Flyktninger er sinte fordi de må vaske sine egne toalett – sier syrisk fengsel er bedre

De vil at vi skal vaske toalettene på våre egne knær, sier Ahmad fra Palestina.

En annen migrant sier følgende:

Tilogmed syriske fengsler er bedre!

Andre flyktninger ler av hele situasjonen.

Abu Barak fra Syria forteller til den nederlandske avisen at han er «sjokkert» og spør: «Er dette Nederland?»

TOALETT: Slik ser toalettene ut på flyktningmottaket i Alkmaar. (Foto: Volkskrant.nl).

Toalettene på flyktningmottaket har ingen toalettpapir ettersom flyktningene bruker vann for å rengjøre seg. De tar med seg vannkanner og som et resultat så sprer avføring seg rundt i rommet.

En talskvinne for mottaket, Alet Bouwmeester, sier den nye rengjøringspolitikken har med dårlig hygiene å gjøre på toalettene:

Ideen er at om man gjør brukerne ansvarlige, så vil forholdene forbedre seg. Når du kommer til et toalett så etterlater du det i ren tilstand, det er en del av vårt program.

BRUKSANVISNING: Mange av de som kommer fra Syria og Eritrea har ikke brukt et vestlig og moderne klosett. Derfor henges det opp bruksanvisning for flyktningene. (Foto: Volkskrant.nl).

Migrantene er også misfornøyde med mottakets nye nøkkelsystem. Waed, en kvinne med hijab, sier hun har to barn:

Noen ganger trenger de å gå på toalettet raskt, hvordan skal jeg klare det med en nøkkel?

Lederne på flyktningmottaket har bestemt seg for å bruke nøkkelsystem etter at migrantene begynte å gå gjennom hele bygget på jakt etter toaletter. Talskvinne Bouwmeester sier man kun skal bruke toalettet i sin egen seksjon.

Ahmad kaller det hele for en «diktatorisk beslutning«. Han fortsetter: «Vi protesterer nå på en sivilisert måte».

På to år har Nederland tatt imot over 32.000 asylsøkere. De fleste fra Syria og Eritrea.

DANMARK: 52-årig kvinne dømt for å ha sex med mindreårig asylsøker

Den 52-årige danske kvinnen jobbet på et hjem for såkalte «enslige flyktningbarn», da hun innledet et seksuelt forhold til en 17-årig asylsøkende gutt.

Les også: Kvinnelig mottaksleder i Sverige hadde sex med asylsøkere på mottaket

Det er en dårlig skjult sannhet at det er et problem innen asylindustrien med kvinner som med vilje begynner å jobbe med flyktninger og asylsøkere for å innlede romantiske forhold og ha sex. Det er som regel eldre og venstreorienterte kvinner som hører til den rødgrønne politiske sfæren og har jobbet i ulike stillinger innen asylindustrien, slik at de vet hvordan og hvem de skal innlede forhold med.

Kvinnene har fått den lite flatterende tittelen asylheks/kulturheks.

VIDEO: Svenske kvinner og afghanerguttene – bråk og gråt da flyktningene måtte forlate Sverige

Les også: 17-åring på flyktninghjem seksuelt misbrukt av kvinnelig eier

LIKER UNGE GUTTER: I Skandinavia og Sverige spesielt har eldre kvinner stått på barrikadene for å hente inn unge gutter og menn til landet. Det finnes flere tilfeller der de også tar med seg flyktningbarna hjem og har sex med dem. Nå har en 52-årig kvinne i Danmark blitt dømt til betinget fengsel for seksuell omgang med en 17 år gammel flyktning. (Foto: Facebook).

Les også: Ansatt på flyktninghjem for gutter ga mindreårige lapdance

Les også: Eldre vestlige kvinner misbruker og leder flyktningbarn inn i prostitusjon

Den 52-årige kvinnen innrømmet skyld i retten, men mener at det seksuelle forholdet skjedde frivillig mellom henne og 17-åringen.

Flyktningbarnet hevder på sin side at han ikke turte å gjøre noe annet enn å ha sex med kvinnen av frykt for å bli utvist fra landet. Det er ikke klart om kvinnen har truet gutten med dette for å få ham i seng.

– Jeg hadde vært i Danmark i en og en halv måned og kunne ikke snakke dansk. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre eller hvem jeg skulle snakke med, har 17-åringen sagt ifølge nyhetsbyrået TT.

Les også: Mange frivillige arbeidere drar til flyktningleire for å ha sex med asylsøkerne

Den 52-årige kvinnen har nå blitt dømt til tre måneders betinget fengsel.

Asylboligen der overgrepet fant sted stengte i fjor etter at den 52-årige kvinnen, samt enda ytterligere en kvinne, hadde blitt anklaget for seksuelle overgrep mot asylsøkerne på hjemmet.

Les også: Kvinnelig venstreaktivist gjengvoldtatt av sudanesere i asylleir i Italia – bedt om å tie stille av medaktivister

Les også: Mona Bentzen bak angivere til afghanske myndigheter

KARMØY/ROGALAND: Grovt ran med stikkvåpen utenfor restaurant – politiet søker etter mørkhudet mann

Innbyggerne i Karmøy kommune opplever nå en urolig og voldelig hverdag.

På bare to uker har innbyggerne i to småbyene Kopervik og Åkrehamn opplevd å lese om henholdsvis en overfallsvoldtekt av en mindreårig jente på gaten og et brutalt gateran med våpen.

Begge gangene skal mennesker av utenlandsk opprinnelse ha stått bak.

Politiet på Karmøy fikk inn en melding om et ransforsøk klokken 02.45 natt til lørdag. En mann som hadde besøkt puben Gutenberg på Åkra skal ha blitt stoppet av en mørkhudet mann med en knivlignende gjenstand som snakket engelsk.

Ransmannen fortalte at han ønsket pengene til offeret.

Deretter skal den mørkhudede mannen brukt kniven og stukket den uskyldige mannen i albuen. Offeret skal også ha pådratt seg et mulig brudd i armen i basketaket som fant sted.

Fra Hnytt.no:

Politiet fikk melding om ransforsøket klokken 0245 natt til lørdag. En mann ringte da inn å forklarte at han var blitt forsøkt ranet da han var på vei hjem fra Gutenberg pub på Åkra.

Han satt da på legevakten med mulig brudd i arm og mindre kutt i albu, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Håkon Tornes.

Ransforsøket skal ha skjedd like før klokken 0215 i området mellom puben og Elkjøp. I følge forklaringen skal mannen blitt passet opp av en mørkhudet person da han var på vei hjem fra Gutenberg pub.

Personen snakket engelsk og gav uttrykk for at han ville ha penger. Han skal ha brukt en skarp gjenstand og stukket fornærmede i albuen. Han skal også ha blitt skadet i armen da mistenkte hoppet på ham, sier Tornes. (Sitat slutt).

Politiet har så langt ikke klart å finne gjerningspersonen. Det er uklart om politiet leter på de ulike flyktning- og asylboligene som har blitt opprettet i kommunen de siste årene.

ÅKREHAMN: Det grove overfallet og gateranet skal ha skjedd i den ellers rolige byen Åkrehamn i Karmøy kommune. Hvor den mørkhudede mannen som ikke snakket norsk kom fra, eller om han bor i en asylrelatert bolig på plassen, er ennå uklart. (Foto: Google Maps).

Overfallsvoldtekt av 15 år gammel jente

Det er bare to uker siden Frieord skrev om en utendørs overfallsvoldtekt av en 15 år gammel jente bare noen kilometer fra Åkrehamn. Også der var overgriperen av utenlandsk opprinnelse.

Fra Frieord.no:

Det var 19. august i år at en 15 år gammel jente skal ha blitt overfalt og voldtatt i Kopervik i Rogaland. Politiet pågrep en 17-årig utenlandsk person, men lokalavisene skriver først om saken nå.

Voldtekten skal ha funnet sted utendørs og på kvelden i Kopervik den 19. august i år.

Offeret og overgriperen skal ikke ha noen fortid eller kjent hverandre før voldtekten fant sted.

Det var heller ingen vitner til hendelsen, men 17-åringen som først ble innkalt som vitne, fikk raskt status som siktet av politiet på Karmøy.

17-åringen ble pågrepet dagen etterpå, den 20. august. Det uklart hvorfor lokale nyheter først nå går ut med informasjon om saken.

Les også: Unge jenter befølt og seksuelt antastet av asylsøkere i Ølen – «Ubehagelig og skremmende»

KOPERVIK: Den idylliske lille kystbyen Kopervik i Rogaland opplevde nylig en gatevoldtekt utført av en utenlandsk person. Offeret var en norsk 15 år gammel jente. (Foto: Nokus.net).

Les også: Bråk på tre asylmottak i Rogaland søndag kveld

Fra Hnytt.no:

– Det utviklet seg til en situasjon der det skal ha blitt utført en handling som defineres som voldtekt. Han er siktet etter voldtektsparagrafen, sier politioverbetjent Frode Klausen ved Karmøy lensmannskontor.

Han ønsker ikke å gå mer i detalj om selve hendelsesforløpet. Gjerningsmannen ble pågrepet dagen etter. Det viste seg å være en 17-åring med utenlandsk opprinnelse. 

– Han er ikke norsk, sier politioverbetjenten som ikke ønsker å forteller mer om gjerningsmannens bakgrunn. (Sitat slutt).

Les også: Muslimske trossamfunn øker kraftig i Rogaland

Det anslås at saken vil gå for retten tidlig i oktober.

17-åringen er imidlertid sluppet fri fra politiets varetekt og går nå fritt ute i gatene igjen. Det er ikke klart om jenta har fått overfallsalarm i tilfelle hun skulle møte på gutten ute i det offentlige.

Det er heller ikke klart hvorfor lokalinnbyggerne i byen ikke har fått informasjon fra politiet eller mediene om at en mulig voldtektsmann går fritt rundt i gatene før nå.

Fra Haugesunds avis:

– Sitter 17-åringen i politiets varetekt?

– Nei, det gjør han ikke. Etter en helhetsvurdering er det bestemt at det ikke er grunnlag for det. (Sitat slutt).

