saken ble henlagt.

– Vi fikk forklart fra personalet ved skolen at vår datter var blond og søt, og derfor spennende å trakassere, forteller jentas mamma til SVT.

Situasjonen var til slutt så alvorlig at jenta ble tilbudt å kjøres ensom i buss til og fra skolen, men ikke engang dette hjalp. En gjeng med gutter på skolen sprang til jentas hjem og omringet henne der istedenfor.

– De truet med å drepe henne, forteller moren.

Les også: Rektor på svensk skole la lokk på voldtekt i skolegården på grunn av overgripernes etniske bakgrunn

Eskilstunas grunnskolesjef Hans Ringström forteller til SVT at de skal se på saken.

Jenta skal nå ifølge moren ha byttet skole og føler seg mye bedre.

Relatert:

 

Familiemagasin: «Blonde og hyggelige familier er farlige, sannsynligvis høyreekstreme»

Med illustrasjoner av kun blonde kvinner og barn, går magasinet ut og forteller at vanlige foreldre må ta affære mot høyreorienterte familier og gjøre det klart at deres ideologi ikke noen plass i denne verden.

Baby og Familie er et mye lest blad i Tyskland, med en leserskare på 1.7 millioner og finnes ofte på apoteker og venteværelser hos leger over hele ladet.

Bladet innrømmer at bruken av ord som «høyreekstrem» gjerne gjør folk engstelige og bringer tankene på brennende asylmottak, gatepøbler og nazistiske grupper som angriper innvandrere, men mener at man overser en viktig kategori, nemlig «kvinner, familier og barn».

Reportasjen gjør det klart at nettopp den siste kategorien er «den store risikoen» ettersom disse er minst like farlige som gjenger med nynazister.

Bladet påstår at man gjenkjenner høyrevridde familier ved at de ikke stikker seg ut nevneverdig, er blonde, søte og engasjerte».

D
FARLIG: Ifølge bladet Baby og Familie i Tyskland er blonde jenter med fletter et tegn på at familien kan være høyreekstrem. Andre faretegn kan være at barna hører på foreldrene og oppfører seg pent. (Foto: Kronen Zeitung).

Fra Baby og Familie:

– Først av alt, de (høyrevridde familier red. anm) er hyggelige og engasjerte», forteller Michaela Köttig, sosiolog og forsker på høyreekstremisme ved instituttet for anvendt vitenskap ved universitetet i Frankfurt.

Forsker på høyreekstrem politikk, Eva Prausner, sier at det er en stor fare ved høyreorienterte familier at de virker helt normale.

På grunn av dette vil mange vanlige foreldre ha opprettet et normalt og godt forhold til dem, slik at de ikke lenger er marginaliserte og i verste fall kan få støtte.

Mens bladet innrømmer at det finnes ulike grader av høyreorienterte familier, så mener Baby og Familie at barnehager alltid må søke om bistand og hjelp når man møter på dem.

– Høyresiden har mange former. Definisjonen av hva som er ekstremt og hva som ikke er det, er vanskelig, skriver journalisten. Hun fokuserer på at alle tegn til høyrevridde tanker må takles fordi høyreorienterte kan spre sitt syn når de møter andre foreldre på lekeplassen.

Heike Radvan fra det kontroversielle Amadeu Antonio-stiftelsen advarer også mot barn i de høyreorienterte familiene:

– Barn fra høyreorienterte foreldre er ofte ikke annerledes enn andre barn, men de er ofte veldig høflige og snakker ikke så mye.

D
BARE HVITE OG BLONDE FAMILIER: Reportasjen benytter seg kun av hvite og blonde kvinner og barn som illustrasjon på farlige høyreekstremister. Legg merke til at jenta på bildet har pent flettet hår. Dette er et av faresignalene ifølge forsker Eva Prausner. (Foto: Faksimile Baby und Familie).

