Det føles veldig bekymringfullt at skolen velger å kontakte sikkerhetspolitiet fordi noen av elevene har laget et flyveblad med kun fakta på, sier en av elevene til nettsiden Fria Tider.

Flyvebladet som ble spredt sist uke inneholder seks faktapunkter med kildehenvisning om innvandringen til Sverige. (Flyvebladet kan leses nederst i denne artikkelen).

Blant annet nevnes det at innvandringen under 2016 kostet mer enn hele rettsvesenet, at drøyt 95 prosent av de som ble dømt for overfallsvoldtekter er innvandrere og at ulovlige innvandrere får tannhelsetjenester for 50 kroner, mens skattebetalere og pensjonister må betale full pris.

Lokalavisen Västerbotten-Kuriren rapporterte på fredag kveld at skoleledelsen «ser alvorlig» på at det har blitt spredt «rasistisk propaganda» på skolen.

RYSTET: Rektor Anna Sundelin ble så rystet over at faktaopplysninger om innvandringen ble delt på skolen at hun kontaktet sikkerhetspolitiet.

Rektor Anna Sundelin opplyser at flyvebladet har blitt politianmeldt og at skolen også har «vært i kontakt med Säpo». (Det svenske sikkerhetspolitiet, red. anm).

Det er forferdelig. Jeg har selv sett flyvebladet, jeg så dem allerede på mandag. Det er absolutt utenkelig at vi har denne typen propaganda på vår skole, sier rektoren til Västerbottens-Kuriren.

Hun forteller videre at skolen har «nulltoleranse» og at ledelsen har gått ut med nyheten på intranettet slik at elever og lærere skal kunne rapportere om flere faktablad dukker opp.

Lokalavisen slo saken stort opp med overskriften «Fremmedfiendlig propaganda på Umeåskola»

Fria Tider har snakket med en av de elevene som har stått bak flyvebladet.

Vi var lei av å bare sitte og tvinne tomlene og ikke gjøre noe, mens Sverige forfaller og vi valgte derfor å gjøre et faktablad om innvandringens konsekvenser for vårt samfunn. Slik at vi kan opplyse andre elever, sier eleven.

Vi synes det er en skam for Dragonskolen at de har anmeldt flyvebladet. De sier det er viktig med kildekritikk, samtidig som de kaller et flyveblad med kun fakta og med lesbare kilder lengst ned for rasistisk propaganda.

Hvis elevene blir funnet og stilles for retten risikerer de inntil to års fengsel, for brudd på loven «Hets mot folkgrupp«.

FARLIG INFORMASJON: «Rasistisk propaganda» blir faktabladet omtalt som av skolen og lokalavisen i Umeå. Nå risikerer elvene som sto bak flyvebladet å dømmes for rasisme av svensk rett. (Foto: Fria Tider).