Trump-toget øker farten – IBM satser på 25.000 nye arbeidsplasser i USA

USA/ØKONOMI

Donald Trump har enda noen uker igjen før han offisielt inntar det hvite hus. Men "Trump-effekten" har allerede satt sine spor. Nå planlegger IT-giganten IBM å ansatte 25.000 mennesker i USA over de neste fire årene etter et møte med Trump.

Den amerikanske teknologi-giganten IBM uttalte på tirsdag at de vil ansette 25.000 mennesker i USA over de neste fire årene.

Uttalelsen kom dagen før Donald Trump skal møte med ledere for flere store teknologi-selskap.

6.000 av jobbene vil komme allerede i 2017, ifølge IBM-sjef Ginni Rometty, i en artikkel i USA Today.

IBM som har brukt store ressurser de siste årene for å restrukturere sin forretningsmodell sier de nå er klare til å investere over en milliard dollar for å trene og utvikle ansatte de neste fire årene.

– Vi ansetter nå fordi vårt arbeide krever utvikling, og derfor er det vanskelig å fylle mange av jobbene, uttalte Rometty. Hun påpekte også at mange industrier nå omformes av datateknologien og såkalt «cloud computing».

– Jobber er ikke lenger bare inndelt mellom fabrikker og kontorer, men nye typer jobber, som arbeidsgivere har problemer med å fylle.

– Disse jobbene som nå skapes krever nye ferdigheter – som igjen krever at man finner nye metoder for å tilpasse seg utdanning, opplæring og rekruttering, avsluttet Rometty.

Uttalelsen om IBM’s storsatsing kommer rett før møtet i dag, hvor eiendomsmilliardæren som ble president, Donald Trump, skal møte toppsjefene til Amazon, Apple, Microsoft, Google og Tesla/Space X.

Det er ventet at Trump kommer til å presse dem til å etablere jobber, etter at han i forrige uke uttalte at han ønsket at Apple – som nå produserer sine produkter i Kina – skal åpne en stor fabrikk i USA.

Men det er ventet at han vil møte mennesker som i all hovedsak støttet hans hovedmotstander, demokraten Hillary Clinton. En av få toppsjefer som støttet Trump var grunnleggeren av PayPal og investor i Facebook, Peter Thiel. Thiel er nå endel av Trumps overgangskabinett.

Les også: Trump-effekten: Bilgiganten Ford vurderte å flytte til Mexico – nå blir de i USA

«Trump-effekten»

Men det er altså ikke bare IBM som nå ønsker å starte abreidsplasser i USA.

De siste ukene har produsenten av klimaanlegg, Carrier, sagt at de vil beholde produksjonen i delstaten Indiana. Dette etter først ha sagt at man ønsket å flytte minst 1.000 arbeidsplasser til Mexico tidligere i år.

Også motorgiganten Ford vil nå beholde produksjonen av sine populære bilmodeller i delstatene Kentucky og Michigan. Også dette etter å først ha annonsert at man ville flytte dette til Mexico. I tillegg har man etter møter med Trump nå sagt at man ønsker å bygge ytterligere produksjonslokaler i USA.

Også kjemikalie-produsenten Dow Chemical har annonsert at de nå vil beholde sine produksjonlokaler i USA og etablere et «ny-teknologisk senter».

– Alt dette har skjedd som følge av denne mannen og hans politikk, sier administrerende direktør i Dow Chemicals, Andrew Liveris.

Venstremedia og Clinton-tilhengere angriper Trump

Nyhetene om Trumps suksess allerede før han inntar det hvite hus har naturlig nok skapt sinne og fortvilelse hos venstresiden.

En rekke venstreorienterte og Hillary-tro publikasjoner har de siste ukene skrevet negativt om og forsøkt å finne måter å snu Trumps møter og avtaler til noe som vil skape økonomisk uro. 

Det ble også spådd av «ekspertene» i de Hillary-tro mediene at de økonomiske markedene ville stupe etter at Trump vant valget.

INGEN RØDE TALL: Trump sitt valg var spådd å få katastrofale følger for børsen i USA. Istedenfor har den nådd nye rekorder. «Tired of winning yet?», spurte Trump ironisk under valgkampen.

Men fakta lar seg ikke påvirke av følelser og det kan ikke ses mer tydelig enn på industri-indeksen Dow Jones.

Den har faktisk skutt i været og brutt alle tidligere rekorder. Hele 11 ganger har den satt «all time high»-noteringer, ifølge Hegnar Media.

Også indekser som S&P 500 og Nasdaq har steget betydelig.

«JULENISSEN»: Donald Trump omtales nå som Julenissen av media etter at markedet stadig når nye rekorder. Dette er langt fra den katastrofen som ble spådd av mange av de samme mediene før Trump vant valget. (Foto: Skjermbilde/ABC).

Relatert: