Julen er avlyst: Nasarets muslimske borgermester forbyr tradisjonell julefeiring i barndomshjemmet til Jesus

Borgermester Ali Salam har gjort det klart at han vil straffe lokale kristne innbyggere og besøkende som hevn for president Trumps valg om å offentlig anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

ALI SALAM, MUSLIMSK BORGERMESTER I NAZARET.

– Vår beskjed er at vi elsker Jerusalem, vi vil aldri overgi deg under noen omstendigheter, sa Salam.

– Vår identitet eller tro er ikke oppe til debatt… avgjørelsen til Donald Trump om Jerusalem har tatt vekk gleden over feiringen, og vi vil dermed avlyse festivitetene i år.

Selv om Nasaret befinner seg innenfor Israels grenser og ikke hører til under palestinske myndigheter i Gaza og Vestbanken, så er en majoritet av innbyggerne arabere med israelsk statsborgerskap.

Litt over 30 prosent av innbyggerne skal være kristne, en betydelig minoritet, er allikevel dominert av den muslimske majoriteten som har valgt Salam som borgermester.

Etter at nyheten om avlysningen kom ut fra borgermesteren har man valgt å løsne litt på forbudet, og innrømmer at «det er kommersielle interesser i byen og vi er vant med at hundre tusenvis av kristne kommer i denne perioden.»

Noen av elementene i den tradisjonelle feiringen vil derfor få fortsette, som julemarkedet og paraden den 23. desember – men alle offentlige sangforestillinger og utendørs kristne forestillinger som vanligvis holdes og fremføres vil bli forbudt.

Ifølge bibelen, så var byen Nasaret hvor erkeengelen Gabriel fortalte Jomfru Maria at hun ville bære frem frelseren, noe som har ført til at byen er en av kristendommens helligste plasser.

Etter å ha født Jesus i Betlehem – et område som nå ligger på den palestinsk-kontrollerte Vestbredden – så måtte Maria og resten av den hellige familien flykte til Egypt for å unnslippe Herodes den store, som beordret at alle nyfødte guttebarn i Betlehem skulle drepes etter å ha hørt at en ny konge ble født.

Maria returnerte til Nasaret etter Herodes’ død, hvor bibelen sier at hennes barn «vokste og ble sterk i ånden, fylt av visdom og at Guds nåde var over ham.»