Reisebrev fra Danmark: Familievennlig sandfestival

Hunde – sted

Det sies at byen har fått navnet sitt etter det store antallet seler som befant seg i området tidligere, som ga fra seg en lyd på havet som til forveksling er lik hundegjøing. De første skriftlige kildene man finner på navnet er fra 1796, under Kong Christian den syvende.

Et annet sagn om opphavet til stedsnavnet, men som antas å være mindre troverdig, er at Kongsbonden Thore Hund, fra Norge, hadde drept Kong Oluf den Hellige, men at kongens tilhengere hadde reist motstand mot Thore Hund. Han sendte derfor sin bror Ejler Hund med en flåte til Danmark for å få hjelp av den danske kongen, Knud den Store. Ejler Hund skal da ha havnet på noen øyer ved Isefjorden. Da han reiste igjen ble stedet oppkalt etter ham – Hunde Sted.

Bildetekst: Nordvest i Nordsjælland, øverst til venstre, finner man den lille byen Hundested. Syd for Hundested ligger Lynæs, med inngang til Isefjorden. Fra København går det tog via Hillerød. Med bil kjører man fra København til Hillerød, deretter til Fredriksværk. Derfra er det skiltet til Hundested. Krak.dk oppgir avstanden til 66 kilometer mellom København og Hundested. (Skjermdump fra Google Maps).
Bildetekst: Nordvest i Nordsjælland, øverst til venstre, finner man den lille byen Hundested. Syd for Hundested ligger Lynæs, med inngang til Isefjorden. Fra København går det tog via Hillerød. Med bil kjører man fra København til Hillerød, deretter til Fredriksværk. Derfra er det skiltet til Hundested. Krak.dk oppgir avstanden til 66 kilometer mellom København og Hundested. (Skjermdump fra Google Maps).

Hundested sandskulpturfestival

For femte året på rad har man arrangert det som kalles «Hundested sandskulpturfestival», og temaet for i år er «Store danskere». Kunstnerne som i år skapte de fantastiske skulpturene var fra Tsjekkia, Nederland, Tyrkia, Italia, England og Portugal. De brukte 800 tonn med sand og det tok de 11 kunstnerne 14 dager å skape alt sammen. Vår medarbeider ble imponert.

Sandfestivalen er i sitt femte år, og i løpet av denne tiden har 170.000 mennesker sett utstillingen. Av arrangøren fikk vår medarbeider vite at de forventer rundt 50.000 besøkende i år. Dette tallet er nok ikke usannsynlig spesielt med tanke på hvordan været i denne delen av Danmark var i juni måned, men det skal også sies at å se disse skulpturene i levende live er en opplevelse, og ryktet har nok derfor spredt seg. Han fikk også vite at dette er den syvende mest besøkte turistattraksjonen i Nordsjælland, hvor de seks foran er alle helårsåpne.

Men ustillingen gir ikke bare inspirasjon for øyet. Det er samtidig en reise i dansk historie, også kulturelt. Se bilder fra utstillingen nedenfor og se om du også blir inspirert og lærer litt dansk historie.

Bildetekst: En av kunstnerne tok temaet for utstillingen, store danskere, bokstavelig og skapte tre Grand Danois - Great Dane på engelsk - og tidligere kjent som dansk herregårdshund, ut av sand, Med unntak av snuten til en av de tre Grand Danoisene, som dessverre har falt av. Årsaken til uhellet er ukjent. Mange hundeiere vil nok si at den nederlandske kunstneren Jorits Kivits har fått frem særtrekk ved menneskets beste venn. Foto: Frie Ord.
Bildetekst: En av kunstnerne tok temaet for utstillingen, store danskere, bokstavelig og skapte tre Grand Danois – Great Dane på engelsk – og tidligere kjent som dansk herregårdshund, ut av sand. Dessverre har snuten på en av de tre Grand Danoisene falt av. Årsaken til uhellet er ukjent. Mange hundeiere vil nok si at den nederlandske kunstneren Jorits Kivits har fått frem særtrekk ved menneskets beste venn. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Enda en stor danske. Hunderasen har en lang historie og ble brukt flittig i jakt blant adelige i Danmark, frem til slutten av 1700-tallet. Senere ble den en selskapshund, også da for de priveligerte i samfunnet, men kom også ut til borgerskapet rundt midten av 1800-tallet. Avl av denne spesifike hunderasen har vært regulert siden slutten av 1700-tallet, med jakt som den opprinnlige funksjonen for mennesker. Hunderasen kan veie opp til 95 kg og kan løpe opptil 50 km i timen over korte avstander. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Enda en stor danske. Hunderasen har en lang historie og ble brukt flittig i jakt blant adelige i Danmark, frem til slutten av 1700-tallet. Senere ble den en selskapshund, også da for de privilegerte i samfunnet, men kom også ut til borgerskapet rundt midten av 1800-tallet. Avl av denne spesifike hunderasen har vært regulert siden slutten av 1700-tallet, med jakt som den opprinnlige funksjonen for mennesker. Hunderasen kan veie opp til 95 kg og kan løpe opptil 50 km i timen over korte avstander. (Foto: Frie Ord).

Enkelt å finne og familievennlig

Bildetekst: Attraksjonen er verd et besøk, spesielt for familier, skriver vår medarbeider. Parkering rett over gaten er gratis. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Attraksjonen er verd et besøk, spesielt for familier, skriver vår medarbeider. Parkering rett over gaten er gratis. (Foto: Frie Ord).

Vår medarbeider anbefaler den under en time lange bilturen fra København til de av våre lesere som måtte befinne seg i Københavns-området. En av fordelene med å feriere i Danmark er den korte avstanden til alt, selvfølgelig grunnet landets beskjedne geografiske størrelse og god trafikal infrastruktur, både i form av veinett og kollektivt.

Utstillingen er spesielt egnet for barnefamilier. Ikke bare vil skulpturene stimulere fantasien til små og store barn, men for de minste barna det er det attpåtil satt av god plass til en sandkasse hvor de kan boltre seg med hverandre. Attpåtil kan alle – barn og voksne – få prøve se på å lage sin egen sandskulptur med de riktige verktøy og den riktige sammensetningen av vann og leire – det arrangøren kaller «det helt rigtige sand».

5

6

Bildetekst: Kjent og kjær dansk tegneseriefigur, Rasmus Klump. Utstillingen stimulerer reisetrøtte barns fantasi, og de får utfolde seg fritt i den store sandkassen bygget som «Mary» fra den danske tegneseriefiguren Rasmus Klumps verden. Tegneserien om bjørnen og hans verden har inspirert mange barn,også i Norge, til fantasifull lek. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Kjent og kjær dansk tegneseriefigur, Rasmus Klump. Utstillingen stimulerer reisetrøtte barns fantasi, og de får utfolde seg fritt i den store sandkassen bygget som skipet «Mary» fra den danske tegneseriefiguren Rasmus Klumps verden. Tegneserien om bjørnen og hans verden har inspirert mange barn,også i Norge, til fantasifull lek. (Foto: Frie Ord).

«Det rigtige sand»

På tross, eller kanskje heller på grunn, av det massive regnværet som denne delen av Danmark opplevde i juni holder skulpturene seg godt.

En av årsakene er at 10% av sanden er leire. Ved regn  herdes leiren og skaper et skall som kan motstå ytterligere regn. I tillegg ble sanden tidlig i prosessen tilsatt store mengder vann og presset sammen med 60 tonns trykk ved hjelp av treverk og kompressorer. Sanden går rett tilbake til naturen etter bruk, uten at det er forurenset.

Bildetekst: Denne typen og andre sandkompressorer anvendes for å pakke sandet hardt sammen, slik at den blir mer egnet for å bearbeides. (Foto: rgbstock.com free photos).
Bildetekst: Denne typen og andre sandkompressorer anvendes for å pakke sanden hardt sammen, slik at den blir mer egnet for bearbeidelse. (Foto: rgbstock.com free photos).

9

Bildetekst: Med «rigtig sand» kan mennesker skape slike ting. Radovan Zivny, fra Tsjekkia, har gitt et uttryk til Shakespeares tidløse «å være eller ikke være - det er spørsmålet», fra hans kjente skuespill «The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark», mest kjent som «Hamlet». (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Med «rigtig sand» kan mennesker skape slike ting. Radovan Zivny, fra Tsjekkia, har gitt et uttrykk til Shakespeares tidløse «å være eller ikke være – det er spørsmålet», fra hans kjente skuespill «The Tragedy of Hamlet, Prince of Denmark», mest kjent som «Hamlet». (Foto: Frie Ord).

Praktiske ting

Inngangsbilletten er DKK 45.- for voksne (11 år +), DKK 20.- for barn fra 5-11 og gratis for barn 0-4 og festivalen er åpen fra 10-19 hver dag, frem til den 18. september i år.

Det er en god kafeteria på stedet, med de sedvanlige kravene til dansk bakertradisjon, men det er tillatt å ta med egen mat og spise på en av de mange benkene innenfor utstillingsområdet. Med tanke på at festivalen åpnet 5. mai er det imponerende å se hvor godt sanden har holdt seg.

Hovedbilde: Knud Victor Rasmussen (1879 - 1933). Den kjente danske polarforskeren, som var delvis inuit, ble nærmest en folkehelt i Danmark. Hans arbeide ga enorme avkastninger innenfor vitenskapen, ikke minst ved hans bidrag i form av hans 12 vitenskapelige bøker, skrevet fra 1905 frem til hans død. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Knud Victor Rasmussen (1879 – 1933). Den kjente danske polarforskeren, som var delvis inuitt, ble nærmest en folkehelt i Danmark. Hans arbeide ga enorme avkastninger innenfor vitenskapen, ikke minst ved hans bidrag i form av hans 12 vitenskapelige bøker, skrevet fra 1905 frem til hans død. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Kunstneren Baldrick Buckle, England, ønsket å trekke frem et av Københavns landemerker, Det Runde Taarn. Men han la til noe spesielt med kunstverket sitt, nemlig å vise tårnet på vrangen. Det Runde Taarn er Europas første fungerende stjerneobservatorie og ble brukt aktivt av Universitetet i København frem til 1861. Tårnet sto ferdig i 1640 selvom Christian den fjerde hadde planer om et slikt tårn 18 år før. Først senere fant man ut at man skulle lage et stjerneobservatorie i toppetasjen. En av grunnene til den forsinkede byggingen var regelrett pengemangel. Derfor ble det pålagt av kirker i Danmark og Norge å gi fra seg noe av sine inntekter, en pengeinnsamling som visstnok skal ha blitt dårlig fulgt opp av lensmenn rundt omkring. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Kunstneren Baldrick Buckle, England, ønsket å trekke frem et av Københavns landemerker, Det Runde Taarn. Men han la til noe spesielt med kunstverket sitt, nemlig å vise tårnet på vrangen. Det Runde Taarn er Europas første fungerende stjerneobservatorie og ble brukt aktivt av Universitetet i København frem til 1861. Tårnet sto ferdig i år 1640, selv om Christian den fjerde hadde planer om et slikt tårn 18 år før. Først senere fant man ut at man skulle lage et stjerneobservatorie i toppetasjen. En av grunnene til den forsinkede byggingen var regelrett pengemangel. Derfor ble det pålagt av kirker i Danmark og Norge å gi fra seg noen av sine inntekter, en pengeinnsamling som visstnok skal ha blitt dårlig fulgt opp av lensmenn rundt omkring. (Foto: Frie Ord).
Bildetekst: Også kjent i Norge. Også denne av Baldrick Buckle. Kim Larsen har underholdt i flere tiår, både i Norge og Danmark. Mange nordmenn har nok hørt sangen «Papirsklip» fra albumet «Midt om natten (1983)», da albumet slo alle tidligere rekorder i den danske populærmusikkens historie med sine 650.000 solgte plater, som fortsatt er bestselgende i dansk historie. (Foto: Frieord).
Bildetekst: Også kjent i Norge. Også denne av Baldrick Buckle. Kim Larsen har underholdt i flere tiår, både i Norge og Danmark. Mange nordmenn har nok hørt sangen «Papirsklip» fra albumet «Midt om natten (1983)», da albumet slo alle tidligere rekorder i den danske populærmusikkens historie med sine 650.000 solgte plater, som fortsatt er bestselgende i dansk historie. (Foto: Frieord).

Vi håper reisebrevet falt i smak og avslutter med Kim Larsens kjente sang!