Svensk kunstner arrestert av politiet

ARRESTERT: Den kontroversielle kunstneren Dan Park opplevde at politiet stormet galleriet og fjernet over 20 bilder. Nå er han også siktet etter den svenske rasismeparagrafen.
SVERIGE/YTRINGSFRIHET

Den svenske kunstneren Dan Park ble arrestert av politiet da han stilte ut sin kunst i et galleri i Malmö på lørdag. Politiet mente at kunstverkene til Park brøt mot den svenske loven "hets mot folkgrupp", ettersom bildene har krenkende motiver av minoriteter og utsatte folkegrupper.

FORBUDT KUNST: Politiet i byen Malmø bærer ut forbudt kunst fra galleriet Rönnquist og Rönnquist.
FORBUDT KUNST: Politiet i byen Malmø bærer ut forbudt kunst fra galleriet Rönnquist og Rönnquist.

Det var en mye omtalt kunstutstilling som åpnet på lørdag i sentrum av den svenske byen Malmø. Forventingsfulle besøkende sto klare, sammen med en hærskare av journalister, politifolk og demonstranter. Dan Park, gatekunstneren med utallige nyhetsartikler om seg selv på grunn av sin provokative kunst, hadde sammen med et etablert galleri i byen samarbeidet for å samle kunstverkene hans som vanligvis er å finne spredt rundt på offentlige plasser.

Det som skulle være en kunstutstilling med kontroversiell og aktuell samtidskunst, ble imidlertid et mareritt for galleriet Rönnquist og Rönnquist, da politet etter kun en halvtime etter åpningen stormet inn i lokalet og rev ned over 8 bilder som var rammet inn og hengt på veggen. Kunstneren Dan Park som befant seg i galleriet under raidet ble deretter arrestert og kjørt vekk i politiets varetekt.

En annen kunstner som tidligere har stilt ut sine verk på galleriet er danske Lars Vilks. Han uttaler følgende til Dispatch International, en uavhengig politisk avis som dekket saken:

«Dette er ikke noe annet enn statlig sensur. Makten skal tåle kritikk – men nå har makten vist sitt sanne ansikt. Kunst skal kunne være hva som helst! Kunsten skal være fri og skape debatt. Dette er et gjennombrudd for makten»

Dan Park har tidligere vært i hardt vær og ble sist april dømt til fire måneders fengsel for to tilfeller av «hets mot folkgrupp». Aktor skal ha argumentert med at kunstneren skal ha uttrykt «dårlig oppførsel ovenfor folkegrupper eller andre grupper av personer med henvisning til hudfarge, nasjonalitet eller etnisk opprinnelse», etter at Park hadde publisert noe av sin kunst på sin blogg.

Her er et eksempel på Dan Park sin kunst:

    UTFORDRER KONSENSUS: Dan Park er så politisk ukorrekt som det overhodet er mulig å bli i Sverige. For det har han måttet sone i fengsel. Nå har hans utstilling i et kjent kunstgalleri blitt beslaglagt av svenske myndigheter.
UTFORDRER KONSENSUS: Dan Park er så politisk ukorrekt som det overhodet er mulig å bli i Sverige. For det har han måttet sone i fengsel. Nå har hans utstilling i et kjent kunstgalleri blitt beslaglagt av svenske myndigheter.

Eieren av galleriet, Henrik Rönnquist, måtte etter politiets inngripen flykte i en taxi, da aggressive venstreekstremister som tidligere hadde blitt holdt tilbake av politiet nå fikk bevege seg fritt utenfor galleriet. I et intervju med avisen Dispatch International i etterkant av politiets raid uttalte han at han ønsker å flytte fra Sverige. I intervjuet uttalte han også følgende:

«Det som skjer nå er veldig veldig farlig. Sverige er på vei til å bli et diktatur, og jeg tør ikke bo her mye lenger»

Senere på dagen ble galleriet hans utsatt for hærverk av ukjente personer.

 

Etter at kunstneren Dan Park var arrestert og hans kunst konfiskert så avsluttet organiserte antirasister dagen med å vandalisere galleriet sine utstillingsvinduer.
Etter at kunstneren Dan Park var arrestert og hans kunst konfiskert så bestemte noen seg for å knuse utstillingsvinduene til galleriet.