Selv om reportasjen slår fast at slike barn ikke er veldig vokale, så sier ekspertene som er intervjuet at det finnes en ondskapsfull baktanke bak høyreorientert oppdragelse, i den formen at foreldrene gir barna sine selvtillit.

De gjør dette, sier Prausner, i håp om at ‘deres avkom senere i livet vil viderebringe foreldrenes ideologi ut i verden’.

Köttig forklarer at høyreorienterte familier ikke er ulike andre vanlige familier på den måten at de lærer sin barn sine egne verdier. Den viktige forskjellen ved høyreekstreme grupper er imidlertid at disse verdiene er ‘sterkt forankret i germanske skikker og tradisjoner’.

Prausner sier at «høyreorienterte barn» er klar over at de må holde sine familieliv private, men hun legger til at et avslørende tegn på høyreekstremisme er om det ikke finnes noen amerikanske logoer på klærne deres.

Dette betyr imidlertid ikke at det finnes andre visuelle tegn som kan identifisere et barn fra en høyreorientert familie, forteller forskeren. Prausner advarer mot at selv om mennesker ikke ville gjenkjenne dem som dette, så er ‘pene fletter og lange skjørt’ et advarende signal om at barnet har høyreorienterte foreldre.

Rapporten råder blant annet barnehager hvordan de kan forberede seg på tilfeller der høyreorienterte foreldre skriver inn barna sine hos dem. Et av tiltakene er blant annet å skrive ned et verdigrunnlag og mål for barnehagen.

Det anbefales også at mødre og fedre bør bli involvert i foreldreorganisasjoner og kjempe mot høyreorienterte foreldre, fortsetter Baby og Familie. Bladet sier at de (foreldrene) bør ikke være redde for å konfrontere høyreorienterte foreldre direkte:

– Selv om det er vanskelig, så skal du umiddelbart sette grenser og fortelle at du ikke ønsker å høre dette, sier Köttig. Radvan støtter denne politikken og sier at ‘forståelse har ingen plass i slike situasjoner’.

Kritikk mot forskerne i reportasjen

Dr. Thomas Feist, riksdagsmann for kristendemokratene (CDU) i det tyske parlamentet har bedt om at myndighetene slutter å finansiere Antonio Amadeus stiftelsen, og påpekt at stiftelsen aksepterer og belønner trusler om vold og forfølgelse av mennesker på sin nettside.

Stiftelsen er grunnlagt og drevet av en eks-Stasi agent ved navn Anetta Kahane, som har uttrykt at EU må endre sin immigrasjonspolitikk slik at kontinentet ikke lenger vil ha en majoritet av europeere:

– Det er veldig viktig; vi må endre utdanningssystemet og selvforståelsen til nasjonene. De er ikke bare hvite mer eller bare svenske eller portugisiske eller tyske. De er multikulturelle steder i verden.

Kahane har blant annet uttalt at foreldre som er åpenlyst innvandringskritiske skal kunne miste omsorgen for sine barn og miste sine jobber.

D
KJEMPER MOT EUROPA: Anetta Kahane jobber mot den europeiske kjernefamilien og mener at tiden da Tyskland var et land for tyskere og Sverige var et land for svenskene er over. Vi er multikulturelle nå har Kahane blant annet uttalt i intervjuer på TV.

Dr Feist påpeker at den venstreorienterte stiftelsens nettside går etter partier og politikere som ‘farlige’ og ‘høyreorienterte’, og bidrar til myndighetenes forfølgelse av de menneskene som åpenlyst kritiserer masseinnvandringen og migrantenes voldelige oppførsel mot det tyske folket.

Reportasjen har hevet endel øyenbryn i Tyskland og det har dukket opp endel kritikk fra bekymrede lesere som lurer på hva Baby og Familie mener med å spesielt peke ut blonde mødre og barn i så stor grad. At det å gjøre dette nettopp er definisjonen på den rasismen de påstår seg kjempe imot.

Relatert: