Tsjekkisk parti til Norge: «Keep your money»

EØS-avtalen forplikter Norge til å dele ut milliarder av kroner til ulike organisasjoner og formål.

Norge sender milliarder av kroner til østeuropeiske land der de deles ut til ulike organisasjoner og formål. Det er Norge forpliktet til via EØS-avtalen.

Det er penger fra norske skattebetalere som kunne ha brukt til formål i vårt eget land. Det mener flere norske partier som er motstandere av EØS-avtalen. Nå får de støtte fra det tsjekkiske partiet Svobodni, som mener at det er en fornærmelse mot Tsjekkia å behandle landet som et utviklingsland.

De siste årene er Norge blitt et stadig mindre populært land i Tsjekkia, takket være en barnevernssak som rammet en tsjekkisk mor. Saken har fått stor omtale i tsjekkiske medier de siste årene, og blitt fulgt opp av politikere fra flere partier. For ett år siden marsjerte rundt 500 demonstranter fra den norske ambassaden til kontoret til «Norwegian Grant», som deler ut EØS-midler, der de stanset og rote «Keep your money».

«Som en tsjekkisk statsborger føler jeg meg skamfull og fornærmet av ideen om behandlingen av mitt land som et utviklingsland. Norges rykte i den tsjekkiske republikken har aldri vært verre, ikke bare på grunn av den nylige barnevernskandaler. Pengene fra Norge er også uønsket. Jeg vil være glad hvis ingen slike penger ble omfordelt til Tsjekkia. De bør beholdes i lommene til norske skattebetalere,» sier Josef Novotny til Frieord. Han er rådgiver for det liberalistiske partiet Svobodni. I Tsjekkia er det valg i slutten av oktober, men valgkampen er allerede i full gang.

Forhandlingsmemorandumene for en ny periode mellom EØS og Norges fond mellom Tsjekkia og donorstatene i Norge, Liechtenstein og Island, ble signert på Anežské klášter i Praha, forrige mandag.

Den tsjekkiske republikk vil motta 184,5 millioner euro (ca. 1,8 milliarder kroner) fra de tre statene i den nye perioden, opplyser det tsjekkiske finansdepartementet. I inneværende periode som går fra 2014 til 2021, vil Norge i alt ha gitt Tsjekkia en støtte på 89 millioner euro.

«Vi vil takke Norge for pengene, men skulle ønske at jeg kunne gitt dem tilbake» sier representanten for Svobodni. Han mener at mange av prosjektene som får midler er håpløse prosjekt, der pengene ikke kommer noen til nytte.

Den beryktede mange-milliardæren George Soros kontrollerer milliarder av kroner som Norge gir til Polen gjennom EØS-midler.

Også i Polen er det oppstått debatt om de norske EØS-midlene. Over 600 frivillige organisasjoner i Polen får i år støtte fra norske EØS-midler, formidlet via den Warszawa-baserte Batory Foundation. Norge har fått oppgaven med å distribuere midlene som ifølge nettstedet Bloomberg innen 2021 vil komme opp i over 800 millioner dollar, eller nærmere 6.5 milliarder norske kroner.

Batory Foundation er stiftet og styrt av en av USAs rikeste menn, multimilliardæren George Soros. Det ungarske regjeringspartiet kjørte nylig en plakatkampanje med advarsler mot Soros innblanding i ungarsk politikk. Han er kjent som en sterk forsvarer av fri innvandring, og ga store pengesummer til Hillary Clintons valgkamp.

Den polske regjeringen ønsker at Norge skal levere EØS-midlene til dem i stedet for Soros sin stiftelse, slik at de kan blir brukt av folkevalgte representanter og ikke av ledelsen i en privat stiftelse med egne interesser.