Les også: Flyktning knivstakk flyktning i Ølen

Det informeres heller ikke om gutten kommer fra et lokalt asylmottak eller er et utplassert enslig flyktningbarn.

I 2016 informerte Karmøy kommune man forventet rundt 150 asylsøkere til kommunen, som kommer i tillegg til den kvoten på 80 personer som kommunen har sagt seg villig til å bosette tidligere.

Les også: Mørkhudet ungdom knivranet pensjonist (77) midt på lyse dagen i Sandnes

Relatert:

Jente (15) overfalt og voldtatt av utenlandsk mann i Kopervik

Voldtekten skal ha funnet sted utendørs og på kvelden i Kopervik den 19. august i år.

Offeret og overgriperen skal ikke ha noen fortid eller kjent hverandre før voldtekten fant sted.

Det var heller ingen vitner til hendelsen, men 17-åringen som først ble innkalt som vitne, fikk raskt status som siktet av politiet på Karmøy.

17-åringen ble pågrepet dagen etterpå, den 20. august. Det uklart hvorfor lokale nyheter først nå går ut med informasjon om saken.

Les også: Unge jenter befølt og seksuelt antastet av asylsøkere i Ølen – «Ubehagelig og skremmende»

KOPERVIK: Den idylliske lille kystbyen Kopervik i Rogaland opplevde nylig en gatevoldtekt utført av en utenlandsk person. Offeret var en norsk 15 år gammel jente. (Foto: Nokus.net).

Les også: Bråk på tre asylmottak i Rogaland søndag kveld

Fra Hnytt.no:

– Det utviklet seg til en situasjon der det skal ha blitt utført en handling som defineres som voldtekt. Han er siktet etter voldtektsparagrafen, sier politioverbetjent Frode Klausen ved Karmøy lensmannskontor.

Han ønsker ikke å gå mer i detalj om selve hendelsesforløpet. Gjerningsmannen ble pågrepet dagen etter. Det viste seg å være en 17-åring med utenlandsk opprinnelse. 

– Han er ikke norsk, sier politioverbetjenten som ikke ønsker å forteller mer om gjerningsmannens bakgrunn. (Sitat slutt).

Les også: Muslimske trossamfunn øker kraftig i Rogaland

Det anslås at saken vil gå for retten tidlig i oktober.

17-åringen er imidlertid sluppet fri fra politiets varetekt og går nå fritt ute i gatene igjen. Det er ikke klart om jenta har fått overfallsalarm i tilfelle hun skulle møte på gutten ute i det offentlige.

Det er heller ikke klart hvorfor lokalinnbyggerne i byen ikke har fått informasjon fra politiet eller mediene om at en mulig voldtektsmann går fritt rundt i gatene før nå.

Fra Haugesunds avis:

– Sitter 17-åringen i politiets varetekt?

– Nei, det gjør han ikke. Etter en helhetsvurdering er det bestemt at det ikke er grunnlag for det. (Sitat slutt).

Les også: Flyktning knivstakk flyktning i Ølen

Det informeres heller ikke om gutten kommer fra et lokalt asylmottak eller er et utplassert enslig flyktningbarn.

I 2016 informerte Karmøy kommune man forventet rundt 150 asylsøkere til kommunen, som kommer i tillegg til den kvoten på 80 personer som kommunen har sagt seg villig til å bosette tidligere.

Les også: Mørkhudet ungdom knivranet pensjonist (77) midt på lyse dagen i Sandnes

Relatert:

Triste Vadsø-topper etter nedleggelse av asylmottak

Akkurat nå står omtrent halvparten av de 300 kontraktfestede plassene ved asylmottaket i Vadsø tomme, ifølge iFinnmark. En trist beskjed for byen mener både iFinnmarks redaktør Anniken Renslo Sandvik, Vadsøs ordfører Hans-Jacob Bønå (Høyre) og Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Helga Pedersen.

«Dette syns jeg er trist. Det er en skikkelig trist nyhet, som kom helt uventa, helt ut av det blå», sier ordføreren til iFinnmark. Det samme mener avisens redaktør, som minner om at det i år er 25 år siden det tidligere sykehuset ble omgjort til asylmottak. Hun er i likhet med ordføreren opptatt av de mange negative konsekvensene hun mener det vil få for den lille byen med 6154 innbyggere at det blir færre asylsøkere i bybildet, og lister opp problemene byen nå vil få:

«Det vil bli færre barnehagebarn og skoleelever, færre som har behov for legehjelp, færre som handler i butikkene. Næringsaktører som i dag leverer tjenester til mottaket, mister en kunde. Og medlemsmassen i lag- og foreninger krymper, vi vil se færre barn på brytematta, færre barn på håndballbanen».

Og hun mener asylmottaket har bragt med seg mye positivt: «I takt med at årene har gått på Oscarsgata Mottak, har også Vadsø kommune tilpasset seg det faktum at byen stadig får nye beboere fra krigsherjede områder. Både barnehagene, grunnskolen, helsetjenesten og barnevernet har bygget opp kompetanse på området, kompetanse som selvfølgelig også er relevant når kommunen bosetter flyktninger; personer som har fått ja på asylsøknaden sin. Også utenfor det tradisjonelle tjenestetilbudet har kompetansen vokst, ikke minst hos idrettslagene, som har blitt flinkere og flinkere på å inkludere beboerne på asylmottaket».

Derfor mener hun at nedleggelsen kommer som en overraskelse for omgivelsene. Det samme mener APs kommunalpolitiske talskvinne, Helga Pedersen, som reagerer på UDIs avgjørelse om å legge ned asylmottaket i Vadsø. Hun har sendt en krass mail til innvandringsministeren der hun stiller spørsmål ved avgjørelsen, skriver iFinnmark.

Les også:
Hvem står bak? Slagsmål og drapstrusler ved barneskole i Vadsø
Norsk kvinne voldtatt av to menn av utenlandsk opprinnelse i Vadsø
Personer av utenlandsk opprinnelse i masseslagsmål i Vadsø
–  Ønsker moské velkommen til Vadsø

Kaos i Norge: Asylsøkere forsvinner fra norske mottak i tusentall

Asylmottak over hele landet merker nå en økning i antallet asylsøkere som plutselig er forsvunnet, melder NRK. Årsaken er at stadig flere blir utvist. Andre asylsøkere som enda ikke har fått ferdigbehandlet søknadene frykter at også de vil få avslag, og forsvinner fra mottakene mens de har anledning til det. I hele landet forsvant det 337 asylsøkere bare i februar måned. Av disse var 57 mindreårige som kom alene til Norge.

NRK har besøkt Skei mottak i Jølster, der det bare for noen dager siden forsvant to nye asylsøkere. Lederen for mottaket, Odvar Årdal, sier han ikke vet hvor de blir av, men at han har hørt at en del av dem er reist til Frankrike. «Der bor de på gaten og de selger narkotika, kroppen sin og det de ellers kan for å overleve,» mener han.

Utlendingsdirektoratet sier at de er klar over at forsvinningene fra asylmottak er et problem, og de stadfester at det skjer stadig oftere. «De siste månedene er det nok snakk om flere tusen som har forsvunnet, men noen kommer jo tilbake etter hvert,» sier assisterende direktør i UDI, Birgitte Lange til NRK Sogn- og Fjordane.

– Vi tar det veldig alvorlig og vi er bekymret for den situasjonen asylsøkerne er i. Vi varsler også alltid politiet når noen forsvinner på denne måten, sier hun.

Les også: Ulovlige asylsøkere stikker av før uttransportering – politiet mistenker utro tjenere hos norske myndigheter

BEKYMRET: Ifølge assisterende direktør i UDI, Birgitte Lange, så har flere tusen asylsøkere forsvunnet fra mottak i Norge bare de siste månedene. Hvor bor de? Hva livnærer de seg av? Vet politiet om deres politiske eller religiøse bakgrunn? (Foto: Aschehoug).

Utlendingsdirektoratet sier de er klar over at forsvinningene fra asylmottak er et problem, til tross for at problemet ble grundig omtalt på 90-tallet. Blant annet våren 1999, da svært mange barn var forsvunnet. Men det er fremdeles ikke opprettet lukkede asylmottak i Norge annet enn for enkelte personer som er vedtatt utvist. Dermed kan alle asylsøkere som ønsker det stikke seg vekk for myndighetene på et hvilket som helst tidspunkt under søknadsprosessen.

I 1999 tok tidligere stortingsrepresentant Jan Simonsen til orde for at det burde innføres en ordning med lukkede mottak, gjerne nedlagte militærleirer, for alle nyankomne asylsøkere, der de burde være inntil søknadene var behandlet og de enten kunne sendes tilbake til opprinnelseslandene eller bli bosatt i Norge med status som flyktninger.

Men forslaget ble avvist av Fremskrittspartiets daværende leder Carl I. Hagen, og ble derfor aldri formelt fremsatt.

NYE ASYLSØKERE: En buss fullastet med asylsøkere ankommer Oslo sentrum i november 2015. Etter en stund på det midlertidige mottaket blir de plassert på asylmottak rundt i landet. Tusenvis av dem skal ha rømt fra disse mottakene de siste årene og verken politiet eller norske myndigheter vet deres egentlige identitet eller hvor de er. (Foto: Frieord.no).

I stortingsperioden 2001 til 2005 behandlet Stortinget et privat forslag fra Simonsen om å innføre lukkede mottak, men det fikk kun støtte fra Simonsen selv.

Vidar Kleppe, som var stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet frem til 2001 og i dag er politisk nestleder i Demokratene i Norge, sier til Frieord.no at han støttet utspillet fra Simonsen i 1999.

– Vårt nye parti i alle år har gått inn for lukkede mottak.

Dersom en slik ordning hadde blitt gjennomført på slutten av 90-tallet ville vi trolig hatt nærmere 100 000 færre ulovlige innvandrere i Europa, hvorav mange sikkert i dag fremdeles befinner seg i Norge. Og ulovlige innvandrere har ikke andre muligheter til å livberge seg enn gjennom kriminalitet, prostitusjon eller som passive arbeidsledige forsørget av venner. Mange selger garantert narkotika og ødelegger våre ungdommer på den måten, sier han.

ØNSKER KONTROLL: Hvis norske myndigheter hadde hørt på Jan Simonsen og Vidar Kleppe sitt forslag på 90-tallet så ville mange av dagens problemer med forsvunne asylsøkere ha vært unngått. (Foto: Vidar Kleppe).

Kleppe mener at forslaget ikke er brutalt.

– Å måtte leve noen måneder på et begrenset område kan ikke være et stort problem for de asylsøkerne som virkelig er flyktninger og har beskyttelsesbehov. De har jo et nytt liv å se frem til. Og de asylsøkerne som vet at de vil få avslag på søknadene har jo full anledning til å forlate asylmottaket og reise hjem,» sier han.

Flere land har i dag lukkede mottak. Det gjelder blant annet Australia som plasserer asylsøkere i lukkede mottak på andre øyland som Australia har avtaler med. I Europa blir alle asylsøkere som kommer til Tsjekkia plassert i leirer med piggtrådgjerder rundt, og avkrevd betaling for oppholdet. Resultatet har blitt at de fleste frivillig har forlatt landet og reist tilbake til sine opprinnelsesland.

Asylsøker drepte jente med 36 knivstikk – nå begynner rettssaken

17-åringen ble stukket 36 ganger med kniv forskjellige steder på kroppen og døde av skadene etter kort tid. Drapet skjedde på Sunndal asylsøkermottak, der jenta bodde.

Tiltalte som da var 18 år gammel, stakk fra åstedet etter knivstikkingen. Han bodde ikke på asylmottaket, men ble pågrepet ikke lenge etter, og allerede i de første politiavhørene fortalte han at han hadde drept jenta. 19-åringen fortalte tidlig at jenta var kjæresten hans, men hadde ingen formening om hvordan drapet hadde skjedd, skriver Romsdals Budstikke.

«Tiltalen lyder på drap, og fra påtalemyndighetens side kommer vi til å legge ned påstand om at tiltalte straffes for overlagt drap», sier statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim til NTB.

Til NTB sier 19-åringens forsvarer Jørgen Riple at hans klient kommer til å erkjenne straffeskyld når saken starter, men at han mener at det ikke var forsettlig. «Vi kommer derfor til å prosedere på lengden av straffereaksjonen», sier Riple.

Opprinnelig var det satt av fem dager til saken i tingretten i Kristiansund, men det er nå klart at saken vil pågå fra mandag til onsdag. Tolv vitner skal i vitneboksen. I tillegg skal to rettspsykiatrisk sakkyndige og to patologer forklare seg, skriver Romsdals Budstikke.

Asylsøker truet med kniv, politiet måtte bevæpne seg

Inne på mottaket fikk de kontakt med to menn, begge beboere i 20-årene, som fremstod som beruset, skriver Adresseavisen.

«Vi fikk kontroll på dem umiddelbart. Inne var det mye folk og uoversiktlig. Flere forklarte at de følte seg truet og at de var redde», sier operasjonsleder Jan Tore Tiltnes i Trøndelag politidistrikt til avisen.

Flere beboere har forklart at de to skal ha truet andre med kniv og skrujern. Politiet forteller til Adresseavisen at de etter å ha blitt kontaktet kl. 00.40 om natten ringte mottakslederen som satt i Steinkjer. Han hadde også blitt oppringt og fått forklart at en person truet med å drepe en annen med kniv.

Norge bruker milliarder på velferdsmigranter – eldre og pasienter sulter ihjel på norske sykehus

En av tre pasienter på norske sykehus er underernært eller er i risiko for underernæring. For eldre er tallene langt over 50 prosent.

Det viser en rapport fra Nasjonalt råd for ernæring.

Det er NRK som rapporterer om den skremmende tilstanden i helse-Norge.

Fra NRK:

Underernæringen er assosiert med økt sykelighet, lengre sykehusopphold og høyere dødelighet, fastslås det i rapporten som er laget på oppdrag fra Helsedirektoratet.

– Selv om over halvparten av alle voksne i Norge er overvektige, er underernæring paradoksalt nok svært vanlig på norske sykehus, fastslår arbeidsgruppen i fagrådet.

Nyere undersøkelser fra Helse Bergen viser at hver tredje pasient er i såkalt ernæringsmessig risiko. En undersøkelse fra Akershus universitetssykehus (Ahus) viser at dette gjelder så mange som 47 prosent av eldre pasienter. I en tidligere studie blant eldre pasienter ved medisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus ble hele 57 prosent klassifisert som underernært. (Sitat slutt).

SYKEHUSMAT: En ny rapport fra Nasjonalt råd for ernæring viser at eldre og syke på norske pleieinstitusjoner ikke får den maten de trenger for å bli friske eller opprettholde kroppsvekten. Det kan i verste fall medføre dødsfall. (Foto: Illustrasjonsbilde).

Frieord har tidligere skrevet om hvordan sykehus og sykehjem har lagt inn pleietrengende på dobbeltrom og nektet eldre i 90-årene sykehjemsplass, samtidig som politikerne i de samme kommunene har jobbet på for å åpne asylmottak for titalls, i noen tilfeller hundretalls migranter.

Les om flere av disse sakene i lenkene nedenfor:

Velferdmigranter får kokker og spesieltilpasset mat

Mens syke og eldre blir avspist med ernæringsfattig og enkel mat, så får velferdsmigrantene som kommer til Norge et svært godt mattilbud på asyl- og flyktningmottak over hele landet.

Fra Aftenposten:

— I begynnelsen var ikke kroppen helt vant til maten, men det har gått seg til. Jeg har til og med lært meg å like fisk. Jeg har spist laks og masse annen fisk. I Syria spiste jeg aldri fisk. Maten på mottaket i Ølen var fantastisk. Vi hadde bufet og kunne velge mellom kylling, kjøtt og fisk. Det var virkelig et femstjerners mottak – nei, syvstjerners. Ølen var et paradis!

I Tønsberg kunne lokalavisen skryte stolt av at det lokale asylmottaket kunne tilby «delikatessemat» til asylsøkerne. (Bak betalingsmur).

Ansatte egen kokk fra Somalia til asylsøkerne

På Haslemoen transittmottak i Våler ble det så mye bråk fra asylsøkerne at ledelsen måtte ansette en egen kokk fra Somalia som lagde somalisk mat til asylsøkerne. Først da ble det rolig blant beboerne.

Fra NRK:

Det er helt tydelig at god mat betyr mye. Asylsøkere fra mange land er vant til en ganske annen kost enn den norske, og blir rett og slett mer fornøyd når de får mat som er laget av en som kjenner matskikkene deres.

– Hvis de får god mat, er det ro og hygge, sier konstituert mottaksleder Frode Hauen i mottaksbedriften Hero.

Hauen ble hentet til Haslemoen i desember for å finne ut av problemene ved mottaket og satte inn tiltak.

Det er 300 beboere som skal ha tre måltider hver dag. Likevel klarer Ahmed og personalet hans å tilby flere retter hver dag.

– De skal ha noen valg. Vi lager ofte to eller tre retter som de kan velge mellom, sier Ahmed.

Det er vesentlig at beboerne på asylmottaket får sunn mat av god kvalitet, til faste tider. Nå går det bra, sier fungerende mottaksleder Frode Hauen. (Sitat slutt).

På Ringerike kan Hvalsmoen Transittmottak tilby asylsøkerne de beste råvarene fra Ringeriksmat som kjører ut ferske og lokalt produserte varer som storfe, lam, poteter og syltetøy til asylsøkerne.

STØTT OSS: Liker du at vi avslører og informerer om urett i det norske samfunnet? Vennligst vurder en liten donasjon. Paypal og kontonummer finner du nederst i artikkelen. Tusen takk.

Relatert:

Unge jenter befølt og seksuelt antastet i Rogaland

Kilde: Haugesunds Avis

NRK BEKREFTER: NRK bekreftet i dag at alle de involverte i de seksuelle overgrepene mot de norske jentene er utenlandske statsborgere. (Foto: Skjermbilde/NRK).

Det er ennå ikke klart hvorfor politiet har løslatt personene og dermed legger til rette for at de tre jentene kan møte overgrepsmennene på det lille tettstedet i den nærmeste fremtiden.

Relatert:

Asylsøkere blokkerte gate i Kristiansand sentrum – truet med å brenne ned asylmottaket

Det var i 19-tiden på torsdag at politiet måtte rykke ut på grunn av en ordensforstyrrelse i Dronningens gate i Kristiansand.

Fra Fædrelandsvennen:

– Det er en gruppe asylsøkere som driver en slags form for protest. De er frustrerte over at ting tar lang tid. De legger seg ned i veien. Vi er der og forsøker å fjerne dem fra gata, sier operasjonsleder Per Kristian Klausen i Agder politidistrikt.

– Noen asylsøkere fikk utløp for sin frustrasjon ved å legge seg i veien og blokkere trafikken. De hadde gått bort fra veien da vi kom til stedet, sier innsatsleder Øyvind Hægeland i politiet til Fædrelandsvennens reporter på stedet. (Sitat slutt).

Flere bilister måtte snu midt i gata fordi de ikke kom frem.

Det skal ha vært rundt 10 asylsøkere som gjennomførte aksjonen.

Etter å ha fjernet asylsøkerne fra gaten skal de ha returnert til asylmottaket som ligger i den samme gaten.

Men det hele var ikke over. For knapt halvannen time senere måtte politiet rykke ut på nytt. Denne gangen hadde asylsøkerne fremlagt alvorlige trusler om å brenne ned asylmottaket.

Politiet vurderte situasjonen som så alvorlig at de pågrep fire av asylsøkerne , i alderen 16-17 år, og satt dem i arresten. De ble imidlertid dimittert og vil bli avhørt på et senere tidspunkt.

Det er ikke klart hva som var foranledningen til gateaksjonen og branntruslene, men tidligere aksjoner fra asylsøkere har vært med bakgrunn i klage på maten, dårlige aktivitetstilbud, for lite lommepenger eller misnøye med TV og dataspill.

Mottaket drives av asylprofitøren Link.

Mindreårige asylsøkere gikk amok på mottak i Troms – ansatte fryktet for sine liv

Natt til søndag gikk syv asylsøkere fullstendig berserk og ramponerte omsorgssenteret de bor på.

Totalt bor det 15 ungdommer på asylmottaket for enslige mindreårige asylsøkere.

Det var fem ansatte på jobb og de fryktet for sine liv, opplyser NRK.

Les også: Enslig asylsøkerbarn forsøkte å voldta ansatt på asylmottak

Politiet skal ha forsøkt å få tak i avdelingsleder, styreleder og direktør for senteret den natta, uten hell.

Da situasjonen hadde roet seg ned forlot politiet mottaket. Det er ennå ikke kjent om hendelsen er anmeldt.

Les også: Asylbarn knivdrepte ansatt på mottak – «Det er blod over hele kjøkkenet»

Både Arbeidstilsynet og lokalt barnevern er varslet om hendelsen.

Hvem som skal rydde opp i hærverket og betale skadene kommer ikke frem i artikkelen.

Relatert:

Asylsøker truet og angrep ansatt på mottak

Det var klokken 15.17 at politiet fikk melding om en beboer som truet og angrep en ansatt på Leira asylmottak i Levanger. Ifølge operasjonsleder i Trøndelag politidistrikt, Johnny Olsen hadde ting roet seg da politet kom til stedet, skriver Trønder-Avisa.

Det er ikke kjent om den ansatte ble skadet i angrepet.

UDI reiser til Italia for å hente flyktninger til Norge

Å hente flyktingene er ikke noe krav fra EU, men en frivillig og solidarisk beslutning gjort av Stortinget. Men det finnes også andre grunner til beslutningen.

UDI og norske myndigheter la ned store penger og investeringer i forbindelse med flyktningstrømmen i fjor, med blant annet et gigantisk mottakssenter i Østfold med plass til minst 1.000 mennesker.

Tiltakene kostet hundrevis av millioner av kroner. Men etter at det har kommet betydelig færre flyktninger i 2016, så ønsker UDI nå å hente inn flere med fly fra Italia for å fylle opp de tomme mottakssentrene.

Dette gjør man hovedsaklig for å slippe å legge ned flere asylmottak og si opp ytterligere ansatte. Man risikerer også å miste betydelig finansiering fra staten i fremtiden hvis flyktningstrømmen tørker opp.

Kilde: NRK Østfold

Relatert:

Enslig asylsøkerbarn overfalt og forsøkte å voldta ansatt på asylmottak

Kilde. NRK Trøndelag

Frieord skrev i mai i år om hvordan et enslig asylsøkerbarn overfalt og drepte en ansatt på et lignende  hjem i Sverige.

Relatert:

743 angrep mot kristne på asylmottak i Tyskland i 2016

Rasistiske og fremmedfiendtlige angrep utført av muslimske flyktninger og asylsøkere har blitt et stort problem på tyske asylmottak.

Ifølge en ny rapport laget av organisasjon Open Doors så skal det ha blitt rapportert 743 angrep mot kristne og 10 tilfeller der yazidier var ofre for muslimsk aggresjon på tyske asylmottak i perioden februar til september i år.

Av de 743 som har blitt angrepet så forteller 83 prosent at de har blitt angrepet flere ganger, 42 prosent forteller at de har mottatt drapstrusler, 56 prosent forteller at de har blitt utsatt for voldelige overfall og 6 prosent forteller at de har blitt utsatt for seksuelle overgrep.

Noen av de som utsatte for intoleransen var barn, det yngste bare 5 år gammelt.

Les mer: Nederlandsk familie på ferie i Marokko angrepet med kniv – OBS: Sterke bilder

9 av 10 som står bak hatangrep er muslimer

Asylsøkende muslimer, men også i betydelig antall, ansatte muslimer på asylmottakene har stått bak. 91 prosten av overfallene skal ha blitt begått av muslimske flyktninger og 28 prosent av de som ble utsatt for rasismen oppga at det var muslimsk vaktpersonal som sto bak overgrepene.

– Vår historie lærer oss å aldri ignorere undertrykk og diskriminering av minoriteter. Derfor oppfordrer vi forbundskansleren å personlig engasjere seg i spørsmålet, sier Markus Rode, generalsekretær i Open Doors Tyskland.

Peter Paulsson, generalsekretær for den svenske utgaven av Open Doors, tror at det ser likt ut på svenske asylmottak. Han er kritisk til naive europeiske migrasjonsmyndigheter som blander ulike asylsøkere med hverandre.

– Islamistisk ekstremisme er på fremmarsj. Rapporten viser at en stor majoritet av befolkningen i flere land vil innføre sharialover. Og så tar man en håndfull kristne og muslimer og plasserer dem på samme asylmottak, sier han til avisen Världen Idag.

– Det handler om å forstå og innse problemet. Deretter gjelder det å utdanne personal på foreksempel asylmottak. Vi behøver å skape en forståelse av religionens betydning for mennesker fra Midtøsten – den er enormt mye større enn for oss sekulariserte i Sverige kan tro, avslutter Paulsson.

Se video: Muslimsk skole i England lærer elevene at ikke-troende og kvinner skal drepes

D
MISHANDLET: Det er ikke bare inne på asylmottakene av muslimer bruker vold mot kristne og ikke-muslimer. Overfall og mishandling av kvinner i Europa har økt svært mye etter flyktningbølgen tok til. Her et bilde av en 18 år gammel ung tysk kvinne som ble seksuelt antastet, forsøkt ranet og så slått brutalt ned av muslimske asyløskere i den tyske byen Stuttgart på nyttårsaften. (Foto: Privat/Facebook).

Finnes store mørketall

Ifølge Open Doors, så er det kun et fåtall av overgrepene som anmeldes til myndighetene. De tror også at det finnes et stort mørketall og at det i praksis dreier seg om tusenvis av kristne asylsøkere som har blitt utsatt for overgrep av muslimer på asylmottakene rundt om i Tyskland.

Hjelpeorganisasjonen oppfordrer nå de tyske myndighetene å ansette flere ikke-muslimer som vakter på asylmottakene. Organisasjonen beskylder også politikerne for å «eksperimentere» med å blande asylsøkere med ulike etnisk og religiøs bakgrunn med hverandre i håp om at det skal integrere dem bedre.

Les mer: Fylkesmann: Norske skoler plikter å følge islamske regler

Relatert:

Asylsøkere får gratis SFO i Asker

Det opprinnelige forslaget var at barn som har fått oppholdstillatelse, men som ennå bor i asylmottak, skal få gratis SFO.

Etter forslag fra Venstre vedtok flertallet å be rådmannen vurdere om tilbudet også kan gis til de barna som ennå ikke har fått svar på søknaden om opphold.

– Med dette kan vi bidra til å gjøre tiden litt mer meningsfull for disse barna, sa Marit Brockmann (V) til Asker og Bærum Budstikke.

FRP imot

Arbeiderpartiet og Høyre i Asker kommunestyre sikret flertallet i saken.

Fremskrittspartiet var imot og mente heller at alle vanskeligstilte barn burde få gratis SFO. Ikke bare asylsøkere.

I et leserinnlegg i Asker og Bærum Budstikke skriver to av representantene fra FRP at «at alle barn fra fattige familier skal kunne få friplasser i SFO som en viktig fellesskapsarena for å forebygge utenforskap og fattigdom».

De mener det er uforståelig at de andre partiene stemte nei til at også norske barn skal få denne muligheten og at man dermed prioriterer andre fremfor sine egne.

De skriver også at så lenge man ikke vet om asylsøkerne får bli i Norge, bør tilknytningen være svakest mulig.

Relatert:

VIDEO: Lokalbefolkningen angrep asylmottak etter mishandling av 15-åring

Forrige mandag ble en 15 år gammel finsk gutt mishandlet av asylsøkere fra et mottak i byen Forssa, 10 mil nordvest fra Helsinki.

Det var dråpen som fikk begeret til å renne over for lokalbefolkningen. Dagen etter mishandlingen gikk flere titalls personer, bevæpnet med køller og kjepper, til asylmottaket for å ta hevn.

Les mer: Finsk politi: «Nesten all voldtekter begås av innvandrere»

D
FORSSA. En gruppe demonstranter og mange tilhørere samlet seg for å markere motstand mot asylmottaket.

Der brøt det ut slagsmål mellom finnene og et stort antall asylsøkere bosatt på mottaket. I følge finsk media kan så mange som hundre personer fra begge sider ha deltatt i sammenstøtet.

Fem personer skal ha blitt lettere skadet i slagsmålet som ble avbrutt da politiet kom til plassen. Noen av de involverte ble pågrepet, mistenkt for mishandling og trusler.

Les mer: 14-årig jente voldtatt av flyktningbarn i Finland

To dager etter slagsmålet samlet et hundretalls finner seg utenfor asylmottaket for å protestere mot asylsøkernes nærvær på plassen.

Demonstrantene bar på finske flagg og en plakat med teksten «Invaders go home». En stor samling mennesker var også på plassen for å høre på budskapet til demonstrantene.

Les mer: Innvandrere omringet finsk mor og datter – slikket på jentas hals og mishandlet moren

Hendelsen minner om en episode i Rostock i Tyskland tidligere i august, da et asylmottak ble stengt etter å ha blitt angrepet av en gruppe tyske ungdommer. Myndighetene valgte etter angrepet å skrinlegge et annet mottak som var planlagt etablert, da de innså at de ikke lenger kunne «garantere for flyktningenes sikkerhet»

Om myndighetene og politikerne i Forssa vil høre på sine innbyggere og stenge asylmottaket som har forårsaket kriminalitet og uro i lokalsamfunnet gjenstår å se.

Les mer: Finsk kvinne gruppevoldtatt av fem somaliere på togstasjon

Her er en video som forklarer hvordan asylsøkere begår forbrytelser, angriper barn og unge og brenner ned bygninger i områdene de bosettes.

Ville lage mat med asylsøker – ble voldtatt

Det var den 27. juli i år at den 26 år gamle etiopieren ble invitert hjem til den eldre kvinnen for å lage mat til henne.

26-åringen hadde nylig kommet til Sverige og bodde på asylmottaket Grytan utenfor Østersund. Grytan fikk i fjor stor medieomtale etter at en gruppe asylsøkere okkuperte en buss utenfor mottaket.

Les mer: Tysk kvinne åpnet sitt hjem for flyktning – ble voldtatt mens hun sov

Kvinnen oppfattet etiopieren som trivelig og han omtalte henne som en «eldre, kvinnelig slektning». Men når de var alene hjemme hos kvinnen slang han henne i bakken, dro av henne klærne og voldtok henne.

Voldtekten var brutal og kvinnens klær og sengeklær var, ifølge dommen, «svært blodige». Kvinnen hadde i tillegg blåmerker og andre skader som tydet på at hun hadde blitt utsatt for et overgrep.

Les mer: Ung kvinne ga husly til ulovlig asylsøker – ble brutalt voldtatt og drept

På tross av det hevdet 26-åringen at samleiet var frivillig.

Mannen er nå dømt til tre års fengsel og utvisning fra Sverige i ti år.

Relatert:

Aktivitetstilbud for funksjonshemmede barn legges ned – skal bli asylmottak

Det er handikappnytt.no som skriver om de funksjonshemmede barna som nå mister et viktig aktivitetstilbud.

– Haraldvangen i Hurdal, Akershus, har vært drevet som et tilrettelagt leirsted for funksjonshemmede i 47 år. Her har mange barn og ungdommer fått mulighet til å boltre seg med en rekke aktiviteter, alt fra vannski til kanefart.

– Men nå blir det slutt. Etter sommeren omgjøres driften til asylmottak.

En av foreldrene uttaler til handikappnytt at hun er fortvilet på sin 14 år gamle sønns vegne.

– Dette er Simens paradis. Hjemme er han en isolert gutt som for det meste sitter inne og spiller dataspill, men å se hvordan han blomstrer opp i dette miljøet hvor alt er tilrettelagt og han er som alle andre, er rett å slett fantastisk.

Hun sier videre at det er forferdelig at dette tilbudet nå forsvinner og at hun frykter at sønnen ikke vil få et like bra tilbud igjen.

Om noen uker står sommerleir for tur på 9. året på rad. Det blir siste gang.

– Siden han var seks, har Simen vært her en uke på sommeren sammen med avlaster. Det har vært vår avlastningsuke, men Simens ferie. Han har fått gjort masse kule aktiviteter og pratet med nye mennesker, noe han aldri gjør ellers, men det gjør han her fordi han er trygg og blir inkludert, sier moren.

Simen Lyseth har diagnosen barneautisme og er av den grunn avhengig av forutsigbarhet og trygghet. Det er noe han får på Haraldvangen. Moren frykter hva alternativet vil være.

– Klart vil vi få avlastning, men hva vil tilbudet bli? Har ikke han det bra kan ikke vi som foreldre slappe av. Vi har prøvd institusjon, men det er ikke aktuelt igjen. Han satt inne hele tiden og det var mange forskjellige som jobbet med han. Her har hatt med samme ledsager og blir motivert til å prøve nye ting. Det er forferdelig at det tilbudet forsvinner, sier hun.

Les mer: Drangedal kommune kaster ut demente – flytter inn flyktninger

Økonomiske årsaker

Det skal være økonomiske årsaker til at leirtilbudet legges ned og asylsøkere flytter inn på Haraldvangen.

Daglig leder ved Haraldvangen sier at de ikke lenger klarer å få det til å gå rundt økonomisk og at de derfor har måttet se seg om etter andre muligheter.

I tillegg til å organisere leirer på sommeren for funksjonshemmede, har Haraldvangen vært et universelt utformet sted som med tilbud om tilrettelagte aktiviteter for alle ved leirskoler, konfirmasjonsundervisning og kurs.

Les også: Skoleelever må dele leirskole med asylsøkere

Relatert:

Ble ikke vekket under ramadan – da brente araberne ned sitt eget asylmottak

Bråk mellom arabere og andre folkeslag har blitt vanlig på et asylmottak som er etablert i et konferansesenter i Düsseldorf.

Volden kulminerte på tirsdag ved innledningen av den muslimske høytiden ramadan, da en storbrann startet i bygget som ligger i nærheten byens internasjonale flyplass.

70 brannmenn fikk innkalles for å stoppe brannen i bygget, som huser 282 asylsøkere, ifølge den tyske avisen Express. Samtlige 130 personer som befant seg i lokalene ble reddet ut, men 21 av dem ble røykforgiftet.

dusseldorf
ASYLSØKERE TENTE PÅ ASYLMOTTAKET: Asylsøkere som var misfornøyd med at de ikke ble vekket til ramadan-frokost tente like godt på hele asylmottaket. Nå har hundrevis av dem mistet både seng og eiendeler. 21 er også røykskadet.

De personene som mistenkes for mordbrannen er arabere fra Marokko, Algerie, Syria og Irak.

Det skal ha vært bråk mellom araberne og innvandrere fra Afghanistan og Iran. Størstedelen av sikkerhetspersonalet er dessuten iranere, som ytterligere har eskalert konflikten.

Ifølge flere marokkanere som Express har snakket med var motivet til brannen at araberne anså at andre asylsøkerne «med vilje» valgte å ikke vekke araberne før en ramadan-frokost på asylmottaket på tirsdag morgen.

– Brannen skjedde fordi vi vil vekk herfra, sier en av araberne til Express.

Så sent som for tre uker siden startet en brann i en madrass på det samme asylmottaket, men brannen ble slukket før den spredte seg.

De mistenkte mennene har blitt innbrakt av politiet og de andre asylsøkerne har blitt flyttet til andre asylmottak.

Kvinnelig bartender slått ned av muslimer

I andre relaterte ramadan-nyheter, så skal en kvinnelig bartender i Frankrike ha blitt slått ned fordi hun serverte alkohol under ramadan.

En gruppe arabiske menn i den franske byen Nice skal ha truet og mishandlet en kvinnelig bartender. Kvinnen som som selv kommer fra Tunisia var alene på jobb, da to forbipasserende menn plutselig stormet inn i lokalene.

d
BANKET OPP AV MUSLIMER: En kvinnelig bartender i den franske byen Nice fikk både drapstrusler og blåmerker etter at to muslimer kom inn i baren der hun jobber og banket henne opp. (Foto: Illustrasjonsbilde).

– De pekte på alkoholflaskene på disken og en av dem sa til meg på arabisk at jeg burde skamme meg for å servere alkohol under ramadan, forteller kvinnen til Nouvel Obs.

En av de muslimske mennene skal også ha truet kvinnen med ordene: «Hvis jeg var Allah så skulle jeg henge deg».

De to mennene skal så ha forlatt baren, men kom tilbake kort tid etterpå og slo kvinnen i ansiktet slik at hun falt til bakken.

Mishandlingen ble fanget av overvåkingskamera og er politianmeldt. Kvinnen fikk blåmerker og er sjokkert over hendelsen.

– Å servere alkohol betyr ikke at jeg ikke følger mine religiøse plikter. Jeg gjør det fordi jeg er en bartender. I Tunisia gjør jeg samme jobb og har aldri hatt noen problemer, forteller kvinnen.

– Jeg kan ikke forstå at jeg kan bli angrepet slik her i Frankrike, som er frihetens land, avslutter hun.

Mennene som angrep kvinnen har blitt identifisert, men har ennå ikke blitt pågrepet.

Fire drept i Israel

Fire personer ble drept og seks skadet da to palestinske menn åpnet ild mot et kjøpesenter i den israelske byen Tel Aviv i går.

Begge palestinerne er arrestert, hvorav en blir behandlet for skuddskader etter å ha blitt skutt av politiet.

D
FIRE DREPT: To palestinere skal ha skutt og drept fire israelere og skadet ytterligere seks under et terrorangrep i den israelske byen Tel Aviv på onsdag. (Foto: NY Post).

De to skal ha vært ikledd mørke dresser og sittet og spist ved en restaurant på kjøpesenteret, før de plutselig åpnet ild mot uskyldige forbipasserende.

Angrepet kom samtidig som muslimene starter sin ramadan-feiring og noen har spekulert i at angrepet har sammenheng med dette. Angrepet skal også ha blitt feiret av palestinere på Vestbredden og Jerusalem, der man delte ut godteri til bilister.

Siden sist oktober har 29 israelere blitt drept og hundrevis såret etter muslimske terrorangrep i Israel.

Over 200 palestinere har også blitt drept, to tredjedeler av dem mens de utførte terrorangrepet eller angrep israelisk militære tropper.

Svensk jente knivskåret i ansiktet av flyktning da hun nektet å ha sex

Det var kvelden den 10. november i fjor at det var en fest på et asylmottak for enslige flyktningbarn i Stockholm. Ifølge papirer fra retten som den svenske nettsiden Fria Tider har fått tak i, så skal det ha vært både alkohol og narkotiske stoffer på festen.

To svenske jenter, 16 og 17 år gamle, deltok på festen sammen med asylsøkerne.

Flyktningbarna var interesserte i de svenske jentene, og da spesielt i en av dem. Karim Ageri (16) skal ha befølt den ene svenske jenta på rumpa og forsøkt å kysse henne på munnen, samtidig som han fortalte at han ønsket å ha sex med henne.

Den svenske 17-åringen sa nei, og sammen med sin venninne prøvde de to å rømme fra asylmottaket gjennom et vindu.

Men Karim fulgte etter jentene. Han dro så fram en kniv og skar den 17 år gamle jenta to ganger i ansiktet. Han skal også ha skreket noe uforståelig til den svenske jenta på arabisk.

D
ASYLKRIMINALITET: En bildemontasje fra festen og sykehuset der den 17 år gamle svenske jenta ble behandlet etter å ha blitt knivskåret i ansiktet av flyktningbarnet Karim Ageri. Karim påstår han er 16 år gammel, men dette skal nå prøves i svensk Høyesterett. (Foto: FT Grafik/Polisen).

Skal prøves i Høyesterett

Aktor Marie Skeppstedt Törnstöm skal da rettssaken startet ha lagt frem påstand om at Karim Ageri ikke er 16 år gammel, men i virkeligheten er minst 21 år gammel, og derfor bør dømmes som en voksen og deretter utvises fra Sverige etter avtjent straff.

Dette etterfulgte ikke retten og dømte Karim til ungdomsstraff med tilsyn og nektet for utvisning. Dette ble imidlertid anket til en høyere rettsinstans, som omgjorde tingrettens avgjørelse og dømte Karim til 1.5 års fengsel og utvisning for den grove mishandlingen.

Dette ble igjen anket til høyesterett av Karim og hans advokat, som nå skal ta stilling til Karim Ageris alder og hvilke beviskrav som gjelder for enslige flyktningbarn som dømmes for lovbrudd.

Ifølge byråsjef hos påtalemyndighetene i Stockholm, My Hedström, så ser man positivt på at Høyesterett skal se på saken.

«Ikke faktiske flyktningbarn»

– Det er veldig viktig at vi får klarhet i hvilke beviskrav som gjelder. Her har domstolene ikke vært enige, sier hun til Fria Tider.

Ifølge byråsjefen så velger svenske domstoler ofte å klassifisere voksne asylsøkere som barn, hvis aktoratet ikke lykkes å bevise at de ikke er mindreårige.

– Vi mener at man skal ha et beviskrav som sier at det finnes ‘overbevisende tegn’ for at personen er over en viss alder.

I dette tilfellet skal aktoratet ha tatt en tannundersøkelse av Karim Ageri som viser at han er «minst 19.2 år gammel». Odontologen Irena Dawidson som foretok undersøkelsen, skriver i sin uttalelse til retten at Karim kan være ennå eldre og at sannsynligheten for at han er under 18 år er lav.

My Hedström tar også opp problematikken med asylsøkere som kommer til Sverige og påstår at de er barn, selv om de er voksne.

– På grunn av situasjonen i verden idag har denne problematikken økt svært mye. Det kommer flere og flere hit som kaster sine identitetspapirer eller som ikke vet hvor gamle de er, og fortsetter:

– I dette tilfellet er det ikke regelrette flyktningbarn. Det er gatebarn fra Marokko, Tunisia og Algerie, som sirkulerer rundt i Europa og benytter seg av ulike identiteter. Det kan være opptil 10-15 ulike identiteter.

D
FLYKTNINGBARN  2015: I dagens Sverige aksepterer myndighetene at voksne kommer til landet og forteller at de er mindreårige. Dette gjøres av asylsøkerne fordi man automatisk får opphold og ikke kan sendes ut av landet hvis man registreres som barn.
D
FLYKTNINGBARN 1940: Slik så faktiske flyktningbarn ut under andre verdenskrig som flyktet fra nazismen.

Kan være 30 år gammel

Karim Ageri har tidligere søkt asyl i Tyskland og er ifølge en asylsøknad fra 2015, en arabisk mann som heter Mohamed og fyller 28 år om et par uker. Ifølge andre identitetspapirer som etterforkserne har fått tak i, så er han født i 1986 og fyller 30 i år.

Hedström forteller at det er uklart både hvor gammel han er og hvilket land han faktisk kommer fra.

– Han sier han er fra Algerie, men han har legitimert seg med et pass i Tyskland som forteller at han er tunisisk statsborger. Så vi vet ikke helt. Han har også legitimert seg med marokkansk identitet i Marokko, så hvor han kommer fra, det kan vi ikke si, forteller hun.

DS
ASYLSØKNAD I TYSKLAND: Karim Ageri er ifølge sin asylsøknad fra Tyskland en mann i 30-årene. I Sverige påstår han at han er 16 år gammel. (Foto: Politiet).

Å slå fast hvem og hvor gammel Karim Ageri er, vanskeliggjøres av at araberstatene i Nord-Afrika ikke vil ha tilbake de kriminelle flyktningbarna.

– Disse landene er ikke så aktive å hjelpe til, for de vil helst ikke ha disse personene tilbake til sine land. Når man via Interpol og ambassadekontakter forsøker å få frem opplysninger får man veldig unnvikende svar, forklarer Hedström.

– Det hele ender med at asylantene selv kan velge hvilken alder de ønsker å ha.

Asylsøkere oppfører seg truende og sjikanerende overfor naboer

En av naboene til det omstridte asylmottaket på Lysaker, forteller til Asker og Bærum Budstikke at han og familien har opplevd flere ubehagelige episoder i møte med menn fra asylmottaket.

– Verst er det for min kone. Unge menn står samlet i store gjenger. De stirrer, plystrer og skriker etter henne og oppfører seg truende. Etter flere slike episoder kvier hun seg nå for å gå på trilletur alene, sier han til Budstikka.

Politiet hevder derimot at de har fått få meldinger på problemer i forbindelse med mottaket.

Mange kvier seg derimot fra å fortelle om episoder i frykt for å bli stemplet som rasister.

– Men jeg har snakket med flere som forteller om ubehagelige episoder. Men de ønsker ikke å snakke høyt om det, fordi de er redde for å bli stemplet som rasister. Holdningen synes å være at vi bare får lære oss å leve med det, sier den ene naboen.

Ungjenter sex-trakasseres – men ordføreren ønsker gigant-mottak velkommen

På Veum kan det komme opptil 1200 nye beboere, dersom planene til UDI går igjennom. Da kan det bli et asylmottak som er større enn noe av det som finnes i Norge i dag, skriver NRK.

Det lille lokalsamfunnet teller 2.500 mennesker og lokalbefolkningen på Veum er svært opprørte over UDIs planer. Fra før har de allerede et mottak med plass til opptil 160 asylsøkere.

– Som nærmeste nabo og med et mottak fra før her, er jeg ikke så veldig overbegeistret for det. Hvis de sier at det er 1200 personer som skal inn, da blir det trangt. På det meste var det over 400 pasienter her. 1200 asylsøkere, hvor skal de få plass til dem, sier en av naboene til NRK.

Les mer: 12 år gammel norsk jente antastet av asylsøkere i Alta

Redd

Under et folkemøte om asylmottaket på mandag kom det fram at bygdas unge jenter føler seg svært utrygge med det mottaket som allerede er på Veum. Hvordan situasjonen vil bli med et gigant-mottak tør de nesten ikke tenke på.

Fredrikstad Blad skriver blant annet om en 16 år gammel jente som har opplevd så mange ubekvemme situasjoner at hun kvier seg for å ta bussen. Hun er ikke alene.

Les også: Asylsøkere sendte sex-meldinger og fulgte etter barneskole-jenter i Bardu

Sekstenåringen, som bor i nærheten av Veumalleen asylmottak med sine 120 beboere, har hatt flere ubehagelige opplevelser. Hun tok ordet på Ambjørnrød lokalsamfunnsutvalgs folkemøte, mandag, etter andre fortellinger om tenåringsjenter som får uønsket oppmerksomhet på bussen, skriver Fredrikstad Blad.

– Fra mitt perspektiv som ung jente, så føler jeg meg ikke trygg og jeg tror ikke jeg vil føle meg trygg, beskriver 16-åringen.

Den unge jenta har blant annet blitt klasket på rumpa og blitt satt i uhyggelige og ubehagelige situasjoner av asylsøkerne.

Les også: Må stenge barnehage etter ubehagelige episoder med asylsøkere

Hun stilte så et direkte spørsmål til panelet som på folkemøtet. Panelet besto blant annet av daglig leder i Veum Smart City, Siri Legernes, som ønsker å leie ut bygningsmassen til UDI.

– Hvordan skal jeg tas vare på, spurte hun panelet.

Det var det derimot ingen som kunne svare den unge jenta på.

Les også: Asylsøkere antastet mindreårige jenter på badeland

Ordføreren

Ordføreren i Fredrikstad, Jon-Ivar Nygård (AP), har gått høyt ut etter at planene om gigant-mottaket ble kjent.

Han har poengtert overfor lokalavisa at det ikke er kommunen som bestemmer om det blir et stort mottak, men han gir tydelig uttrykk for at han ønsker mottaket velkommen.

– Nå er det bare å brette opp ermene. Asylsøkerne bør få starte i praksis, lære språket og delta i lokalsamfunnet. Det fremmer integreringen langt bedre enn å sitte i et mottak og vente, sier ordføreren etter at nyheten om gigant-mottaket har kommet ut i media.

Ordførerens manglende engasjement for innbyggernes ve og vel, har derimot ikke gått upåaktet hen. På Twitter valgte flere å konfrontere ordføreren med hans manglende engasjement for byen.

Da Nygård blant annet velger å skylde på Listhaug for den ukontrollerte asylbølgen i høst, møter han kraftig motbør fra en politimann:

– Makan til ansvarsfraskrivelse. Trampeklappet ikke du for 10.000 under AP’s landsmøte…? Og nå sier du; hør med FrP…

Les også: Fredrikstad sykehus kan bli gigantmottak

Ordføreren svarer da svært bryskt:

– Du er jo helt på jordet, hvis du ikke skjønner forskjell på kvoteflyktninger og asylstrømmen i fjor høst.

Nygård får derimot passet sitt påskrevet av en annen debattant:

– Alltid artig med måten Arbeiderpartiet-politikere takler kritikk. «It’s never your fault» ikke sant?

– Les også: Asylsøker truet barnehagebarn og angrep ansatt

Veum

Hva framtiden til det lille tettstedet blir, ligger nå i hendene til UDI.

Regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup, sier til NRK at Veum er noe av det mest optimale de har per i dag og sannsynligheten er derfor stor til at det blir et mottak.

Les også: Sterk motstand mot asylmottak på Randaberg – hundrevis møtte frem

Brannmenn angrepet ved utrykning til asylmottak

Brannalarmen gikk på asylmottaket på det lille stedet Østrup på Nord-Jylland, natt til lørdag. Da brannmannskapene ankom mottaket var de nødt til å evakuere bygningen og de prøvde derfor få beboerne ut av mottaket.

Det var derimot en hatsk stemning allerede før brannmennene kom til mottaket og flere av beboerne hadde vært innblandet i et masseslagsmål. Da brannmennene skulle gå gjennom bygningen og evakuere beboerne ble de og flere ansatte på mottaket angrepet og utsatt for vold.

Politiet måtte tilkalles for å roe gemyttene og tre berusede asylsøkere ble pågrepet. To av dem vil bli siktet for mishandling og den tredje ble satt i varetekt for å ha forstyrret offentlig orden.

De pågrepne påstås å være 15, 16 og 17 år gamle.

Relatert:

Liten kommune kan få tre asylmottak med 600 asylsøkere til sammen

Asylbedriften Hero har søkt UDI om å etablere et mottak med plass til inntil 200 beboer på Valdres høyfjellshotell. I tillegg ønsker BRM Omsorg AS søker om inntil 190 plasser på Os Gjestegård, skriver NRK.

Kommunestyret i Etnedal er så bekymret over planene at de har sendt en bekymringsmelding til UDI.

Les mer: Asylmottak gir sjokkregning til kommune – samtidig tjener asylbedrift nesten 1 milliard kroner

– Det går ei grense for hvor mange vi kan ta imot på en god måte, sier ordfører Toril Grønbrekk (Ap), til NRK.

Hun viser blant annet til at kommunen må tilby asylsøkerne skole, barnehage og helsetjeneste. Per dags dato er det to leger i kommunen og begge har fulle ventelister.

Les også: Slagsmål og barnevoldtekt på asylmottak i Stavanger

Bråk

Frieord er kjent med at det har vært mye bråk på mottaket som allerede ligger i kommunen.

Politiet i Oppland har jevnlig måtte rykke ut til asylmottaket på Tonsåsen med 210 asylsøker, på grunn av bråk og slåssing.

Verken politiet, mottaksledelsen eller lokalmedia har derimot vært særlig interessert i at denne informasjonen skal komme ut til innbyggerne i kommunen.

Les mer: Asylsøker truet barnehagebarn og angrep ansatt i Troms

Svalbard får moske

Tromsø må nå se seg slått i tittelen om byen som har «Verdens nordligste moske». Den tittelen går nemlig snart til Longyearbyen på Svalbard.

Etter en nesten 15 år lang prosess, har den muslimske Alnor-stiftelsen i Tromsø nå fått klarsignal til å starte byggingen av en moske i arktis. Det er forretningsmannen Hamad Al Gamas som har stilt økonomisk garanti for byggeprosjektet.

Gamas har gitt stiftelsen Alnor Senter i Tromsø beskjed om at pengene er på vei. Det skal dreie seg om 11.5 millioner kroner i første omgang, og så et tilskudd på 5 millioner når alle planene er godkjente og byggingen har begynt.

Moskeen vil ha en forholdsvis lav og moderne profil uten tårn og ha plass til ca. 200 besøkende. Det er den tidligere imamen i Alnor senter som allerede denne sommeren vil være på plass i Longyearbyen for å overse arbeidet og samarbeide med lokale myndigheter.

Som følge av dette søker nå Alnor Senter en ny imam til sin moske i Tromsø.

Det var samme finansmann som sørget for at Tromsø og Alnor stiftelse fikk sin moske i Tromsø i 2010.

NRK: Bygger arktisk moske

Arbeiderpartiet støtter byggingen

Eduardo da Silva som har sittet i kommunestyret for Arbeiderpartiet i Tromsø, reagerer positivt da han får høre om planene for en moske på Svalbard:

– Vi var positive til en moske i Tromsø i 2010 da Alnor søkte, og har samme innstilling denne gangen også. Longyearbyen er en mangfoldig by med folk og etnisiteter fra alle deler av verden. En moske vil bare forsterke den internasjonale profilen til Longyearbyen som et sted der alle er velkomne.

NRK: 20 millioner til moske i Tromsø

Vil ligge lenger nord enn Svalbard kirke

Et av de ømtålige punktene i søknaden til norske myndigheter har vært at tomten ligger nordligere enn Svalbard kirke og dermed vil gjøre moskeen til verdens nordligste gudshus.

D
SVALBARD KIRKE: Verdens nordligste kirke får snart besøk av verdens nordligste moske. Ifølge Alnor senter i Tromsø vil første spadetak komme våren 2017. Ferdigstillelse vil være høsten 2018.

Svalbard kirke så dagens lys i 1921, men måtte bygges opp igjen etter andre verdenskrig etter å ha brent ned. Kirken som står der idag ble oppreist i 1957.

Biskopen i Nord-Hålogaland som har ansvaret for Svalbard kirke, mener at moskeen vil bli et fint tilskudd til Svalbard, som har slitt med befolkningsreduksjon i lenger tid etter at flere av gruvene har blitt lagt ned.

– Vi ønsker mer liv og aktivitet på Svalbard. En moske vil gjøre øygruppen mer attraktiv for muslimer, ikke bare fra Norge, men også fra Russland.

ABC Nyheter: Miljøpartiet De Grønne ønsker asylmottak på Svalbard

På spørsmålet om hva han synes om at moskeen skal ligge nordligere enn kirken svarer biskopen følgende:

– Vi har fått noen reaksjoner på det, men det er ikke verre enn at vi alle må stå sammen og forene oss i vår tro.

OPPDATERT: For de av våre lesere som ikke fikk det med seg, så ble denne artikkelen lagt ut den 1. april. Enn så lenge er det altså ikke planlagt noen moske på Svalbard.

Asylmottak gir sjokkregning for kommune – samtidig tjener asylbedrift nesten 1 milliard

Den lille kommunen Meråker i Nord-Trøndelag får plutselig en befolkningsøkning på rundt 10 prosent etter at UDI har besluttet å opprette to nye asylmottak i kommunen, skriver NRK.

Det er lovpålagt å gi asylsøkerne norskopplæring og kommunen er derfor tvunget til å bygge et nytt skolebygg for mellom 6-8 millioner kroner.

Ordfører Kari Anita Furunes sier til Trønder Avisa at dette vil ramme tjenestetilbudet til innbyggerne i Meråker. Det blir lengre kø i helsesektoren, trangere kår i kommuneøkonomien og generelt sprengt kapasitet på de kommunale tjenestene.

Sterk motstand

Det var i høst sterk motstand mot de planlagte asylmottakene i Meråker.

Lokalbefolkningen reagerte kraftig da de ble kjent med UDI sine planer om å opprette opptil fire asylmottak i bygda.

Det ble blant annet opprettet en Facebook-gruppe som heter «Nei til asylmottak i Meråker!».

Naboer til de planlagte asylmottakene satte også opp skilt hvor det sto: «Fuck UDI – Nei til flyktningmottak».

Hero

En av asylbedriftene som gjør gode penger i Meråker, er Hero.

P4 skriver at asylbedriften nesten har doblet omsetningen sin fra 549 til 956 millioner kroner i fjor.

Halvparten av omsetningen kom i løpet av de tre siste månedene i fjor skriver Dagens Næringsliv. Noe som viser at bedriften gjorde store summer på den enorme asylbølgen som rammet Norge i høst.

Asylbedriften som omfatter både Norge og Sverige hadde et overskudd på over 40 millioner kroner.

Kvinnelig mottaksleder hadde sex med asylsøkere på mottaket

Det svenske Migrasjonsverket hevder at det ikke er noe problem at den kvinnelige mottakslederen har hatt seksuelle forhold til flere av asylsøkerne på mottaket. Migrasjonsverket sier at mottaket er privateid og at det derfor er asylbedriften som har ansvaret for personal og ordensregler. I følge Migrasjonsverket finnes det ingen generelle retningslinjer på at personalet på asylmottak ikke kan ha seksuell omgang med asylsøkere, skriver Avpixlat.

145735623012188
FORHOLD: Den svenske kvinnen skal ha innledet en rekke forhold til asylsøkerne på flere asylmottak hvor hun jobbet. I ett tilfelle skal hun ha tatt med en av asylsøkerne hjem. Der skal asylsøkeren ha angrepet hennes mindreårige sønn, slik at han måtte opereres for skader i ansiktet. Gutten skal også ha mistet to tenner. (Foto: Facebook).

Les også: «Flyktningbarnet» som drepte kvinnelig ansatt på asylmottak er voksen

Kvinnen skal tidligere ha fått sparken fra et annet asylmottak fordi hun hadde seksuell omgang med beboere på mottaket.

Saken har derimot blitt lagt lokk på og offisielt heter det at kvinnen hadde «samarbeidsproblemer» og at det var årsaken til at hun mistet jobben.

Kvinnen fikk raskt ny jobb på det aktuelle asylmottaket på Öland og startet på nytt med å ha seksuelle forhold til asylsøkere på mottaket.

Les også: Tunisisk kvinnemishandler skrøt av vold mot småbarnsmor – arrestert på asylmottak

D
BEVIS: Den svenske nettavisen Axpixlat har gravd dypt i saken og funnet en mengde bevis mot kvinnen og hennes seksuelle forhold til asylsøkerne hun har ansvar for. Kvinnen selv nekter for forholdene. Eierne av asylmottaket samt Migrasjonsverket i Sverige, ønsker ikke å uttale seg om saken. (Foto: Avpixlat).

Det skal ikke ha vært noen hemmelighet verken på asylmottaket eller i lokalsamfunnet Mörbylånga at kvinnen hadde innledet et forhold til en av asylsøkerne. De skal ha flørtet åpenlyst med hverandre på Facebook og på mottaket. Forholdet mellom de to varte i knapt ett år.

Les også: Slagsmål og barnevoldtekt på asylmottak i Stavanger

Forholdet skal derimot ha skapt en del misnøye blant andre asylsøkere på mottaket, forteller en person med innsyn i saken til Avpixlat. Ifølge asylsøkere på mottaket skal kvinnen ha behandlet de andre beboerne dårligere enn mannen hun hadde et forhold til

Kvinnen lot derfor asylsøkeren, som er fra Pakistan, være mer i hennes private hjem der hun bor sammen med sine to små barn på 4 og 7 år. Personer i omgangskretsen til kvinnen skal ha reagert kraftig på at kvinnen lot en asylsøker få bo i hennes hjem sammen med to små barn. Kvinnen hevdet derimot at dette ikke var noe problem.

Les også: 30 muslimer truet med å voldta kvinne og drepe hennes sønn på asylmottak

Mishandlet sønnen

Forholdet skal derimot ikke ha vært helt problemfritt og ifølge vitner skal asylsøkeren ha mishandlet kvinnens sønn. Mannen kastet gutten inn i et gjerde så to tenner løsnet og leppen hans sprakk. Skaden ble så omfattende at gutten måtte operere i leppen. Kvinnen skal ifølge en bekjent ha hevdet at det hele var en ulykke.

Saken ble anmeldt til politiet, men det ble aldri satt i gang noen etterforskning av den aktuelle asylsøkeren. Avpixlat har kontaktet politijuristen i saken som sier at det finnes grunn til å tro at det har skjedd noe kriminelt, men at han eller hun ikke har noe svar på hvorfor saken aldri ble etterforsket.

Kvinnen skal etter dette ha avsluttet forholdet til asylsøkeren og umiddelbart startet et nytt forhold med en asylsøker fra Syria på mottaket. Den pakistanske asylsøkeren hun først hadde et forhold til skal ha reagert kraftig på dette og kom med alvorlige trusler mot kvinnen og hennes barn.

Les også: «Dere har blod på deres hender» – folkeopprør når asylmottak åpnet nær førskole

Hun er besatt av mennene

En person som kjenner kvinnen privat, sier til Avpixlat at hun skal ha forandret seg etter at hun begynte å jobbe med asylsøkere. Hun forteller at kvinnen nesten virker besatt av å få oppmerksomhet fra de mannlige beboerne på mottaket og at hun tilbringer all sin tid der.

– Hun er besatt av mennene og de av henne.

Den samme kilden forteller at kvinnen har latt sine barn sove over på asylmottaket og at barna iblant har utført enkle oppgaver der, som å dele ut mat og rydde på mottaket. Barna skal også ha blitt forlatt alene på mottaket uten oppsyn, mens kvinnen skal ha vært sammen med sin elsker.

Les også: Masseopptøyer på asylmottak etter at jente gikk ut hijab

Vitnet forteller at kvinnen inviterer asylsøkere hjem til sin privatbolig og at dette kan påvirke barna negativt. Hun forteller at barna er urolige over at ukjente menn er hjemme i huset deres og at barna mange ganger virker motløse.

Avpixlat har pratet med den kvinnelige mottakslederen som avfeier det hele som rykter og at «folk liker å prate mye». Hun hevder overfor Avpixlat at hun aldri har hatt noe forhold til asylsøkere, verken seksuelt eller i noen annen form. Da den svenske nettavisen konfronterer kvinnen med at det finnes dokumenter, skjermdumper og bilder på henne og mannen, sier hun bestemt at det ikke kan stemme.

Hun hevder også at det ikke stemmer at hun har hatt asylsøkere hjemme i sin egen bolig. Da Avpixlat konfronterer henne med at det finnes flere vitner som kan bekrefte der, fastholder hun at dette ikke stemmer. Hun hevder også at hun ikke har kjennskap til at hennes sønn skal ha blitt mishandlet og at saken er politianmeldt.

Les også: Svensk kvinne voldtatt på tog – «Det er så synd på ham, for han er flyktning»

Kvinnen fornekter konsekvent alt materiale og bevis som Avpixlat legger fram og avfeier det hele som rykter. På spørsmål om hun synes det er passende at hun som jobber som sjef på et asylmottak har forhold til beboere, svarer hun med stillhet.

Flyktninger i Danmark: Uro i svømmehall, bråk på rådhus og drapstrusler mot butikkansatte

Til tross for en mer ansvarsfull asylpolitikk og forsøk på å redusere rettighetene til de ikke-berettige asylsøkerne som kommer på grunn av landets svært vennlige velferdssystem, så opplever vårt naboland stadig større sosiale og samfunnslige problemer med de som kommer.

Den siste uken har flere asylrelaterte hendelser blitt rapportert om i media, deriblant følgende:

Bråk og uro i svømmehall

I Skærbæk, ikke langt nord for Tønder på Sødre Jylland, har den lokale svømmehallen blitt utsatt for problemer. Asylsøkere fra et nærliggende asylmottak kalt «AsylSyd», har begynt å besøke hallen. De er selvfølgelig velkomne, akkurat som alle andre. Men problemet er at de ikke følger de reglene som gjelder på svømmehallen.

Les også: Asysøkere masturberte i boblebadet, bæsjet i barnebassenget og brøt seg inn i jentegarderoben

D
URO PÅ SVØMMEHALL: Innbyggerne i Skærbæk har hatt flere negative opplevelser på det lokale svømmebassenget etter at asylsøkerne begynte å besøke det. Det har gått så langt at barnefamilier har holdt seg vekk av frykt for bråk og uro.

Asylsøkerne er såpass ville og høylytte at de andre badegjestene, i særdeles barnefamilier, har kjent seg truet og sluttet å besøke svømmehallen. Det fortelles at asylsøkerne hopper ut i bassenget uten å se seg for, noe som har ført til at de har truffet de andre badegjestene. En del av asylsøkerne skal også ha nektet å vaske seg før de går ut i svømmehallen.

Ledelsen for svømmehallen i Skærbæk forsøkte å løse problemet ved å ordne særskilte åpningstider for asylsøkerne fra AsylSyd. Asylsøkerne ble tilbudt muligheten å bade på lørdagskvelder, når svømmebassenget var stengt for andre besøkende. Da kom det imidlertid ingen av dem. Initiativet ble raskt lagt ned, ettersom det ble for dyrt å ha personal på plass i en tom svømmehall. Man skal også ha oversatt svømmehallens regler til arabisk.

Søren Hansen som er sjef for svømmehallen i Skærbæk, skriver i et innlegg til en lokalavis at asylsøkerne naturligvis er velkomne å bade, men at alle gjestene hos svømmehallen må følge de gjeldende reglene. Han sier blant annet følgende:

– Det er synd på asylsøkerne. De har det trist og behøver å aktiviseres for å få tiden til å gå. Om de bare oppfører seg ordentlig så finnes det plass for alle på svømmebassenget. Reglene skal følges av alle.

Les også: EU-leder: “Majoriteten av asylsøkerne er velferdsmigranter og ikke flyktninger”

Butikktyverier og mangel på respekt for kvinner

I Nordsjølland, nord for København, ligger Center Sandholm. Her ligger et av Danmarks mest beryktede asylmottak. Mottaket har i dansk media ofte blitt beskrevet som et slags sentrum for asylrelatert kriminalitet. Man har opplevd flere voldsepisoder og politiet har ved flere tilfeller funnet stjålet gods og narkotika der.

D
FRYKTET ASYLMOTTAK: Center Sandholm blir ofte besøkt av politiet som følge av bråk og kriminalitet. Blant annet har dansk politi funnet tyvegods og narkotika inne på asylmottaket.

Et av de tettstedene som ligger nærmest Center Sandholm er Allerød. Der har nå et par lokale butikksjefer slått alarm. Ved Allerøds stasjon ligger to nærbutikker som selger godteri, drikke, tobakk og lignende. Butikksjefene i begge nærbutikkene beskriver hvordan unge asylsøkere fra Center Sandholm gang etter gang utsetter butikkene for omfattende tyverier og mener at situasjonene er på vei til å bli uholdbar.

Les også: Dansk kjærestepar mishandlet med sykkelkjede av afrikanere på julaften

Butikksjefene forteller om større gjenger med asylsøkere som kommer med buss til Allerød fra Center Sandholm. Det dreier seg om personer i tenårene eller unge menn, og de fleste av dem ser ut til å være såkalte gatebarn fra Nord-Afrika.

Mens en større gruppe går sammen inn i butikkene og oppholder personalet, så fyller de andre opp lommene med så mye varer som mulig. Når gjengen forlater butikken kan personalet raskt konstatere at en mengde varer har forsvunnet. Asylsøkerne oppgis å spesielt være ute etter alkoholholdige varer og energidrikker.

Aller verst oppgis det å være i de tilfellene der kun kvinnelige ansatte jobber i noen av de utsatte butikkene. Asylsøkerne skal ha vist en viss respekt når de blir tilsnakket om å forlate butikkene, men imot kvinner oppgis det at de er fullstendig respektløse. En kvinne som jobber i en av de utsatte nærbutikkene i Allerød forteller at hun har blitt drapstruet og kalt «hore», når hun har forsøkt å forhindre asylsøkerne å stjele i butikken hennes.

Les også: 84 prosent av alle som siktes for grov kriminalitet i København er innvandrere

Jannich Bisp oppgis å lede arbeidet med såkalte enslige flyktningbarn på Center Sandholm. I en kommentar til den danske avsien Ekstra Bladet, så forteller han at han og hans personal forsøker å skape faste rutiner for de unge asylsøkerne, slik at de skal legge seg til rimelig tid på kveldene og kunne stå opp for å gå på skolen på morgenen.

Jannich Bisp forteller imidlertid at han og hans kolleger ikke har noen lovlig mulighet for å hindre de unge mennene å forlate asylmottaket på kvelden om de vil, samt at endel av «flyktningbarna» misbruker narkotika, noe de mest sannsynlig finansierer ved å stjele.

Les også: Dansk politi anklages for å skjule innvandrerkriminalitet

Opptøyer og trusler på rådhuset

På torsdag ettermiddag var var det meget urolig på rådhuset i Thisted, et tettsted med rundt 13.000 innbyggere, beliggende på nordre Jylland. Rundt 20-30 asylsøkere fra Tsjetsjenia hadde tatt seg inn på et av rådhusets kontorer . Der oppførte de seg så aggressivt at personalet på rådhuset låste seg inn på sine rom og ringte til politiet.

D
OPPTØYER: De ansatte på rådhuset i Thisted måtte låse seg inn på kontorene sine og ringe politiet da en større gruppe asylsøkere stormet inn og laget opptøyer.

Politiet kom til plassen og man tilkalte også personal fra det asylmottaket der tsjetsjenerne bor. Politiet og personalet fra asylmottaket klarte etterhvert å få dem til å forlate plassen. Politiet skal imidlertid ha måtte patruljere området og passe på rådhuset også etter bråket, for å forsikre seg om at urolighetene ikke skulle starte på nytt.

Les mer: Danmark: hver fjerde ikke-vestlige innvandrer begår lovbrudd

De asylsøkende tsjetsjenernes aggressive oppførsel oppgis å ha bakgrunn i at sosialtjenesten i Thisted skal ha ment at en tsjetsjensk kvinne ikke var kapabel til å ta vare på sitt barn. Man startet en utredning om mistanke om vanskjøtsel og den tsjetsjenske kvinnen hadde som følge av dette blitt tilkalt til et møte med personal fra sosialtjenesten. Den store gruppen av asylsøkere valgte da å protestere mot dette.